Instanţa se pronunţă în două săptămâni în dosarul transferurilor de jucători

Instanţa Tribunalului Bucureşti a anunţat că se va pronunţa peste două săptămâni în dosarul transferurilor de jucători, după ce marţi a finalizat dezbaterile, la mai mult de trei ani de la începerea procesului.
Romania TV
22 feb. 2012, 07:04
Instanţa se pronunţă în două săptămâni în dosarul transferurilor de jucători

Concluziile părţilor implicate şi ultimul cuvânt al inculpaţilor s-au încheiat în jurul orei 23.30.

La termenul de luni, care a început cu o întârziere de două ore şi jumătate, au fost prezenţi toţi cei opt inculpaţi, agenţii de fotbalişti Ioan şi Victor Becali, acţionatul majoritar al FC Rapid, George Copos, preşedintele executiv al FC Dinamo, Cristi Borcea, preşedintele clubului Gloria Bistriţa, Jean Pădureanu, fostul acţionar dinamovist Gigi Neţoiu, fostul impresar Gică Popescu şi fostul preşedinte al cluburilor Oţelul Galaţi şi Steaua, Mihai Stoica.

Avocaţii au cerut acordarea unui nou termen, solicitând o expertiză financiar-contabilă a transferurilor şi audierea a încă doi martori, oficiali ai clubului Glatasaray Istanbul. Instanţa a respins cererea avocaţilor şi a decis să judece în continuare.

Instanţa a audiat la termenul de luni doi martori, Gheorghe Plugaru, care şi-a menţinut declaraţia anterioară, dată în faza urmăririi penale, în faţa procurorilor anticorupţie şi Justin Ştefan, fost jurist al FRF.

Ştefan a susţinut în faţa instanţei că „până în 2008, în regulamentul FIFA, privind statutul şi transferul jucătorilor nu era prevăzută nicio interdicţie cu privire la deţinearea unor drepturi cu conţinut economic, corelative unui transfer, de către o terţă persoană”.

„În regulamentul FIFA, noţiunea de drepturi federative nu este prevăzută, cuprinzând dreptul de ale legitima jucători şi de a beneficia de servicile acestora, noţiune însă care se regăseşte în Legea Sportului, fără a fi definită. În măsura în care FRF eliberează cartea verde, acest aspect înseamnă că a fost verificat şi sunt în regulă toate aspectele juridice legate de transfer. Compensaţia de soladarite se plăteşte de către clubul care a preluat jucătorul către clubul la care a fost legitimat anterior. În perioada transferurilor din dosar, o agenţie de impresariat putea intermedia în mod legal un transfer de jucător”, a mai spus Ştefan.

În momentul în care a mers să semneze declaraţia dată în faţa instanţei, juristul FRF a observat că una dintre afirmaţiile sale era formulată altfel decât o spusese el. Justin a insistat ca declaraţia sa să fie reformulată, dar preşedintele completului de judecată a refuzat, spunându-i că dacă nu este de acord să se consemneze acest lucru.

În acel moment, Ioan Becali a făcut o criză de nervi şi a ţipat la preşedintele completului Geanina Teodorovici: „Chemaţi organele să-mi pună cătuşele, să mă lege, dar să ştiţi că o să daţi socoteală pentru ce aţi făcut azi. Există o răbdare pentru toată lumea, dar dumneavoastră nu consemnaţi declaraţia martorului. O să vedeţi dumneavoastră la televiziuni ce o să fie săptămâna asta”.

Apoi, Becali a sărit în boxa acuzaţilor, a trântit o bancă şi a continuat să ţipe: „Gata, sunt aici! Ce mai vreţi? Ce dracu am ajuns în ţara asta? Chiar aşa am ajuns în ţara asta? Nu se poate, domnilor avocaţi. Reprezentaţi legea. Ce faceţi, dormiţi? Gheorghe Copos ai fost senator, prim-ministru, de ce nu spui ce se întâmplă? Gata, doamnă judecătoare, daţi-mi cât vreţi dumneavoastră! E ca pe timpul lui Ceauşescu aici. Ce văd aici nu am văzut în viaţa mea. Treziţi-vă! România, gata, mă sacrific eu pentru toţi! De asta am plecat eu pe Dunăre, să fiu judecat corect în ţara mea. Toată lumea spunea să nu zicem nimic că a întârziat doamna judecătoare două ore şi jumătate. Că dacă ne dă 15 ani (n.r. – de închisoare). Dar daţi-mi 20, doamnă! Mă sacrific eu pentru toţi.”
Victor Becali, Borcea, Neţoiu şi avocaţii au încercat să-l calmeze pe Ioan Becali. În sală au intrat cinci jandarmi, dar aceştia nu au interveni. În cele din urmă, judecătoarea l-a chemat pe fostul impresar şi i-a arătat că s-a modificat declaraţia aşa cum a dorit martorul Justin Ştefan, apoi Becali a spus că iese puţin să bea apă. După zece minute, el a revenit în sală.

Procurorul de şedinţă din dosarul transferurilor, Cristian Anghel, a cerut instanţei condamnarea tuturor inculpaţilor la pedepse cu executare, acestea variind între minimum pedepsei, pentru Gheorghe Popescu şi Jean Pădureanu, şi maximum acesteia pentru Ioan şi Victor Becali.

Procurorul Cristian Anghel a solicitat instanţei, în concluzia finală, dispunerea condamnării cu executare în regim de detenţie a tuturor celor opt inculpaţi în Dosarul Transferurilor.

Pentru George Copos, Anghel a solicitat condamnarea cu executare în regim de detenţie orientată către jumătatea maximă a pedepsei pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi evaziune fiscală.

În cazul lui Mihai Stoica, procurorul a solicitat condamnarea cu executare în regim de detenţie peste minimum pedepsei pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, evaziune fiscală şi spălare de bani.

Pentru ceilalţi şase inculpaţi solicitările procurorului au fost următoarele:

Cristian Borcea – condamnarea cu executare în regim de detenţie către jumătatea maximă a pedepsei pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, evaziune fiscală şi spălare de bani.

Ioan Becali – condamnarea cu executare în regim de detenţie orientată către maximum pedepsei pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi evaziune fiscală.

Victor Becali – condamnarea cu executare în regim de detenţie orientată către maximum pedepsei pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi evaziune fiscală.

Jean Pădureanu – condamnarea cu executare în regim de detenţie orientată către minimum pedepsei pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi evaziune fiscală.

Gheorghe Neţoiu – condamnarea cu executare în regim de detenţie peste minimum pedepsei specificat de lege pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, evaziune fiscală şi spălare de bani.

Gheorghe Popescu – condamnarea cu executare în regim de detenţie peste minimum pedepsei specificat de lege pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi evaziune fiscală.

În finalul pledoariei, Cristian Anghel a enunţat, în faţa instanţei, numele mai multor impresari, foşti fotbalişti şi foşti preşedinţi de cluburi, care au primit pedepse cu executare pentru evaziune fiscală.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie i-au trimis în judecată, în 2 octombrie 2008, pe Gheorghe Copos, Ioan Becali, Victor Becali, Mihai Stoica, Jean Pădureanu, Gheorghe Popescu, Gheorghe Neţoiu, Cristian Borcea, în legătură cu efectuarea de tranzacţii ilegale la transferurile unor fotbalişti către cluburi din străinătate, ceea ce a produs un prejudiciu total de aproape 1,5 milioane de dolari în dauna statului şi de peste 10 milioane de dolari în dauna a patru cluburi de fotbal.

În rechizitoriul DNA sunt prezentate 12 transferuri ale unor fotbalişti români efectuate de la cluburile Dinamo Bucureşti, Rapid Bucureşti, Gloria Bistriţa şi Oţelul Galaţi către cluburi din străinătate, în perioada 1999 – 2005.

Este vorba despre transferurile jucătorilor Cristian Dulca – realizat în ianuarie 1999, de la clubul de fotbal Rapid Bucureşti la clubul sud-coreean Pohang Steelers, Iulian Arhire – de la clubul Oţelul Galaţi la Pohang Steelers, realizat în martie 1999, Cosmin Contra – de la Dinamo la Deportivo Alaves, realizat în iunie 1999, Ionel Ganea – de la clubul de fotbal Gloria Bistriţa la VfB.Stuttgart, din iulie 1999, Paul Codrea – de la Dinamo Bucureşti (împrumutat la FC Argeş Dacia Piteşti) la Genoa Cricket and Spa din Italia, realizat în ianuarie 2001, Florin Cernat – din februarie 2001, de la Dinamo Bucureşti la Dinamo Kiev din Ucraina, Bogdan Mara – din iulie 2001, de la Dinamo Bucureşti la Deportivo Alaves, Nicolae Mitea – din august 2003, de la Dinamo la Ajax Amsterdam, Lucian Sânmărtean – din august 2003, de la Gloria Bistriţa la Panathinaikos Atena, Florin Bratu – din septembrie 2003, de la Rapid Bucureşti la Galatasaray Istanbul, Dan Alexa – de la Dinamo Bucureşti la Guoan Beijing, în Republica Populară Chineză, realizat în luna iunie 2004 şi Adrian Mihalcea – din iulie 2005, de la Dinamo Bucureşti, la Chunnam Dragons din Coreea de Sud.

DailyBusiness
Ministrul Finanțelor lovește din plin zvonurile. TVA-ul rămâne neschimbat, guvernul nu ia în calcul majorarea
Spynews
Mic dejun dulce sau sărat - care e mai sănătos? Recomandările specialiștilor
Bzi.ro
Andreea Bălan este în doliu! Ce pierdere grea a suferit artista
Fanatik.ro
Este bine sau nu să porți ochelari de soare iarna. Cât de des îi poți utiliza pentru a nu avea probleme cu vederea
Capital.ro
Proprietarii de locuințe, taxați în plus de la 1 aprilie. Se plătește cu 750 lei mai mult pe lună
Playtech.ro
Vârsta maximă până la care poți lua un credit. Regulile impuse de bănci
DailyBusiness
Cu ce se stropesc pomii fructiferi în ianuarie pentru o recoltă bogată în 2025. Sfaturi pentru o livadă ferită de boli și dăunători
Adevarul
Cum să slăbești pentru totdeauna fără diete complicate. Descoperă soluția revoluționară dezvăluită de un expert Oxford
wowbiz.ro
Detalii bombă despre bebelușul Monicăi Gabor și al lui Mr. Pink! Când a născut, de fapt, fosta soție a lui Irinel Columbeanu și cum arată acum? | EXCLUSIV
Spynews
Cât costă un preparat ”to go” în Poiana Brașov. Turiștii au rămas fără cuvinte când au văzut prețul unui hotdog
Spynews
Cum cureți corect o geacă umplută cu puf. Ce să faci înainte să o bagi în mașina de spălat
Evz.ro
Buletinele cu cip, anunț oficial. Românii care vor intra în posesia lor în 2025
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume, imagini în costum de baie
kanald.ro
Descoperire macabră în Bragadiru. O femeie a fost găsită fără suflare, cu o lovitură la cap, într-un depozit de fier vechi
Cancan.ro
Cum arată mama Andreei Bostănică? 'Mama Angela' e top. Poți să juri că sunt surori!
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Marele cântăreț al României a murit sărac și orb. Nu merita această soartă. A fost artistul inimilor noastre
StirileBZI
Un nou ajutor de până la 1.000 lei pentru pensionari în 2025. Care sunt condițiile pentru a primi
Prosport.ro
Prezentatoarea știrilor și iubita ei cântăreață, imagini îndrăznețe din vacanța romantică din Costa Rica
stirilekanald.ro
VIDEO Ultimele imagini cu copilul de 4 ani ucis de câini pe câmp. Yanis a plecat cu trotineta din fața casei
substantial.ro
Germania livrează Ucrainei primul tun RCH 155 într-un pachet de sprijin semnificativ
MediaFlux
RĂSTURNARE de SITUAȚIE privind INDEXAREA PENSIILOR. DECIZIE de ultimă oră în Coaliție
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Boala lui Calache lovește și în zilele noastre