La termenul de joi al procesului în care preşedintele CJ Harghita este judecat pentru abuz în serviciu, judecătorul a decis amânarea cauzei şi a dispus emiterea unei noi adrese în care SRI să fie întrebat în mod expres dacă a pus în executare mandate de supraveghere tehnică, dacă a pus în executare mandate de siguranţă naţională emise de ICCJ, în baza legii siguranţei naţionale şi dacă a pus în executare ordonanţele provizorii de supraveghere emise de procurori DNA Tg Ms.
Magistratul a precizat că instanţa apreciază că „este util” ca SRI să facă aceste precizări, răspunsul fiind necesar pentru ca apoi să se pună în discuţie cererea avocaţilor de excludere a interceptărilor telefonice.
Procurorul cauzei a arătat că este necesară această clarificare, „pentru a nu mai fi niciun dubiu”, iar unul dintre avocaţi a solicitat judecătorului să ceară SRI să explice în mod concret în ce a constat suportul tehnic în acest dosar.
La termenul din septembrie, SRI a comunicat instanţei că nu a desfăşurat acte şi activităţi de urmărire penală în dosarul lui Borboly Csaba, apărătorii preşedintelui CJ precizând atunci că într-o adresă anterioară a DNA – Serviciul Teritorial Târgu Mureş se comunică contrariul celor precizate în răspunsul SRI.
Apărătorul lui Borboly Csaba, avocatul Sergiu Bogdan, a declarat presei că era firesc ca instanţa să revină cu o astfel de cerere, pentru a fi clarificate activităţile desfăşurate de SRI în dosar. Acesta a punctat faptul că SRI a spus „că nu a fost implicat în nici un fel în acest dosar, că nu a făcut nimic”, în vreme ce DNA a preczat că serviciul a pus în executare mandatele tehnice „şi au aplicat protocolul şi au existat echipe de colaborare”.
Următorul termen în dosar a fost stabilit pentru 6 decembrie, dar dacă SRI nu va trimite răspunsul până la data respectivă, avocaţii vor înainta cereri privind o nouă amânare a procesului.
Procesul preşedintelui Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, a fost reluat în luna februarie, după ce s-a schimbat judecătorul cauzei şi, potrivit jurisprudenţei, magistratul care a preluat dosarul trebuie să administreze probatoriul.
Potrivit DNA Târgu Mureş, Borboly Csaba a fost trimis în judecată, alături de alte 12 persoane, pentru abuz în serviciu contra intereselor publice în formă continuată şi calificată – câte trei acte materiale, instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice în formă continuată şi calificată – trei acte materiale, două infracţiuni de fals intelectual şi denunţare calomnioasă.
Aceeaşi sursă susţine că prejudiciul total produs judeţului Harghita, ca urmare a activităţilor inculpaţilor, desfăşurate în anii 2010 şi 2011, este de 4.883.855,96 lei (echivalentul a 1.138.428 euro la cursul de la acea dată).