Instalaţiile nucleare nu au fost afectate de cutremurul violent din nordul Japoniei

Cutremurul violent care s-a produs sâmbătă seara pe Insula Hokkaido, în nordul Japoniei, a fost detectat cu câteva secunde înainte să zguduie numeroasele instalaţii nucleare situate în partea de nord a arhipelagului, dar care nu au fost afectate de această mişcare telurică, relatează AFP.
Romania TV
02 feb. 2013, 18:49
Instalaţiile nucleare nu au fost afectate de cutremurul violent din nordul Japoniei

Seismul, cu o magnitudine de 6,9 potrivit Institutului american de geoficizică USGS, s-a produs la ora 23.17 (16.17, ora României), în apropiere de oraşul Obihiro.

Cutremurul a fost semnalat, de asemenea, de către Agenţia japoneză pentru meteorologie, al cărei sistem de detectare anticipată a decelat semnele premergătoare în vederea prevenirii populaţiei cu câteva secunde înainte ca undele seismice să ajungă la suprafaţă.

Agenţia a confirmat, ulterior, epicentrul şi hipocentrul, la aproximativ 120 de kilometri adâncime, dar şi nivelul resimţit la suprafaţă, cu ajutorul unei scale specifice. Aceasta permite o calificare a forţei în funcţie de efectele percepute (căderea de obiecte, imposibilitatea de a sta în picioare, etc.).

Cele mai violente trepidaţii au fost resimţite în toată partea de est a Insulei Hokkaido şi, cu o forţă descrescătoare, în jumătatea de nord şi în centrul insulei principale a arhipelagului nipon, Honshu, până la Tokyo.

Agenţia meteorologică nu a declanşat o alertă de tsunami.

Cutremurul s-a soldat cu zece persoane rănite uşor de obiecte căzute sau cioburi de geamuri, şi cu alte pagube minore, potrivit unor informaţii colectate de către postul public de televiziune NHK.

În momentul în care a început cutremurul, o alertă a apărut la televiziune şi la radio, avertizând asupra iminenţei unui seism, graţie unor mijloace de detactare în avans aparţinând Agenţiei meteorologice.

Programul a fost întrerupt imediat, pe NHK, pentru difuzarea informaţiilor despre acest cutremur.

„Puneţi-vă în siguranţă, stingeţi gazele, fiţi atenţi la căderi de obiecte, dacă sunteţi afară nu vă apropiaţi de (zona de) coastă”, a repetat prezentatorul.

Seismul a durat aproape un minut, potrivit unor imagini filmate în sediul NHK de pe Insula Hokkaido, unde ecranele calculatoarelor se balansau, iar etajerele riscau să cedeze.

Sticle s-au spart în supermarketuri, iar curentul electric s-a întrerupt brusc în mai multe locuri. O oră şi jumătate mai târziu, aproximativ 700 de locuinţe erau private de electricitate, în diferite localităţi de pe Insula Hokkaido. Trenuri erau oprite pe câmp, în timp ce anumite tronsoane rutiere au fost închise temporar.

„Atenţie la posibile alunecări de teren şi la clădiri potenţial fragilizate”, a avertizat un oficial din cadrul Agenţiei de meteorologie, într-o conferinţă de presă.

„Replici de o intensitate un pic mai mică sunt probabile în următoarele săptămâni”, a adăugat el.

Companii regionale de electricitate au anunţat imediat că nu au constatat nimic anormal la Centrala atomică de la Tomari, situată în partea de vest a Insulei Hokkaido, şi nici la numroase alte instalaţii nucleare de pe teritoriul prefecturii Aomori.

În această provincie din nordul Insulei Honshu se află Centrala Higashidori, o uzină de tratare a combustibilului nuclear uzat, în curs de testare, la Rokkasho, dar şi instalaţii de depozitare a combustibilului.

După catastrofa de la Fukushima, provocată la 11 martie 2011 de un cutremur violent, cu magnitudinea 9, în largul coastelor de nord-est, urmat de un tsunami uriaş, populaţia japoneză se teme de o nouă dramă.

Cele 50 de reactoare din arhipealg (dintre care 48 sunt oprite sine die) sunt situate, toate, la malul mării şi într-o zonă seismică. Japonia se află la confluenţa a patru plăci tectonice şi înregistrează peste 20% dintre cutremurele cu o magnitudine de peste 6 care au loc în lume.

Mai multe reactoare, ca cel de la Higashidori, sunt construite în apropierea unor falii despre care se crede că sunt active. Uzina de tratare a combustibilului nuclear uzat de la Rokkasho ar putea, de asemenea, să fi fost construită într-o zonă geologică activă, potrivit profesorului Yasutaka Ikeda de la Universitatea Tokyo.

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Momentul în care polițiștii din Leeds, Anglia, iau cu forța copiii rromilor! De aici a început tot scandalul – VIDEO
Fanatik.ro
Orașul din România în care se deschide o nouă fabrică gigant. Vor fi sute de locuri de muncă, germanii au făcut o investiție de zeci de milioane de euro aici
Capital.ro
Când se dă permisul de conducere înapoi? Lege nouă pentru șoferii din România
Playtech.ro
Și-a modificat CNP-ul la 14 ani, ca să poată lucra: ”Construiam ceva, când puteam să bat mingea!”
DailyBusiness
ALERTĂ DE CUTREMUR! Două seisme au avut loc în România
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Scandal în lumea manelelor. S-au aruncat cuvinte grele și a fost necesară intervenția polițiștilor
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Detaliul care a dus la prinderea criminalului din Brăila. Ce a început să facă după ce a ieșit din cabinet, greșeala lui majoră a
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Răsturnare de situație în cazul dentistei din Brăila! Aceasta ar fi fost ucisă de mafia basarabeană! Declarațiile făcute de rudele presupusului criminal
Capital.ro
Statul vrea să știe tot ce faci. Se introduce un nou CNP. Ce plan are Guvernul României
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
substantial.ro
Rusia desfășoară noi exerciții cu lansatoare mobile de rachete nucleare Yars
MediaFlux
ANAF va CONTROLA TOȚI românii! Vom avea CNP FISCAL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!