Măsura, anunțată din iunie, reprezintă o extindere a sancțiunilor împotriva Coreei de Nord, ca urmare a testelor nucleare și cu rachete efectuate de această țară, în ciuda rezoluțiilor ONU.
Departamentul Trezoreriei SUA afirmă că Phenianul folosea companii paravan și intermediari pentru a desfășura operațiuni financiare ilicite, cu scopul de a finanța proliferarea armelor de distrugere în masă și de a ocoli sancțiunile internaționale, potrivit Agerpres.
„Astfel de fonduri nu își au locul în niciun sistem financiar respectabil”, a declarat Adam Szubin, subsecretarul de stat al Trezoreriei responsabil cu combaterea terorismului și culegerea de informații financiare. El a precizat că legislația americană interzicea deja tranzacțiile cu instituții financiare nord-coreene.
În iunie, Departamentul Trezoreriei calificase Coreea de Nord drept „o preocupare majoră privind spălarea de bani”, potrivit Agerpres.
După cel mai recent test nuclear nord-coreean, din 9 septembrie, SUA insistă pentru înăsprirea sancțiunilor ONU împotriva Phenianului. Eficiența unor astfel de sancțiuni depinde însă de sprijinul Chinei, care nu pare să coopereze, comentează Reuters. În ceea ce privește sancțiunile americane, guvernul de la Beijing și-a exprimat, în iunie, opoziția față de orice utilizare a legislației interne a unei țări pentru a impune sancțiuni unilaterale împotriva unei alte țări, reamintește agenția.