“Liderii au discutat importanţa dezvoltării sectorului energetic al României pentru securitatea energetică europeană şi au notat necesitatea de a susţine şi accelera eforturile de reformă ale Republicii Moldova”, se menţionează în documentul transmis de Casa Albă în urma întâlnirii premierului Dacian Cioloş cu vicepreşedintele american Joe Biden.
“Vicepreşedintele a salutat efoturile premierului Cioloş de a implementa o guvernare de care era foarte mare nevoie şi reforme privind statul de drept, notând că progresele continue privind reformele vor consolida şi mai mult dezvoltarea democratică şi economică a României şi parteneriatul economic dintre România şi Statele Unite”, a precizat Casa Albă în comunicat.
Un alt punct pe agenda discuţiilor a fost lupta împotriva terorismului, iar Biden i-a mulţumit premierului Cioloş pentru contribuţiile României la coaliţia împotriva Statului Islamic şi la misiunea NATO din Afganistan. În acest context, vicepreşedintele SUA a transmis condoleanţe după moartea a doi militari români în Afganistan, pe 7 mai.
“Liderii au convenit şi asupra importanţei asigurării că aliaţii vor lua măsuri, în perspectiva summitului NATO din 8-9 iulie, de la Varşovia, pentru a consolida capacitatea devensivă şi de disuasiune a Alianţei pe flancurile de est şi de sud”, mai precizează Casa Albă.
Premierul Dacian Cioloş a plecat duminică în Statele Unite. Conceptul vizitei este construit în jurul sintagmei ”From shared security to shared prosperity”. Scopul este evidenţierea succesului Parteneriatului Strategic cu SUA în domeniul securităţii, precum şi articularea unei dimensiuni economice de o ambiţie similară, pornind de la profilul de astăzi al României, caracterizat prin creştere economică, stabilitate şi predictibilitate.
Marţi, premierul a vizitat centrul de cercetare avansată al Ford Motor Company, în cursul discuţiilor cu reprezentanţii companiei şeful Guvernului manifestând interesul pentru continuarea investiţiilor în uzina de la Craiova, conform noilor angajamente confirmate prin întâlnirile între oficiali români şi conducerea locală a companiei.
Din delegaţia oficială condusă de prim-ministrul Dacian Cioloş vor face parte ministrul Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu, ministrul Energiei, Victor Grigorescu, şeful Cancelariei prim-ministrului, Dragoş Tudorache, şi secretarul de stat, Manuel Costescu, Departamentul pentru Investiţii Străine şi Parteneriat Public-Privat.