„Respinge cererea de suspendare a executării hotărârii. Termen recurs în casaţie – 8 februarie 2017”, se arată în decizia instanţei.
Avocatul lui Nicuşor Constantinescu le-a cerut, miercuri, judecătorilor să suspende executarea pedepsei de cinci ani de închisoare primită de clientul lui, pe durata judecării recursului.
„Vă cerem suspendarea executării pe durata judecarii recursului (…) Considerăm că se află în această stare de detenţie datorită unei nelegalităţi (…) Domnul Constantinecu este un om bolnav de cancer, să dea Dumnezeu să ajunga în viaţă la judecarea acestui recurs. Este un om grav bolnav (…) Vă solicităm suspendarea executării pedepsei şi lăsarea în libertate”, a spus avocatul.
La rândul lui, procurorul de şedinţă a apreciat că motivele medicale nu sunt suficiente pentru suspendarea pedepsei.
„Vă solicităm respingerea cererii de suspendare a executării pedepsei. (…) Motivele medicale apreciem că nu sunt suficiente pentru a determina suspendarea executării pedepsei, nu s-a dovedit că nu poate fi tratat în sistemul penitenciar”, a spus procurorul, transmite News.ro.
Instanţa a amânat iniţial judecarea pentru că Nicuşor Constantinescu ceruse în mod expres să fie prezent în sală, dar nu a ajuns din cauza vremii nefavorabile.
Instanţa supremă a admis în decembrie 2016 cererea fostului preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa Nicuşor Constantinescu de judecare a recursului prin care a cerut casarea deciziei de condamnare la cinci ani de închisoare primită în dosarul Centrului Militar Zonal.
“Admite, în principiu, cererea de recurs în casaţie formulată de inculpatul Constantinescu Nicuşor Daniel împotriva deciziei penale nr.768/P din 29.06.2016 pronunţată de Curtea de Apel Constanţa – Secţia Penală şi pentru cauze penale cu minori şi de familie, pronunţată în dosarul nr.821/36/2015. Trimite cauza în vederea judecării recursului în casaţie completului C8, în compunere de 3 judecători. Fixează termen de judecată în şedinţă publică la data de 11.01.2017, ora 9,00, când se va discuta cererea de suspendare a executării hotărârii”, se arată în decizia definitivă luată în 7 decembrie de instanţa supremă.
Judecătorul care a admis cererea de judecare a recursului în casaţie a dispus ca la termenul din 11 ianuarie 2017 să fie citaţi Nicuşor Constantinescu şi Ministerul Apărării Naţionale – Statul Major General, în calitate de parte civilă.
Instanţa a mai dispus trimiterea unei adrese la Baroul Bucureşti pentru desemnarea unui apărător din oficiu pentru Nicuşor Constantinescu.
Nicuşor Constantinescu execută, din 29 iunie, o pedeapsă de cinci ani de închisoare, primită după ce Curtea de Apel Constanţa l-a găsit vinovat de abuz în serviciu pentru că, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean, a iniţiat două proiecte de hotărâre, adoptate apoi de plen, prin care era evacuat Centrul Militar Zonal din sediul pe care îl ocupa, ambele fiind anulate de instanţă. De asemenea, instanţa a considerat că el nu a asigurat o finanţare corespunzătoare pentru Centrul Militar Zonal în perioada 2009 – 2013.
Într-un alt dosar, Nicuşor Constantinescu a fost condamnat, în 29 iulie, de Curtea de Apel Bucureşti, la 15 ani de închisoare pentru abuz în serviciu, pentru că ar fi plătit 30 de milioane de lei din bugetul Consiliului Judeţean Constanţa pentru plantarea de perdele forestiere şi pentru alte proiecte care nu s-au realizat. Decizia Curţii de Apel Bucureşti nu este definitivă şi a fost contestată la instanţa supremă.
O altă pedeapsă, de şase ani de închisoare, a primit Nicuşor Constantinescu în 27 iunie, la Tribunalul Bucureşti, care l-a găsit vinovat de abuz în serviciu pentru că a refuzat aprobarea construirii unui parc eolian. Decizia a fost contestată şi se judecă la Curtea de Apel Bucureşti, care va da o soluţie definitivă în acest caz.
Tot pentru abuz în serviciu este judecat Nicuşor Constantinescu de Tribunalul Constanţa, din vara anului trecut, pentru achiziţionarea şi întreţinerea elicopterului care ulterior s-a prăbuşit în Lacul Siutghiol din Mamaia.
Nicuşor Constantinescu mai are un dosar la Tribunalul Constanţa, în care este acuzat alături de foşti angajaţi ai Consiliului Judeţean, pentru un prejudiciu de opt milioane de euro, privind plăţi nelegale din fonduri publice către asociaţii, fundaţii sau cluburi sportive.
Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa este judecat şi în dosarul privind retrocedările ilegale de plaje din Constanţa, alături de mai mulţi angajaţi ai Primăriei municipiului, printre care fostul edil Radu Mazăre. Dosarul se judecă din noiembrie 2008 la Curtea de Apel Bucureşti şi a avut până în prezent aproape 100 de termene.
Într-un alt dosar, în 25 noiembrie, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa Nicuşor Constantinescu a fost trimis în judecată de procurorii DNA, care îl acuză de abuz în serviciu, după ce ar fi efectuat plăţi nelegale de peste 11,6 milioane de lei pentru realizarea de lucrări de cadastrare, majoritatea fictive, a drumurilor judeţene şi comun