Institutul de Cercetare Dezvoltare Inovare al Universităţii Transilvania îşi începe activitatea

Conducerea Universităţii "Transilvania" a anunţat marţi, într-o conferinţă de presă, finalizarea proiectului "Institutul de Cercetare Dezvoltare Inovare-Produse High-Tech pentru Dezvoltare Durabilă2.
Filip Stan
29 oct. 2013, 18:52
Institutul de Cercetare Dezvoltare Inovare al Universităţii Transilvania îşi începe activitatea

„Dacă până acum principala provocare pentru Universitatea „Transilvania” a fost finalizarea proiectului cu îndeplinirea tuturor indicatorilor, de aici încolo este de a identifica, angaja şi sprijini resursele umane care să valorifice această investiţie de peste 20 de milioane de euro, care include linii de cercetare extrem de performante, unele unicat la nivel naţional, şi care să facă din Braşov, cel puţin în unele domenii, referinţa naţională în cercetare. Oamenii vor fi principala provocare. Este vorba despre doctoranzi, port-doctoranzi sau de colective pe care noi le vom dezvolta în colaborare cu firmele, cu mediul de afaceri, care să pună în valoare toată această infrastructură deosebită existentă în acest institut. O universitate serioasă nu poate exista fără o cercetare serioasă”, a precizat rectorul Universităţii 2Transilvania”, prof. dr. ing. Vasile Abrudan, potrivit Agerpres.

La rândul său, directorul general al institutului, prof. dr .ing. Ion Vişa a explicat procesul prin care a trecut realizarea acestui institut, din anul 2008, de când s-a depus proiectul şi până la finalizare, fiind necesare a serie de prelungiri ale etapelor de realizare, din cauza crizei economice.

„Acest proiect a fost realizat prin Programul Operaţional Sectorial „Creşterea Competitivităţii Economice” co-finanţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională „Investiţii pentru viitorul dumneavoastră”, Axa prioritară 2, în cadrul căruia au mai fost depuse alte 69 proiecte de către alte entităţi, dar care au fost abandonate între timp din cauza finanţării. Colaborarea permanentă între Comitetul de Management al proiectului şi conducerea universităţii a făcut ca acest proiect să se finalizeze cu un buget total de 98 de milioane de lei, din care 60 de milioane de lei finanţare nerambursabilă, 22 de milioane de lei co-finanţare a Universităţii „Transilvania” şi 16 milioane de lei TVA rambursabil. Suntem prima universitate din România care a depus şi realizat un astfel de proiect”, a subliniat directorul general al institutului.

Proiectul a fost aprobat în anul 2009, cu un termen de finalizare de 36 de luni, însă s-a ajuns la 56 de luni, a spus directorul institutului.

Prof. dr .ing. Ion Vişa a adăugat că, în primii cinci ani trebuie demarată activitatea şi să se realizeze produse higt-tech, iar în următorii 9 ani şi jumătate trebuie realizată amortizarea investiţiei.

Institutul este situat lângă Institutul pentru Cercetarea Cartofului şi a sfeclei de Zahăr, are 11 clădiri şi reprezintă o entitate de cercetare ştiinţifică avansată în domeniul Dezvoltării Durabile, unicat în România şi în S-E Europei. Institutul găzduieşte activitatea celor 27 de centre de cercetare ştiinţifică şi structuri de sprijin a cercetării ştiinţifice (proprietate intelectuală, antreprenoriat, marketing al cercetării, ştiinţifice şi promovarea produselor higt-tech). Peste 40% din fondurile proiectului au fost destinate achiziţiei de echipamente şi dezvoltării a 68 de linii integrate CD, compatibile cu dotările de vârf de la nivel european, alături de 109 produse software specializate pentru cercetare-dezvoltare, a mai afirmat Ion Vişa.

Activitatea în institut va începe la 1 noiembrie, urmând ca, treptat în anii următori, câteva sute de angajaţi să lucreze aici. Până acum au fost înregistrate 70 de proiecte pentru cercetare.

CITEŞTE ŞI: Ministerul Educaţiei creează sute de posturi în cercetare

DailyBusiness
Atenție, șoferi! Ce nu trebuie să ignori înainte de a închiria o mașină în UE
Spynews
Când vor avea loc alegerile prezidențiale din 2025. A fost stabilit noul calendar
Bzi.ro
Cum a apărut Andreea Esca alături de copiii ei. Unde a fost în prima seară de Crăciun
Fanatik.ro
Orașul din Europa unde ar putea începe Al Treilea Război Mondial. Autoritățile pregătesc deja apărarea
Capital.ro
Călin Georgescu a înlemnit. E lider de necontestat. Anunțul americanilor răstoarnă România
Playtech.ro
Ce diferență este între ambulanță și SMURD. E vorba de...
DailyBusiness
Ambulanța București a primit mii de solicitări în ultimele zile. Alis Grasu, managerul SABIF: „S-ar putea să înceapă să crească”
Adevarul
Se întoarce roata. Cele 3 comisii cheie din care face parte Gigi Becali în Parlamentul României
wowbiz.ro
Primele imagini de la nunta lui Jador și a Oanei Ciocan! Cântărețul și aleasa lui s-au căsătorit în a treia zi de Crăciun. Cum a arătat mireasa în ziua cea mare și cine le-a fost alături la evenimentul important?
Spynews
Cuza de la Noaptea Târziu, surprins în ipostaze romantice cu iubita lui! Cum a apărut alături de Alexandra | FOTO
Spynews
Cea mai dureroasă imagine după accidentul de pe Drumul Morții din Suceava! Ce a rămas în urmă, după ce Constantin, Teodora și fiica lor au murit | FOTO
Evz.ro
Cea mai proastă veste pentru bugetari. Li se anulează liberele
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
kanald.ro
O femeie a fost strivită de propria mașină, în Mureș! Cum s-a produs întreaga tragedie
Cancan.ro
Înfiorător! Ce a apărut la locul accidentului din Roșiori? Oamenilor care trec pe stradă nu le vine să creadă
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Cine îl sprijină, de fapt, pe Călin Georgescu. Adevărul ținut secret în spatele cortinei: Ați uitat când...
StirileBZI
Scumpiri de la 1 ianuarie 2025! Pentru ce produse și servicii vom plăti mai mult
Prosport.ro
GALERIE FOTO. S-au despărțit de Crăciun! Manechinul a șters toate pozele cu fotbalistul de pe rețelele de socializare
stirilekanald.ro
VIDEO Filmul accidentului de pe Drumul Morții. Ce spun vecinii. Tatăl șoferului a leșinat când a aflat: "Ferească Dumnezeu! Nu trebuia"
substantial.ro
Nicușor Dan avertizează asupra unei posibile majorări a tarifelor STB
MediaFlux
RĂSTURNARE DE SITUAȚIE privind ALEGERILE! Guvernul a DECIS DATA!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Când se despodobește, de fapt, bradul. Data exactă la care trebuie să îl scoatem din casă