Astfel, Tribunalul București a admis miercuri contestațiile formulate de SC ACCESSNET INTERNATIONAL SRL -SC 2 K TELECOM SRL prin administrator judiciar CITR FILIALA ILFOV SPRL – GHIŢĂ ALEXANDRU -ASESOFT INTERNAŢIONAL S.A. prin CITR Filiala Bucureşti SPRL -NIŢU VALENTIN GABRIEL -CHIRILĂ RĂZVAN IONUŢ şi CHIRILĂ ELENA MĂDĂLINA -SC INFRATEL NET SRL -VĂLEANU OVIDIU ROMULUS -SC GLAR CONSTRUCT SRL -ANGHEL GABRIEL MARIAN – IORDĂCHESCU ALINA DANIELA – STAN GEORGE MIHAIL.
Instanța a decis revocarea măsurilor asiguratorii instituite de DNA în cazul acestora.În acest dosar, DNA a anunțat în octombrie 2019 că a trimis în judecată 10 persoane fizice și 13 firme în domeniul IT, într-un dosar de evaziune fiscală cu un prejudiciu adus statului de peste 60 de milioane de lei. Printre cei trimiși în judecată este și Alexandru Ghiță, fratele fostului deputat PSD Sebastian Ghiță.
Potrivit DNA, în perioada 2009-2013, cei 23 de inculpați s-ar fi sustras de la plata obligaţiilor fiscale datorate bugetului de stat prin încheierea unor contracte de prestării servicii, ca operațiuni fictive, înregistrând în evidenţele contabile ale societăţilor mai multe facturi de avans „conform contract”, în scopul deducerii TVA-ului aferent acestora şi compensării TVA-ului datorat din alte relaţii comerciale. Ulterior, aceste facturi ar fi fost stornate ca urmare a rezilierii respectivelor contracte.
Prin acest mecanism ar fi fost creată aparenţa unor tranzacţii reale care ar fi avut, însă, ca scop posibilitatea obţinerii pentru unele societăți a unui drept de deducere şi amânare la plată, timp de mai multe luni, a TVA, ca urmare a sustragerii de la plata obligațiilor fiscale datorate bugetului de stat.
Pentru aceasta s-ar fi încheiat mai multe contracte ce ar fi avut ca obiect operațiuni fictive, context în care ar fi fost emise mai multe facturi de avans, în temeiul cărora inculpații au dedus TVA (prin contrapunerea acestui TVA, celui colectat din relațiile comerciale reale), spun procurorii DNA.