„Dacă înţelegem prin starea de operativitate a Institutului Cantacuzino în relaţia cu pandemia de COVID-19, marea problemă a omenirii, în acest moment, putem spune că Cantacuzino este pregătit, sută la sută. Starea de operativitate este de sută la sută pentru testarea în masă a persoanelor suspecte de infecţie cu SARS-COV2, aşa cum se numeşte virusul. De-asta trebuie să înţelegem diferenţa dintre boala care este COVID-19 şi virusul SARS-COV2, care a împânzit întreaga lume. Deci, Cantacuzino poate să sprijine autorităţile locale, atât Ministerul Sănătăţii cât şi direcţiile de sănătate publică în diagnosticarea infecţiei cu SARS-COV2. Capacitatea Insittutului este de a procesa în jur de 250 de probe pe zi. Au fost şi zile în care s-a lucrat şi 24 din 24 de ore şi am ajuns la 350 de probe”, a declarat colonelul Florin Oancea.
Colonelul a vorbit şi de spitalul de la Ana Aslan şi despre clasificarea spitalelor militare.
„Trebuie să înţelegem că aceste clasificări, aceste capabilităţi, reprezintă cam ce poate să facă o formaţiune medicală. Nu există un design, nu există un model. Este ceea ce poate să facă acea capabilitate. Dacă la nivel de ROL1, aflat în sprijinul unor unităţi de nivel batalion, putem să facem doar triajul şi menţinerea funcţiilor vitale, evacuare către formaţiunile medicale de nivel 2 sau 3, cum am spus, la nivel de ROL2 apare deja controlul primar al traumei. Acela înseamnă că este o facilitate medicală cu posibilităţi de intervenţii chirurgicale, dar nu intervenţii de tratament, cât mai degrabă de salvare a vieţii, a membrelor, a funcţiilor anumitor organe. Şi mergem mai departe, către formaţiuni medicale de ROL3 şi ROL4, care asigură, în mare parte, chiar un tratament definitiv al pacienţilor. Trebuie să ne gândim, vorbim pacient abia către ROL-ul 2 sau 3. Până atunci, la ROL-ul 1 avem răniţi. Aceea este o formaţiune medicală unde avem răniţi, acolo ajung răniţii, şi abia pacienţii vin spre ROL2, ROL3. Devin, spre exemplu ROL-ul 3 este de fapt un spital, aşa cum îl ştim în viaţa de zi cu zi”, a declarat colonelu..
Întrebat în legătură cu faptul că Institutul Cantacuzino a primit invitaţia, de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii, pentru participarea cu Laboratorul Naţional de Referinţă pentru Gripă, la procedurile de testare pe COVID-19şi semnificaţia acestui lucru, colonelul Florin Oancea a declarat: ” Trebuie să plecăm de la un lucru, nu ştiu dacă-l cunoaşte foarte multă lume, dar Institutul Cantacuzino, prin laboratorul pe care-l are şi fiind un institut de referinţă pentru gripă, într-adevăr, în relaţia cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii are acest titlu de Laborator de Referinţă pentru Gripă. Plecând de la acest Laborator de Referinţă, în momentul acesta, Cantacuzino se află în proces de dezvoltare, organizare şi acreditare a unui nivel, un alt laborator care asigură biosecuritate de nivel 3, cavre să ne permită şi izolarea, secvenţierea acestui coronavirus. Iar dacă nu reuşim în timpul acestei pandemii, să reuşim în timpul viitor să cunoaştem ce ne-a lovit. Asta ne propunem acum. Avem specialiştii, bine, ar trebui să parcurgă o etapă de pregătire. Virusul, coronavirusul în sine nu este foarte agresiv, este poate un virus de nivel 2 care necesită o biosecuritate de nivel 2 dar, acest SARS-COV2, prin infecţiozitatea lui, prin rata mare de transmitere a fost, şi vedem acum, şi prin patogenitatea lui, a fost clasificat ca un virus care necesită o biosecuritate de cel puţin nivel 3. Cantacuzino, în momentul ăsta, este 2+, suntem, ne-a prins pandemia fix în procesul de acreditare către un laborator de biosecuritate de nivel 3″.
Nivelul trei înseamnă în primul rând securitate, explică, de asemenea, comandantul Institutului Cantacuzino.
„Înseamnă securitate atât a personalului care manipulează aceste tulpini de virus cât şi securitatea populaţiei. Adică, trebuie să înţelegem că, în acel biolaborator nu riscăm contaminarea propriului personal sau contaminarea populaţiei din zona respectivă. Sunt nişte circuite speciale, sunt nişte proceduri speciale, nişte standarde de operare, ceva de genul „de acolo nu iese nimic”. Către asta trebuie să, către asta tindem”, spuen Oancea.
Comandantul Institutului Cantacuzino mai spune că pentru a putea produce vaccinuri, instituţia pe care o conduce trebuie să respecte anumite reguli de siguranţă.
” Toată lumea, când vorbeşte despre Institutul Cantacuzino vorbeşte despre vaccin. Deci Institutul Cantacuzino este asociat cu speranţa de vaccinuri în România. Pentru a produce aceste vaccinuri trebuiesc respectate anumite reguli de siguranţă, anumite reguli de bune practici medicale. În momentul ăsta, Cantacuzino are dezvoltată, într-adevăr, partea experimentală de producere a acestor vaccinuri. Dar, pentru a produce, pentru a ieşi pe piaţă, trebuie să parcurgă aceste etape de verificare. Există o muncă de cercetare înainte să poţi să ieşi pe piaţă cu un anumit vaccin”, a mai declarat col. Florin Oancea.
Până la această dată, la nivel naţional, au fost prelucrate 8.915 de teste pentru coronavirus, din care 40 în unităţi medicale private.