”Pentru moment, 25 de militari au fost arestaţi la locul” insurecţiei, în nordul Cracasului, ”iar doi au fost arestaţi în altă parte”, a declarat luni pentru presă Diosdado Cabello, preşedintele Adunării Constituante, afiliată regimului. El a precizat că liderul acestei echipe era sergentul Alexander Bandres Figueroa.
Un grup alcătuit dintr-un număr nedeterminat de militari din cadrul Gărzii Naţionale Bolivariene (GNB) de la Macarao a declanşat, la ora locală 2.50 (8.50, ora României), o insurecţie, a anunţat armata într-un comunicat, dând asigurări că situaţia este sub control.
Potrivit armatei, militarii au furat un ”lot de arme de război” dintr-un post militar la Petare (est), după care s-a dus într-o cazarmă, în cartierul Cotiza, în nordul Caracasului, potrivit news.ro.
Pe o cale de acces în cazarmă, în întuneric, insurgenţii, înarmaţi şi cu feţele descoperite, au înregistrat videouri, pe care le-au pus apoi în circulaţie pe reţele de socializare, în care au declarat că-l dezavuează pe şeful statului Nicolas Maduro şi au cerut susţinerea populaţiei.
”Suntem militari profesionişti din Garda Naţională şi ne opunem acestui regim pe care-l dezavuăm complet. Avem nevoie de susţinerea voastră, ieşiţi în stradă”, declară un bărbat care se identifică drept un sergent din Garda Naţională într-una dintre înregistrările video.
Alături de el se vede un mic grup de militari înarmaţi. ”Poporul, în stradă!”, strigă militarii. ”Voiaţi ca armata să aprindă fitilul, suntem pe cale să-l aprindem, avem nevoie de susţinerea voastră”, lansează altul, informează news.ro
Această revoltă are loc în contextul în care opoziţia îndeamnă la o manifestaţie, miercuri, prin care cere un Guvern de tranziţie şi convocarea unor alegeri libere. Aceasta urmează să fie prima mobilizare de anvergură după marile manifestaţii din 2017,soldate cu 125 de morţi.
Reluând ofensiva în ultimele săptămâni, opoziţia – majoritară în Parlament – l-a declarat ilegitim pe Nicolas Maduro, învestit în al doilea mandat, la 10 ianuarie. Această opoziţie contestă rezultatul alegerilor prezidenţiale de la 20 mai, nerecunoscute de o bună parte a comunităţii internaţionale.
Curtea Supremă, înfeudată în regim, a replicat luni declarând, la rândul său, ilegitimă conducerea Parlamentului. Instituţia ”nu are conducere validă (…), toate acetele sale sunt, aşadar, invalide”, potrivit deciziei celei mai înalte jurisdicţii din ţară, informează news.ro.
Citeşte şi Juan Guaido, preşedintele Parlamentului din Venezuela, a fost ARESTAT
Săptămâna trecută, într-o încercare de a sparge susţinerea armatei faţă de şeful statului, Parlamentul a promis o ”amnistie” ”funcţionarilor civili şi militari” care refuză să recunoască al doilea mandat al lui Maduro.
Juan Guaido a apreciat că evenimentele din timpul nopţii, la Cotiza, ”arată sentimentul care prevalează înăuntrul” armatei. El a adresat apoi un mesaj fiecărui membru al armatei, pe reţele de socializare. ”Noi nu îţi cerem să faci o lovitură de stat, să tragi. Din contră, noi îţi cerem să aperi, alături de noi, dreptul poporului (…) de a fi liber”, a declarat Gaido.
Arestarea insurgenţilor a permis ”recuperarea armelor furate, iar chiar în acest moment aceşti indivizi furnizează informaţii serviciilor de informaţii şi justiţiei militare”, potrivit comunicatului aematei, care-l citează pe ministrul Apărării, generalul Vladimir Padrino, informează news.ro.
Citeşte şi Juan Guaido, preşedintele Parlamentului din Venezuela, a fost ARESTAT
După ce au văzut înregistrările video, locuitorii cartierului Cotiza s-au adunat în apropierea cazărmii, pentru a le oferi susţinerea lor insurgenţilor. Bărând în caserole, ei au blocat un drum cu ajutorul unor pubele, după care au fost disperaţi de poliţie şi militari, au constatat jurnalişti AFP.
”Noi suntem cu ei, dacă ei se unesc pentru ţara noastră, noi suntem cu ei, să mergem în stradă! Libertate!”, a strigat o femeie. ”Vrem ca Maduro să plece, am obosit”, strigat un bărbat.
Locuitori din alte cartiere din nordul capitalei, precum Los Mecedores, au înfruntat, de asemenea, forţele de ordine, înarmaţi cu pietre, bastoane şi sticle. Personal antirevoltă a replicat cu gaze lacrimogene şi gloanţe de cauciuc, rănind mai multe persoane în rândul manifestanţilor.
După ce au fost arestaţi, insurgenţii au fost conduşi la Fuerte Tiuna, principalul complex militar din ţară, potrivit presei locale. ”Ei sunt pe cale să dea informaţii. Ceea ce au spus în primul rând este că li s-au oferit vile, castele şi că au fost lăsaţi singuri, că au fost înţelaţi”, a scris pe Twitter Diosdado Cabello, potrivit news.ro.
Rocio San Miguel, preşedinta ONG-ului Control Ciudadano, consideră că această revoltă ”poate fi considerată expresia unei nemulţumiri, care nu a găsit răspuns în alte unităţi militare”.
Armata, care numără 365.000 de militari şi 1,6 milioane de rezervişti, l-a asigurat în mai multe rânduri de loialitatea sa pe şeful statului, după învestirea acestuia. Doi generali se află însă între cele 25 de persoane acuzate că au organizat, la 4 august, un atentat cu dronă contra lui Nicolas Maduro, iar 180 de militari au fost încarceraţi în 2018, acuzaţi de conspiraţie contra Guvernului.
Peste 4.300 de militari au părăsit Garda Naţională în 2018, potrivit unui document al instituţiei, citat de Control Ciudadano.