Elena Udrea, condamnată la 6 ani de închisoare cu executare, în dosarul Gala Bute. Ce pedepse au primit ceilalţi incuplaţi

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a pronunţat, marţi, sentinţa în dosarul "Gala Bute, în care este judecată fostul ministru al Dezvoltării Regionale Elena Udrea, alături de alţi şapte inculpaţi, sub acuzaţia de luare de mită, abuz în serviciu şi tentativă la folosirea de documente ori declaraţii false pentru obţinerea pe nedrept de fonduri europene.
Iulian Tudor
28 mart. 2017, 04:56
Elena Udrea, condamnată la 6 ani de închisoare cu executare, în dosarul Gala Bute. Ce pedepse au primit ceilalţi incuplaţi

UPDATE Elena Udrea a fost condamnată la 6 ani de închisoare cu executare pentru luare de mită în dosarul Gala Bute, anunţă România TV

Din pedeapsă se scade perioada petrecută de Elena Udrea în arest preventiv şi la domiciliu.

Împotriva Elenei Udrea au fost formulate 3 capate de acuzare: luare de mită, abuz în serviciu şi tentativă la folosirea de documente ori declarații false. Ea a fost achitată pentru ultima acuzaţie.

Elena Udrea are de achitat 900.000 de euro către doi martori (banii de mită) şi opt milioane de lei către stat (prejudiciul creat prin organizarea Galei Bute).

Nota de plată pentru Udrea: 8,1 milioane de lei către ANT şi 900.000 de euro către doi martori şi un milion de lei confiscaţi

Sentinţa nu este definitivă. Verdictul completului de trei judecători de la Înalta Curte, Angela Dragne, Leontina Șerban și Florentina Dragomir, poate fi atacat la Secţia de 5 judecători a Înaltei Curţi.

Ce pedepse au primit ceilalţi inculpaţi:

Ana Maria Topoliceanu – fost director al Companiei Naționale de Investiții, a fost condamnată marți de Înalta Curte de Casație și Justiție în dosarul „Gala Bute” la trei ani de închisoare cu suspendare pentru luare de mită cu un termen de supraveghere de cinci ani.

Rudel Obreja, fostul președinte al Federației Române de Box, a fost condamnat marți de Înalta Curte de Casație și Justiție în dosarul „Gala Bute” la cinci ani de închisoare cu executare.

Rudel Obreja – fostul președinte al Federației Române de Box, a fost condamnat marți de Înalta Curte de Casație și Justiție în dosarul „Gala Bute” la cinci ani de închisoare cu executare.

Gheorghe Nastasia – fost secretar general în Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului, a fost condamnat marți de Înalta Curte de Casație și Justiție în dosarul „Gala Bute” la patru ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere, cu un termen de încercare de șase ani.

Tudor Breazu – consilier personal al Elenei Udrea, 3 ani cu executare.

Ștefan Lungu – 1 an și 6 luni de închisoare cu suspendare.

Ion Ariton – fost ministru al Economiei, a fost achitat marți de Înalta Curte de Casație și Justiție în dosarul „Gala Bute”.

Dragoș Botoroagă – 2 ani și 6 luni cu suspendare


UPDATE Elena Udrea a fost marţi dimineaţa la Secţia 2 de poliţie în cadrul procedurii de control judiciar. Ea a declarat la ieşire că este „realistă” în legătură cu aşteptările pe care le are în procesul Gala Bute.

„Sper să fiu achitată”, a spus Elena Udrea.

„Din punctul meu de vedere, aşa cum am şi cerut, soluţia nu poate să fie decât de achitare, pentru că acesta este un dosar bazat exclusiv pe declaraţiile unor persoane care au încercat să se salveze în acest fel”, a spus Elena Udrea.

 
Magistraţii au amânat pe 13 martie, pentru a doua oară, pronunţarea în dosarul Gala Bute. Completul de trei judecători de la instanţa supremă  a încheiat în 1 martie judecarea în fond a dosarului şi a amanât atunci pronunţarea pentru 13 martie, potrivit News.ro.

Hotărârea nu va fi definitivă, ci va putea fi atacată de procurorii DNA sau de către inculpaţi la Completul de cinci judecători al instanţei supreme.

„Mă judecă un complet de femei, cu mici excepţii femeile sunt mai curajoase şi mai puternice. Mă bucur că în aceşti doi ani am dărâmat nişte mituri. Nu am intrat în politică că să fac bani. Aveam un soţ are îmi asigura un standard de viaţă. Nu aveam copii, nu aveam cheltuieli mari, stau şi astăzi cu chirie, părinţii mei stau de 20 de ani în Drumul Taberei. Mi-am dorit foarte mult să fac performanţă. Dacă ar fi să o iau de la capăt, aş face din nou în aşa fel încât Bute să boxeze în România. Sper şi cred că voi fi judecată pe probe, nu pe părerile despre mine, mai bune sau mai rele. Şi că nu va fi un semnal pentru angajaţii din domeniul public că nu trebuie să mai semneze nimic, de frică că vor fi condamnaţi”, a spus Elena Udrea la ultimul termen de judecată.

Procurorul DNA a cerut  atunci condamnarea fostului ministru Elena Udrea la o pedeapsă cu executare orientată spre maximum prevăzut pentru faptele de care este acuzată, respectiv luare de mită, abuz în serviciu şi tentativă la folosirea de documente ori declaraţii false pentru obţinerea pe nedrept de fonduri europene.

Dosarul Gala Bute a ajuns la instanţa supremă în aprilie 2015. Procurorii îi acuză de fapte de corupţie pe fostul ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului Elena Udrea, fostul ministru al Economiei Ion Ariton, fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box Rudel Obreja, fostul director al Companiei Naţionale de Investiţii Ana Maria Topoliceanu, fostul asistent personal al Elenei Udrea, Tudor Breazu, fostul consilier al Elenei Udrea, Ştefan Lungu, fostul secretar general în MDRT Gheorghe Nastasia şi pe omul de afaceri Dragoş Botoroagă.

Printre faptele pentru care aceştia au fost trimişi în judecată sunt: luare sau dare de mită, abuz în serviciu, complicitate la luare de mită, evaziune fiscală şi spălare de bani.

Procurorii au arătat în rechizitoriu că în 24 iunie 2011 a fost încheiat un contract de servicii, atribuit prin negocierea fără publicarea unui anunţ de participare, între Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) şi SC Europlus Computers SRL, firma lui Rudel Obreja, având ca obiect prestarea serviciilor de promovare a României în cadrul evenimentelor desfăşurate cu ocazia organizării Galei Internaţionale de Box profesionist de către Federaţia Română de Box.

În baza acestui contract, la 1 februarie 2012, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului a efectuat plata serviciilor de promovare în valoare de 8.116.800 lei.

„Fondurile publice au fost utilizate într-o modalitate interzisă de lege, respectiv pentru finanţarea unui eveniment sportiv organizat de către o societate comercială, iar suma achitată în baza contractului constituie în întregime un prejudiciu produs în patrimoniul ministerului. Prin încheierea contractului s-a urmărit în realitate asigurarea fondurilor necesare organizării galei de box menţionate, iar achiziţia de servicii de publicitate a reprezentat doar o justificare formală, pentru care nu există o nevoie reală a ministerului, cu unicul scop de a da o aparenţă de legalitate contractului. Mai mult, contractul a fost atribuit cu încălcarea procedurilor legale de achiziţie publică şi au fost achiziţionate servicii care nu se regăsesc printre categoriile de cheltuieli eligibile pentru programele cu finanţare europeană”, potrivit procurorilor.

Anchetatorii au susţinut că Elena Udrea a avut cea mai importantă contribuţie la săvârşirea acestor fapte şi la producerea rezultatului, deoarece ea a luat decizia organizării galei în urma unor discuţii informale cu Rudel Obreja, a determinat adoptarea actelor normative care au creat cadrul finanţării evenimentului, a cerut în mod repetat funcţionarilor din subordine să se întâlnească cu Obreja pentru a identifica soluţii în cazul încheierii contractului şi a participat nemijlocit la stabilirea bugetului care urma să fie alocat de către MDRT în afara cadrului reglementat de procedura achiziţiilor publice. 

DailyBusiness
Ficatul gras, pericolul tăcut. Cum să îți cureți ficatul și să îți redobândești sănătatea cu ceaiuri
Spynews
Ce este Gold Card, viza lansată de Donald Trump. De când va fi disponibil și cât costă cardul de aur
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Gemenii și Fecioarele chiar au dat lovitura! Zodiile care vor avea o lună mai plină de succes
Capital.ro
Se actualizează documentele și contul bancar. Toate datele se trimit ANAF. Românii obligați de lege
Playtech.ro
Țări interzise pentru turiști. Nu au voie să intre aici decât în situații speciale
DailyBusiness
Vești proaste pentru o categorie de români. Crește vârsta de pensionare
Adevarul
„Acolo o omoară pe sora mea”. Ce spune acum băiatul care, în urmă cu 17 ani, își condamna mama la închisoare pe viață cu mărturia lui
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Imagini savuroase cu Serghei Mizil în tinerețe! Cum arăta concurentul de la Asia Express la prima nuntă | FOTO
Spynews
Șacalul și-a recunoscut crimele, după un an de negare! Răsturnare incredibilă de situație în dubla tragedie din Constanța
Evz.ro
Comoara din subteran care scade facturile românilor. Premieră națională
Ego.ro
Andreea Bălan și Loredana au dat lovitura! Nici Bogdan de la Ploiești nu se lasă mai prejos! EXCLUSIV
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
kanald.ro
O româncă din Italia a fost găsită moartă în propria casă. Aceasta și-ar fi pus capăt zilelor: „Grea alegere ai făcut... Ne-ai sfâșiat sufletul!”
Cancan.ro
A COMIS-O bine de tot! A ajuns în 'patru labe' și le-a arătat oamenilor fix ceea ce nu trebuia. Vedeta din România e furioasă!
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
ANAF sau banca îți blochează o parte din pensie pe card. Românii nu-i mai pot scoate de la bancomat
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
stirilekanald.ro
„Te vei trezi fără inimă”: Cum a semănat Jack Spintecătorul teroare în București
Din păcate este vorba de Gabriela Cristea. Vești groaznice
MediaFlux
Primul sondaj din campanie. Cine îl bate pe Simion
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cu ce pensie ieşi după 40 de ani de muncă? Factorii care stau la baza calculelor