Institutul Oncologic, despre licitaţia pentru curăţenie: Nu am cerut reţeta dezinfectanţilor, ci rapoarte de încercări

Conducerea Institutului Oncologic Bucureşti (IOB) spune că nu a cerut, prin caietul de sarcini pentru contractul privind servicii de curăţenie, reţeta dezinfectanţilor, ci rapoarte de încercări şi avize de la Ministerul Sănătăţii, ca o garanţie că firma spală pe jos cu ce a spus la licitaţie că va folosi.
Filip Stan
03 mai 2016, 13:40
Institutul Oncologic, despre licitaţia pentru curăţenie: Nu am cerut reţeta dezinfectanţilor, ci rapoarte de încercări

Managerul IOB, Dan Straja, şi directorul departamentului achiziţii al unităţii medicale, Eugen Băltăreţu, au făcut precizări privind contractul de curăţenie pe trei ani, contract provizoriu pe două luni şi cerinţele din caietele de sarcini.

Euractiv a scris că Medical Cleaning, o altă firmă a lui Dan Condrea, patronului Hexi Pharma, este pe cale să obţină un contract de curăţenie pe trei ani la Institutul Oncologic Bucureşti (IOB), în valoare de peste şapte milioane de lei, caietul de sarcini al achiziţiei fiindu-i favorabil. Deocamdată, firma a obţinut prin negociere fără anunţ de participare un contract provizoriu pe două luni, în valoare de peste 300.000 de lei, în baza unui caiet de sarcini similar, scrie news.ro.

Potrivit Euractiv, IOB cere, prin caietul de sarcini, de la firma de curăţenie o serie de detalii despre produsele pe care intenţionează să le folosească. Între acestea se regăsesc fişa tehnică – practic reţeta produsului – şi avizul Ministerului Sănătăţii în copie conformă cu originalul semnată de producător, precum şi o serie de standarde SR-EN, detalii care favorizează în mod evident firma din trustul lui Dan Condrea.

Directorul departamentului achiziţii al IOB, Eugen Băltăreţu, spune însă că nu a cerut reţeta produsului folosit la curăţenie, ci rapoarte de încercări şi avize de la Ministerul Sănătăţii, pentru veridicitatea ofertei tehnice, astfel încât ulterior firma să poată dovedi că spală pe jos cu aceeaşi substanţă cu care a venit la licitaţie, aceasta fiind singura modalitate de constrânge.

Nu am cerut reţeta, nu am cerut aşa ceva. Am cerut nişte rapoarte de încercări şi avizele Ministerului Sănătăţii. Eu asta le cer, pentru veridicitatea ofertei tehnice. Pentru că poate să vină să îmi arate că am un produs frumos colorat şi apoi, de mâine, când i-am atribuit contractul, să îmi vină cu alte produse. De ceva timp s-a scos acea autorizaţie care se cerea de la producător sau importator în licitaţie„, a spus Eugen Băltăreţu.

El a precizat că dezinfecţia în Institutul Oncologic Bucureşti nu este în totalitate făcută cu materiale de la Hexi Pharma.

Dezinfectanţii de la Hexi Pharma sunt pentru suprafeţe mari, saloane, coridoare, săli de mese. Nu în totalitate sunt dezinfectate cu produse Hexi Pharma, peroxizii pentru lenjerie se folosesc de la o a treia firmă„, a mai spus Băltăreţu.

În ceea ce priveşte contractul pe două luni, încheiat de IOB cu Medical Cleaning, Eugen Băltăreţu spune că au fost invitate la negociere patru firme şi s-au prezentat trei dintre acestea. El susţine că acest contract a fost atribuit Medical Cleaning pentru că a avut preţul cel mai mic.

La 21 februarie a avut loc deschiderea negocierilor. Au fost invitate patru firme, s-au prezentat doar trei. Pe 25 s-a atribuit contractul cu firma Medical Cleaning. Pe 4 aprilie a avut loc deschiderea licitaţiei cu finalizare online.Contractul a fost atribuit în urma evaluării şi negocierii preţului final per metru pătrat, care a ieşit 4,5 lei, preţul cel mai mic şi înmulţiţi cu o suprafaţă totală de 34.057. Acesta a fost preţul cel mai mic„, a precizat directorul departamentului achiziţii al IOB.

Despre contractul de curăţenie pe trei ani, Băltăreţu spune că va fi atribuit prin licitaţie deschisă, postată pe SEAP, în prezent fiind în fază de evaluare.

Este o licitaţie deschisă postată pe SEAP. Deschiderea licitaţiei mari a avut loc pe 4 aprilie. Astăzi suntem în fază de evaluare, nu s-a desemnat niciun câştigător şi nici nu se intenţionează, aşa cum a apărut în presă, să se ia nu ştiu ce produse fără licitaţie. Licitaţia a fost în întregime publicată în SEAP. A fost verificată de ANRMAP, o poate verifica oricine. Conform legii, pot demara negociere pe perioadă limitată. Am fost obligat să dau drumul la o negociere fără publicare prealabilă a unui anunţ de participare. A nu se confunda cu publicarea anunţului, aici s-a făcut confuzia. A fost contestat la CNSC. La licitaţia mare s-a respins pe fond , la negociere s-a admis, nu înţeleg de ce. Licitaţia nu este finalizată. Nu avem niciun câştigător , nu se vor lua produse fără licitaţie„, a mai spus Băltăreţu.

Ministrul Sănătăţii a cerut, marţi, Corpului de control să facă o anchetă la Institutul Oncologic Bucureşti privind contractele de achiziţii de dezinfectanţi cu Hexi Pharma, dar şi cu alte firme, rezultatele urmând să fie transmise Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Managerul IOB, Dan Straja, a spus că ancheta Corpului de control al ministrului Sănătăţii în legătură cu dezinfectanţii folosiţi în unitatea medicală este binevenită, întrucât poate să lămurească anumite „aspecte controversate”.

În ceea ce priveşte licitaţia pentru servicii de curăţenie, Straja a spus că nu este încă finalizată pentru că au apărut cereri de clarificare din partea ANRMAP. Managerul IOB a precizat că principalele produse pentru institut sunt citostaticele şi medicamentele simptomatice.

Citeşte şi Corpul de Control al MS face verificări la Institutul Oncologic Bucureşti privind contractele de achiziţie

Spynews
Semnul de circulație care provoacă migrene șoferilor! Sunt foarte puțini oameni care știu ce semnificație are acest indicator rutier
Bzi.ro
Cum să scapi nevătămat după o întâlnire cu ursul. Ce greșeli fac turiștii de la noi care merg în drumeții
Fanatik.ro
Condimentul preferat al românilor, periculos pentru sănătate. Crește alarmant nivelul de stres
Capital.ro
Statul VREA BANII românilor. E ultimul avertisment: Nu spun că vine apocalipsa, dar...
Playtech.ro
Medicul lui Shannen Doherty, dezvăluiri despre ultimele clipe din viața celebrei actrițe: Nu era pregătită să plece
DailyBusiness
Lovitură cruntă! Facturile vor ajunge la sume colosale
Adevarul
Situație jenantă pentru România în SUA. Iohannis l-a trimis pe Ciucă la dineul de la Casa Albă, dar americanii nu l-au primit
Spynews
Cele 12 zodii din horoscop sunt afectate de căldură în mod diferit. Cine stă pe Facebook, Instagram și TikTok ca să vadă ce fac alții
Spynews
Ce preparate de lux au servit superstarurile internaționale la Beach, Please! Preferințele lui Wiz Khalifa l-au surprins pe chef Janni Alexandridis: ”A fost un pic ciudat” / VIDEO
Evz.ro
Capcana de la semafor. Rămâi pe loc fără permis
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
„Am împins-o în râpă ca să mă salvez” Atitudinea șocantă a tânărului cu care Diana Maria era în pădure în ziua în care a fost sfâșiată de urs. Declarațiile lui au scandalizat pe toată lumea
Cancan.ro
Avem primele IMAGINI cu Bordea & noua iubită! Cine e tipesa 'de pe Dubai' 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Recalcularea pensiilor, la un pas de finalizare! Primele decizii de recalculare au fost trimise! Când ajung documentele și ce pensionari vor beneficia de majorări de 700 de lei
Capital.ro
Gratis de la stat pentru proprietarii de teren și case din România. Mergi la Primărie până pe 10 septembrie
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Secretul care îți aduce prețuri mai mici la facturi, dezvăluit Ministrul Energiei! Nu trebuie să faci asta sub nicio formă între orele 18:00 și 21:00
substantial.ro
Medicul stomatolog Marina Gavril, găsită moartă în cabinetul din Brăila
MediaFlux
ADEVERINȚA care MĂREȘTE PENSIA. Când trebuie DEPUSĂ obligatoriu
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'