Judecătoria sectorului 4 a decis: Adrian Năstase, eliberat condiţionat

Judecătoria Sectorului 4 a admis, marţi, cererea lui Adrian Năstase de eliberare condiţionată. Decizia nu este însă definitivă. Procurorii DNA au declarat recurs, acesta urmând să fie judecat de Tribunalul Bucureşti. Dacă magistraţii TB vor menţine decizia Judecătoriei, atunci Adrian Năstase va fi pus în libertate.
Iulian Tudor
12 feb. 2013, 15:15
Judecătoria sectorului 4 a decis: Adrian Năstase, eliberat condiţionat

Judecătoria sectorului 4 a decis, marţi, punerea în libertate a fostului premier, după aproximativ şapte luni şi jumătate de detenţie din cei doi ani la cât a fost condamnat în dosarul „Trofeul calităţii”.

Direcţia Naţională Anticorupţie a declarat însă recurs, acesta urmând să fie judecat de Tribunalul Bucureşti. Decizia Tribunalului va fi definitivă.

Până la judecarea recursului, fostul premier rămâne în detenţie. Dacă Tribunalul va menţine decizia Judecătoriei Sectorului 4, Năstase va fi pus în libertate.

La judecarea cererii de eliberare înainte de termen, procurorul de şedinţă a solicitat instanţei Judecătoriei Sectorului 4 Bucureşti respingerea acesteia, învocând faptul că deţinutul nu a dovedit o atitudine de îndreptare, întrucât a continuat să facă afirmaţii la adresa judecătorilor care l-au condamnat la doi ani de închisoare în dosarul „Trofeul calităţii” referitor la sponsorizarea campaniei sale electorale din 2004.

Avocaţii lui Năstase au respins susţinerile procurorului de şedinţă.

Comisia de eliberări condiţionate de la Penitenciarul Jilava a dat aviz pozitiv, constatând că s-a împlinit termenul de o treime din pedeapsă în care ar putea fi eliberat fostul premier.

Avocatul Ion Cazacu a precizat că membrii Comisiei au luat în calcul pentru avizul favorabil activităţile desfăşurate de Adrian Năstase în penitenciar, precum şi faptul că acesta a publicat trei cărţi. „Pentru două zile de muncă, un deţinut câştigă o reducere de pedeapsă de trei zile. Ca urmare, pentru 30 de zile lucrate, un deţinut obţine o reducere de pedeapsă de 45 de zile”, a precizat purtătorulul de cuvânt al ANP, Georgiana Gherman.

Lucrarea ştiinţifică a lui Adrian Năstase s-a materializat printr-o carte, intitulată „România la UE în contextul reglementărilor interne şi europene”, care a fost ulterior publicată de o editură acreditată pe lângă Consiliul Naţional al Cercetării Ştiinţifice din Învăţământul Superior.

Au fost luate în considerare în stabilirea perioadei de executare a pedepsei şi zilele petrecute de Adrian Năstase în Spitalul Floreasca, scăzute din pedeapsă în urma unei decizii a instanţei.

Adrian Năstase este încarcerat din seara zilei de 26 iunie 2012, după ce a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare în dosarul „Trofeul calităţii” referitor la sponsorizarea campaniei sale electorale din 2004.

În 3 decembrie 2012, avocatul Ion Cazacu declara că Năstase ar mai avea de executat, după calculele apărării, 35 – 36 de zile de închisoare din condamnarea primită în dosarul „Trofeul calităţii” şi ar putea fi eliberat condiţionat până la sfârşitul lunii ianuarie 2013.

În 5 decembrie 2012, Curtea de Apel Bucureşti a decis ca zile petrecute de fostul premier în Spitalul Floreasca, în urma tentativei de sinucidere, să fie scăzute din condamnare. Instanţa a dispus atunci să fie scăzută perioada din 20 până în 26 iunie 2012.

Adrian Năstase va fi executat silit pentru prejudiciul adus în dosarul „Trofeul Calităţii”. Judecătoria Sectorului 1 a admis cererea făcută de Inspectoratul de Stat în Construcţii, aşa că fostul premier riscă acum să rămână şi fără proprietăţi, şi fără mai multe bunuri de valoare.

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Loredana Groza a făcut furori, în costum de baie! La 54 de ani, vedeta arată senzațional! – FOTO
Fanatik.ro
Cât cheltuit o familie de români pentru o vacanță de 9 zile în Grecia. Șocul a fost mare: “Prețurile parcă au luat-o razna. Dezămăgitor pentru noi”
Capital.ro
S-a pus limită. Decizie definitivă cu banii românilor. Interzis prin lege să mai depășești
Playtech.ro
Scăpăm de caniculă, vine urgia! Urmează 3 zile de furtuni, vijelii și ploi puternice. Zonele afectate
DailyBusiness
Inedit! Primești 15.000 de lei dacă te angajezi
Adevarul
Câți absolvenți au intrat la Politehnică în urma concursurilor de admitere în 2024. La ce facultăți se dă probă scrisă
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Un scenariu horror pentru șoferi. Cum rezolvă o mare criză
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Decizia luată de Lidl, după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele lor promovate
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Motivul pentru care raportul final al necropsiei lui Andrei Versace va fi gata abia peste un an! La ce concluzie au ajuns medicii legiști
Capital.ro
Statul VREA BANII românilor. Formular și plată până pe 31 decembrie. S-a dat lege în România
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
substantial.ro
CFR Călători repune în circulație 6 vagoane modernizate seria 21-90
MediaFlux
ANAF va CONTROLA TOȚI românii! Vom avea CNP FISCAL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!