Valul de căldură a cuprins părți mari din Europa și este așteptat și în România. Secetele și incendiile forestiere au lovit Spania și Portugalia, iar ”cupola de foc”, cum a fost botezat fenomenul, s-a extins în Franța și Marea Britanie. În zilele următoare, temperaturile vor ajunge la noi în țară la peste 33-34 de grade, cu extreme mai ridicate cu câteva grade.
Temperaturile ating maxime joi în Franța și Spania, iar autoritățile au anulat spectacolele tradiționale de artificii de ziua națională a Franței pentru a reduce riscul de incendii.
Valurile de căldură au devenit mai frecvente, mai intense și mai durabile din cauza schimbărilor climatice. Globul s-a încălzit deja cu aproximativ 1,1 C de la începutul erei industriale, potrivit BBC.
Căldurile extreme din Europa ajung și în România. În Portugalia, Spania și mare parte a Franței sunt astăzi avertizări de caniculă.
Şefa meteorologilor, Elena Mateescu, anunţă fenomene extreme: „Nu excludem COD ROŞU de caniculă”
La noi în țară, disconfortul termic se va resimți în special în orașe, formându-se așa numitele „insule de căldură”, a declarat, joi, la Digi24 climatologul Roxana Bojariu: Unele zone sunt sub cod roșu, iar meteorologii anunță că temperaturile ar putea ajunge la 46 de grade Celsius.
„De joi vorbim de o creștere semnificativă a valorilor de temperaturi. De joi, consemnăm cu 5 grade mai mult faţă de ziua de miercuri şi deja atingem pragul de caniculă la 35 de grade. Acest lucru va fi de interes și vineri și chiar sfârșitul de săptămână și, așa cum arată informațiile la acest moment, săptămâna 18-25 iulie și 25 iulie-1 august, deci a 2-a parte a lunii lui Cuptor, va putea fi caracterizată, în medie, de valori de temperaturi mai mari și, din păcate, semnalul pentru un deficit de precipitații semnificativ, fapt care va accentua țara de secetă pedologică extremă, puternică și moderată, dar mai ales în zonele deja unde nevoia de a de apă este una acută.
Vorbim, pentru zonele din Moldova, Dobrogea, Muntenia, Banat, Șana și Maramureș, de secetă pedologică extremă, ceea ce înseamnă numai 250-300 de metri cubi de apă la un hectar, iar valorile optime ar trebui să se situeze între 800-2000 de metri cubi de apă la hectar.
COD ROŞU de caniculă în Spania, destinaţie turistică pentru sute de mii de români
Iată de ce în aceste zone ne confruntăm acum cu această situație. Pentru că valorile cantităților de precipitații în cele 10 luni și iată o decadă din luna lui Cuptor s-au situat în aceste zone, la mai puțin de 40-45 % din cât ar fi normal să cadă în această în acest interval”, a spus Elena Mateescu, director ANM, la Romania Tv.