USD a nominalizat interimari care să conducă Ministerele Economiei şi Finanţelor până la soluţionarea crizei din USL.
Iniţial, PNL, care deţine cele patru portofolii, i-a propus pe Klaus Iohannis – vicepremier şi ministru de Interne (în locul lui Radu Stroe, demisonat în luna ianuarie), Teodor Atanasiu – ministru al Economiei (în locul lui Andrei Gerea), Eugen Nicolăescu – ministru de Finanţe (în locul lui Daniel Chiţoiu), Cristian Buşoi – ministru al Sănătăţii (în locul lui Eugen Nicolăescu, propus la Ministerul Finanţelor). Nominalizările nu au putut fi făcute, însă, din cauza unor neînţelegeri legate de faptul că Iohannis nu putea fi vicepremier decât din postura de ministru de Finanţe.
După o discuţie de 20 de minute între Crin Antonescu şi liderii USD, coaliţie a cărei dizolvare a fost cerută ferm de liderul liberal, s-a decis ca, pentru deblocarea situaţiei în Guvern să fie numiţi interimari in USD la cele patru ministere. Aceştia ar urma să aibă mandate de 45 de zile, timp în care se speră soluţionarea tensiunilor din USL.
Victor Ponta, Gabriel Oprea şi Daniel Constantin au anunţat, miercuri dimineaţă, că nu au de gând să cedeze presiunilor liberalilor, care au cerut dizolvarea imediată a USD.
Liderii Uniunii Social Democrate, coaliţia PSD-PC-UNPR formată în urmă cu mai puţin de o săptămână, au decis să nu cedeze presiunilor preşedintelui liberal Crin Antonescu privind dizolvarea alianţei.
Liderii USD s-au întâlnit miercuri dimineaţă la Palatul Victoria, după ce marţi seară Crin Antonescu a cerut desfiinţarea USD. Premierul Victor Ponta, liderul PSD, vicepremierii Gabriel Oprea (UNPR) şi Liviu Dragnea (PSD) şi preşedintele PC Daniel Constantin au decis să nu dizolve USD, la capătul unei întâlniri de o oră.
„USD s-a format ca alianta electorala in urma deciziei comune a PNL si a celorlalte trei partide din USL de a participa separat la europarlamentare”, se arată într-un comunicat remis RomaniaTV.net de cei trei lideri ai USD, Victor Ponta, Gabriel Oprea şi Daniel Constantin.
„Prin infiintarea USD nu se incalca protocolul Uniunii Social Liberale, dat fiind ca Art. 9, punctul 8 din protocolul USL, invocat de catre colegii din PNL, se refera strict la participarea separata in alte aliante electorale la alegerile locale, parlamentare si prezidentiale. In protocolul USL nu se precizeaza nimic despre participarea la alegerile europene, iar USD este o alianta electorala formata in perspectiva participarii comune la alegerile pentru Parlamentul European. USD si-a asumat inca de la formare programul politic si obiectivele USL. Uniunea Social Democrata nu este in afara si nici impotriva USL. (…). Consideram ca ridicarea publica a acestui subiect este un simplu pretext politic, intr-un moment in care Romania are nevoie de stabilitate”, se menţionează în documentul citat.
Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a anunţat marţi seară că liberalii cer celorlalţi membri ai USL anularea imediată a documentelor referitoare la înfiinţarea USD. De asemenea, Biroul Politic Naţional al PNL a decis excluderea din partid a senatorului Sorin Ilieşiu, precum şi înlăturarea lui Daniel Chiţoiu din funcţia de secretar general al PNL.