Solicitarea privind renunţarea la expertizele tehnico-ştiinţifice cerute de inculpat fusese formulată atât de către procurorul de şedinţă, cât şi de avocata Crina Radu, care reprezintă interesele familiei Elodiei Ghinescu.
Procurorul de şedinţă şi-a motivat solicitarea prin faptul că toate constatările tehnico-ştiinţifice efectuate pe parcursul cercetării penale au respectat reglementările CEDO, iar inculpatul nu a formulat obiecţiuni la momentul respectiv. Avocata care reprezintă părţile civile în dosar a afirmat că nu vede utilitatea reluării unor expertize deja efectuate, acuzând apărarea că nu doreşte decât să tergiverseze judecarea apelului şi să creeze un dubiu asupra probelor existente.
Citeşte şi: Familia Elodiei face mărturii emoţionante. Vezi noi imagini cu Elodia VIDEO
În urma deliberării, instanţa a reconfirmat decizia referitoare la utilitatea noilor probe pentru eliminarea oricăror dubii referitoare la situaţia de fapt şi a dispus continuarea demersurilor pentru efectuarea expertizelor medico-legale.
Noile probe solicitate de apărarea inculpatului au fost admise de Curtea de Apel în data de 31 octombrie.
„Admite în parte proba cu expertiza medico-legală solicitată de apărătorul inculpatului (…) şi dispune efectuarea unei expertize medico legale – examen ADN – de către Institutul Naţional de Medicină Legală, cu obiectivele indicate în considerente. Dispune completarea Raportului de Constatare Tehnico-Ştiinţifică (…) întocmit de Institutul de Criminalistică al IGPR, în sensul de a se preciza de către specialişti care (…) din plicuri conţinea acele fire de păr ridicate de pe peria de păr din baia apartamentului, respectiv smocul de păr ridicat de pe podeaua dormitorului”, se arată în soluţia pronunţată de instanţă.
Instanţa urmează să se mai pronunţe la termenul de luni asupra stării de arest a inculpatului. Următorul termen al apelului a fost stabilit pentru data de 20 decembrie, când va continua audierea martorilor şi prezentarea de probe.
CITEŞTE ŞI Răsturnare de situaţie în dosarul Cioacă-Elodia: sânge necunoscut în maşina poliţistului
Cristian Cioacă a fost condamnat de Tribunalul Argeş, pe 2 iulie 2013, la 21 de ani de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de omor calificat şi la doi ani de închisoare pentru profanare de morminte, urmând să execute 22 de ani de detenţie.
Sentinţa instanţei de fond a fost atacată ulterior cu apel de către toate părţile implicate. Cererile au fost formulate de inculpat, de mama şi fratele Elodiei Ghinescu, în calitate de părţi civile în dosar, precum şi de procurori.
Inculpatul a fost obligat, prin sentinţa Tribunalului Argeş, să plătească echivalentul a 100.000 de euro cu titlu de daune morale fiului său minor Patrick, în calitate de parte vătămată. Emilia Ghinescu, mama Elodiei, ar urma să primească daune morale de 100.000 de euro, iar fratele Elodiei, Robert Ghinescu, de 50.000 de euro. Cristian Cioacă a fost obligat şi la plata sumei de 135.000 de lei cheltuieli judiciare către stat.
Tribunalul Argeş a respins cererile părţilor civile Emilia şi Robert Ghinescu de schimbare a încadrării juridice în omor deosebit de grav, precum şi cererea inculpatului de revocare a măsurii arestării preventive.
Cristian Cioacă este încarcerat la Penitenciarul Colibaşi, unde a fost transferat pe 30 ianuarie.
Inculpatul a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru săvârşirea infracţiunilor de omor calificat şi profanare de morminte, el fiind acuzat că şi-a ucis soţia, avocata Elodia Ghinescu, în august 2007. Cristian Cioacă se află în arest preventiv din data de 5 decembrie 2012.