Instituţiile interesate de achiziţiile publice ecologice, ajutate de o nouă platformă de informare

Instituțiile publice și private au la dispoziție un nou instrument de informare și consiliere în domeniul achizițiilor publice ecologice (APE) prin platforma Buy Smart +, lansată de Institutul de Cercetări și Modernizări Energetice (ICEMENERG).
Romania TV
22 nov. 2012, 10:03
Instituţiile interesate de achiziţiile publice ecologice, ajutate de o nouă platformă de informare

Buy Smart + este o platformă online ce oferă gratuit consultanță și materiale de informare privind achizițiile publice verzi. Proiectul vine în sprijinul instituțiilor publice, dar și al celor private, punând la dispoziția celor interesați informații, ghiduri, recomandări, instruire, materiale pentru cursuri, exemple de bune practici, instrumente de calcul pentru performanța energetică și costurile de viață pentru cinci grupe de produse: clădiri, electrocasnice, IT, iluminat și automobile.

”Autoritățile din România trebuie să știe în primul rând că achizițiile publice ecologice au nenumărate beneficii cuantificabile. Este nevoie însă de implicare, pentru că oamenii care se ocupă de aceste achiziții trebuie să cunoască foarte bine legislația, atât națională, cât și europeană și să știe să folosească instrumentele existente pentru facilitarea acestor achiziții”, spune Lidia Capparelli, de la Direcția de Achiziții Publice Ecologice din cadrul CONSIP1, Italia.

Obiectivul proiectului Buy Smart + este integrarea criteriilor ecologice și de eficiență energetică în caietele de sarcini pentru achiziții publice verzi, cu extindere la cele private, în conformitate cu cerințele europene.
Proiectul este finanțat prin Programul Intelligent Energy Europe și numără 18 parteneri din 15 state membre, fiind coordonat în România de ICEMENERG.  

Economii de materii prime și energie

”Autoritățile publice cheltuiesc 19% din PIB pentru achiziții publice, la nivelul Europei. Este un potențial uraiaș, ce ar putea aduce beneficii imense. Ar aduce o transformare a pieței, pentru că producătorii vor fi obligați să folosească tehologii din ce în ce mai performante, cu impact scăzut asupra mediului”, spune Mariana Bărbuță, coordonatorul proiectului. Ea a subliniat că beneficiile APE, precum reducerile de emisii de CO2, conservarea resurselor naturale, îmbunătățirea imaginii publice.

Achizițiile publice ecologice reprezintă procesele în care autoritățile publice cumpără bunuri și servicii cu impact redus asupra mediului pe întreaga durată de viață. Gândind verde și cumpărând inteligent se pot realiza economii semnificative de materii prime și energie, pot fi reduse deșeurile și poluarea, contribind la încurajarea tehnologiilor curate.

Uniunea Europeană promovează o țintă voluntară de APE, încurajând ca 50% din achizițiile publice realizate de instituții să fie ecologice. Deși există state fruntașe, precum Belgia, Danemarca, Olanda, Suedia, care depășesc ținta, aceasta nu a fost realizată la nivel european. În România, APE se realizează în proporție de aproximativ 20%. Barierele în creșterea acestui procent sunt legate de faptul că includerea criteriilor ecologice în caietele de sarcini nu este obligatorie. Pe de altă parte, nu există stimulente, iar APE implică o investiție inițială mare. De asemenea, în România cumpărătorii nu sunt informați suficient despre produse, iar nivelul de conștietizare cu privire la beneficiile APE este redus.

Parteneri Buy Smart + sunt Fundația Terra Mileniul III, Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), Primăria Topoloveni și Ministerul Mediului și Pădurilor.

 

DailyBusiness
Metoda finlandeză de încălzire. Cum poți avea o casă călduroasă fără a cheltui prea mulți bani pe facturi
Spynews
Marius Niţă i se alătură Geaninei Ilieş la pupitrul Ştirilor Antena Stars
Bzi.ro
Cum arată Andreea Esca în costum de baie, la 52 de ani! Vedeta și-a lăsat fanii mască! – FOTO
Fanatik.ro
Leguma din România care a fost înregistrată la OSIM. Costă în jur de 4 lei per kilogram, are gust dulceag și se cultivă doar în această localitate
Capital.ro
Avertismentul BNR pentru românii care preferă banii cash. Ce se întâmplă cu bancomatele
Playtech.ro
Cum sună vocea copiilor lui Meghan Markle și ai Prințului Harry. Archie și Lilibet, auziți pentru prima dată
DailyBusiness
Umilința supremă pentru Cluj. Capitala Ardealului coboară pe locul 5 într-un clasament neașteptat al orașelor din România!
Adevarul
Pata de petrol din Marea Neagră se extinde. Ce spune Putin despre dezastrul ecologic
wowbiz.ro
Detalii bombă despre bebelușul Monicăi Gabor și al lui Mr. Pink! Când a născut, de fapt, fosta soție a lui Irinel Columbeanu și cum arată acum? | EXCLUSIV
Spynews
Ce cuvinte trebuie să rostești pentru a atrage banii în viața ta. Cum poți manifesta abundența
Spynews
Cum arată mașina care poate sări peste gropile din asfalt. Cu cât se vinde un astfel de vehicul
Evz.ro
Reducere la plata impozitelor pe 2025. Toți românii beneficiază de ea
Ego.ro
Cum arată casa Ilinei Pârvu de la Visuri la Cheie, după ce a fost renovată de PRO TV
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
kanald.ro
Bursele de excelență pentru elevii olimpici nu au fost modificate de Ordonanța trenuleț! Se vor raporta la salariul minim actual, de 4.050 de lei brut
Cancan.ro
Patronul FCSB i-a îngrozit pe locuitorii unei celebre stațiuni din România! Și-a făcut stână, dar... Câinii lui Gigi Becali le-au
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu a primit lovitura finală. Anunțul serii în România: Nu va putea candida în 2025
StirileBZI
Când vor fi majorate alocațiile copiilor: Cât mai au de așteptat micuții
Prosport.ro
FOTO. Andreea Bălan, ce apariție în Australia! Vedeta a atras toate privirile
stirilekanald.ro
Andrei, băiatul de 15 ani ucis în bătaie de prieteni, dus pentru ultima dată acasă. Bunica îl plânge cu lacrimi amare: „A fost abandonat de mamă și de tată”
substantial.ro
Ministrul Educaţiei militează pentru un salariu de bază crescut pentru profesori
MediaFlux
SCHIMBARE ESENȚIALĂ privind PENSIA. TOTUL va fi ONLINE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Noul secretar de stat UDMR de la Ministerul Finanțelor: „Cunoașterea limbii maghiare este obligatorie”