Institutul „Victor Babeş” a atras finanţări de peste 20 de milioane de euro în ultimii ani

Proiectele derulate în ultimii ani de către cercetătorii Institutului Naţional de Patologie "Victor Babeş" (INCD "Victor Babeșˮ) din Bucureşti au condus astăzi la rezultate ştiinţifice medicale de top ce vin în sprijinul pacienţilor cu diferite afecţiuni printr-o eficienţă sporită în diagnosticarea acestora. Proiectele derulate în ultimii ani la Institut au depăşit va valoare suma de 21.000.000 de euro.
Filip Stan
30 ian. 2015, 10:40
Institutul

Ca urmare a proiectelor de cercetare derulate, rezultatele analizelor medicale obţinute astăzi la Institutul Naţional de Patologie „Victor Babeş” sunt comparabile cu cele obţinute în cele mai renumite laboratoare medicale ale lumii. „Pentru a putea trata cât mai eficient o afecţiune, indiferent de gravitatea ei, dar şi de valoarea medicului clinician, este imperios necesar să avem un diagnostic precis, iar acest lucru se putea obţine până nu demult, pentru pacienţii români, în laboratoare de prestigiu din străinătate. Mai nou, aceste analize de top se pot realiza într-un timp extrem de scurt şi în laboratoarele Institutului nostru, ceea ce ne dă un plus important în ceea ce priveşte speranţa de viaţă a pacienţilor români” a precizat directorul general al Institutului Naţional de Patologie „Victor Babeş”, Acad. Laurenţiu M. Popescu.

Printr-un proiect de cercetare finanțat din fonduri europene în Programul Operaţional Sectorial „Creşterea Competitivităţii Economiceˮ (POS-CCE), proiect denumit „Implementarea testărilor moleculare tisulare pentru cancer în România. Cercetare de înalt nivel orientată către oncologia personalizată – PERSOTHERˮ, totalizând 5.416.950 lei, a crescut radical eficienţa în diagnosticarea bolnavilor de cancer – în special a celor afectaţi de cancer pulmonar și colorectal – prin analizarea genei BRAF implicată în multiple tumori maligne (melanom malign, carcinom de colon, carcinom tiroidian etc).

Pe lângă aceste testări, în cadrul INCD „Victor Babeșˮ se efectuează numeroase alte teste cu utilitate atât în stabilirea unui diagnostic precis, cât şi în stabilirea conduitei terapeutice. Printre acestea putem enumera testele de hematologie (hemoleucogramă completă, VSH, examen frotiu sanguin, teste de coagulare), cele de biochimie (acid uric, transaminaze, bilirubină, calciu, colesterol, creatinină, electroforeza proteinelor serice, fosfatază alcalină, glicemie, etc.) şi markeri tumorali (în cancer de sân, cancer de aparat digestiv, cancer genital, cancer de piele etc). De asemenea, la INCD „Victor Babeșˮ, pe segmentul imunologie se realizează teste umorale şi celulare, pe cel al anatomiei patologice se efectuează teste histopatologice, teste cu colorații speciale, imunohistochimie, hibridizare in situ, iar pe segmentul genetică, teste pentru cariotip (în leucemii și sindrom mielodisplazic) şi hibridizare in situ (în domeniile hemato-oncologie şi neuropsihiatrie pediatrică). De menţionat este faptul că mare parte dintre aceste analize sunt decontate prin CASMB și OPSNAJ .

Citeşte şi Veste bună pentru BOLNAVII DE CANCER. La „Victor Babeş” se poate efectua de acum un set de analize

Institutul Naţional de Patologie „Victor Babeş” a fost prima instituţie inclusă în campania „Yes, we care”, lansată recent de Reprezentanța Comisiei Europene în România, alături de Președinția Italiană a Consiliului Uniunii Europene. Campania urmăreşte familiarizarea ambasadorilor statelor membre UE la București cu proiectele finanțate din fonduri europene. Prima acțiune desfășurată sub egida campaniei „Yes, we care” a avut ca temă cercetarea de vârf, iar prima vizită oficială a fost efectuată la INCD „Victor Babeş”, proiectul vizat fiind PERSOTHER („Implementarea testărilor moleculare tisulare pentru cancer în România. Cercetare de înalt nivel orientată către oncologia personalizatăˮ), proiect de cercetare în domeniul luptei împotriva cancerului. La eveniment au fost prezenţi ambasadorii în România a 15 state.

Un alt proiect al INCD este „Sistemul de formare profesională a personalului medical în domeniul noilor tehnologii din sistemul de sănătate (diagnostic molecular) în valoare de 16.600.000 lei, realizat în parteneriat cu UMF „Gr. T. Popaˮ Iași şi cu Institutul Oncologic „Ion Chiricuţăˮ din Cluj-Napoca. Acesta a vizat specializarea a 806 angajaţi din sectorul sănătăţii din România în domenii de vârf privind tehnologiile de diagnostic molecular şi anume: genomică, proteomică, citometrie, histopatologie şi imagistică moleculară, precum şi formarea a 75 de angajaţi din cadrul personalului de conducere din domeniul sanitar şi al cercetării medicale cu atribuţii în procesul decizional privind atragerea de fonduri şi achiziţionarea de echipamente destinate tehnicilor de diagnostic molecular.

Citeşte şi Descoperire REVOLUŢIONARĂ a unui ROMÂN. Cum se numeşte celula care REGENEREAZĂ ficatul şi VINDECĂ inima

Proiectul „Laboratorul de anatomie-patologică – formare profesională și organizațională prin implementarea managementului calității, în valoare de 16.400.000 lei, derulat de INCD „Victor Babeșˮ Bucureşti în parteneriat cu UMF „Victor Babeşˮ Timişoara, UMF „Gr. T. Popaˮ Iaşi şi Universitatea din Torino, a vizat specializarea a 169 de angajaţi din domeniul sănătăţii, ce activează în laboratoare destinate diagnosticului anatomo-patologic.

În prezent INCD „Victor Babeșˮ conduce un proiect de formare a doctoranzilor și cercetătorilor postdoctorali din unitățile medicale. Denumit „Dezvoltarea resurselor umane – doctoranzi și postdoctoranzi – pentru cercetare de excelență în domeniile sănătate și biotehnologiiˮ, proiectul se derulează în parteneriat cu UMF „Carol Davilaˮ București și UMF „Vasile Goldișˮ Arad și are o valoare de 12.853.000 lei fonduri nerambursabile.

Un nou proiect, „Modernizarea infrastructurii INCD Victor Babeş pentru cercetarea avansată în medicina celulară şi moleculară – CAMED”, în valoare totală de 43,221 milioane de lei, din care 35 milioane finanţare nerambursabilă, se află în curs de derulare şi este menit să optimizeze activitatea institutului. Proiectul este finanţat din fonduri structurale prin programul POS-CCE.

Înfiinţat în urmă cu 127 de ani, INCD „Victor Babeş” este în acest moment cel mai titrat institut de cercetare din România, cu tradiţie în cercetarea de vârf atât în ţară cât şi în străinătate.

DailyBusiness
Șomajul atinge un minim istoric de 3,33%, impulsionat de relansarea economică europeană
Spynews
Mihai Leu, transportat de urgență la spital. Fostul campion e în stare critică la Terapie Intensivă. A fost adus la Spitalul Fundeni cu elicopterul
Bzi.ro
Laura Cosoi, apariție neașteptată în costum de baie! Arată senzațional la 43 de ani, după 4 nașteri
Fanatik.ro
Medicamentul care ar reduce speranța de viață cu 6 ani. Multe persoane îl folosesc pentru o problemă des întâlnită
Capital.ro
Decizia pentru Elena Udrea. Va fi eliberată? Tribunalul Prahova a făcut anunțul azi, 29 aprilie
Playtech.ro
Aparatul pe care românii nu îl mai pot cumpăra de la 1 iulie 2025. Electrocasnicul dorit de mulți a fost interzis de UE
DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Adevarul
Momente de teroare pentru o femeie din Brooklyn, atacată de un grup de evrei ortodocși. „Amenințau cu violul, scandau «moarte arabilor»”
wowbiz.ro
România, fără curent în următoarele zile! Vestea vine după blackout-ul din Spania și Portugalia. Lista zonelor care nu vor avea electricitate. Ce se întâmplă, de fapt?
Spynews
Andrew Barabancea, fiul Ozanei Barabancea, a suferit infarct la 24 de ani. Care e starea de sănătate a tânărului / FOTO
Spynews
Mihai Mitoșeru, primele declarații despre noua iubită! Este prima relație oficială după divorț
Evz.ro
Vești foarte proaste pentru pensionari, din luna mai. Cine se face vinovat
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, în costum de baie şi cămaşă transparentă! Cât costă geanta Marni de plajă
kanald.ro
Românii care vor primi 292 de lei pe 8 mai 2025, direct pe card sau prin Poșta Română
Cancan.ro
Ce a făcut angajata unui fast-food din Plaza România, după ce a aflat că Piedone face controale în zonă. Șeful ANPC a prins-o în fapt!
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Blackout în România? Cel mai negru scenariu pentru țara noastră: Catastrofale
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
stirilekanald.ro
Cum a arătat prima dezbatere electorală între candidați. Crin Antonescu, Nicușor Dan și Elena Lasconi, atacuri politice și replici tăioase! George Simion a părăsit sala după doar câteva minute
Mesajul Runelor pentru marti, 29 aprilie 2025. Zi de marti cu noroc mare pentru patru zodii!
MediaFlux
Mihai Leu în stare critică la terapie intensivă. Fostul campion la box si pilotaj adus cu elicopterul la București
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Un nou SUV poate fi comandat în România, începând de azi. Ce preţ are faţă de Dacia Bigster