UPDATE: Un cutremur cu magnitudinea de 5,2 Richer s-a produs în Santorini miercuri seară, fiind primul seism din ultimele zile care a depășit pragul de 5. Autorităţile au decis stare de urgență în Santorini.
Joi, Ministerul elen pentru protecție civilă a plasat insula sub stare de urgență până la 3 martie, astfel încât să poată răspunde activității seismice și efectelor sale.
Se crede că de pe insulă au plecat în jur de 11.000 de oameni. Santorini atrage anual peste 3,4 milioane de turiști și are în jur de 20.000 de rezidenți permanenți.
Toate cutremurele au avut magnitudinea mai mare de 4 grade, potrivit Institutului de Geodinamică din Atena. Seria de cutremure din Santorini îi derutează pe oamenii de știință, care insistă deocamdată pe faptul că este vorba despre o activitate seismică fără precedent, transmite agenția AFP, citată de news.ro.
Cel mai mare cutremur din această ultimă serie, care a avut magnitudinea de 5,2 grade, s-a produs miercuri seară.
”Intensitatea (seismelor – n.r.) scade, dar nu s-a stabilizat”, a declarat, la televiziunea publică ERT, directorul de cercetare al Institutului de Geodinamică, Athanassios Ganas.
Potrivit datelor măsurate de institutul din Atena, începând din 26 ianuarie, cel puţin 6.000 de cutremure au fost înregistrate în zona maritimă a Insulelor Santorini, Amorgos, Anafi şi Ios, toate insule turistice.
Unii experţi precizează că regiunea nu a mai cunoscut o astfel de activitate seismică din 1964, adică de la începutul măsurătorilor.
Cutremurele au determinat peste 11.000 de locuitori şi muncitori sezonieri să plece de pe insula Santorini, începând de duminică, pe cale maritimă şi aeriană.
Insula greacă Santorini este, de fapt, un vulcan intrat utima oară în erupţie în 1950.
Conform unor voci avizate, seriile de seisme din ultimele zile nu ar fi legate de o activitate vulcanică în zonă.
Directorul Autorităţii greceşti de Planificare şi Protecţie Seismică, Efthymios Lekkas, avertiza miercuri că există cinci zone de risc de alunecări de teren pe insula Santorini.
Citește și 12.500 de lei cu numai trei ore de muncă pe zi. Locul de muncă preferat de românii din Diaspora