Întâlnire de taină în tabăra lui Orban. Aceştia vor încălca decizia impusă în BEX-ul PNL și nu vor participa la ședința în cadrul căreia se va vota moțiunea de cenzură.
Aceștia se vor întâlni, la ora 11.30, în biroul lui Ludovic Orban pentru a pune la cale strategia de comunicare pentru această zi.
”Buna dimineata, dragi colegi! Asa cum ne-am inteles aseara, astazi nu participam la dezbaterea si votul motiunii. De asemenea, in functie de disponibilitatea fiecaruia, va asteptam la 11,30 la biroul presed Cdep pentru a stabili mesajul comun pe care dorim sa-l transmitem în situatia politica actuala. Multumim!”, se arată în mesajul transmis către parlamentarii PNL, care îl susțin pe Ludovic Orban.
Moţiunea de cenzură a PSD, intitulată „Stop sărăciei, scumpirilor şi penalilor! Jos Guvernul Cîţu!”, are toate premisele să fie adoptată astăzi de Parlament cu un număr record de voturi, mizându-se pe aproape 279 de voturi.
De altfel, cele trei partide care au anunţat că vor vota moţiunea – PSD, USR şi AUR – au împreună 280 de senatori şi deputaţi. După cum au anunţat liderii celor trei formaţiuni, toţi parlamentarii vor fi prezenţi, cu excepţia unui social-democrat bolnav de Covid-19 şi aflat în izolare.
Citeşte şi: Raed Arafat explică de ce persoanele cu test negativ nu mai pot participa la anumite activităţi: „Testatul este persoană fără imunitate, iar riscul este mai mare. Este managementul riscului”
În aceste condiţii, Guvernul Cîţu ar putea fi demis cu cel puţin 279 de voturi, în condiţiile în care majoritatea necesară pentru adoptarea moţiunii este de 234.
Astfel, ar fi un scor istoric înregistrat pentru demiterea unui Guvern, având în vedere că Executivul condus de Ludovic Orban a fost răsturnat la începutul anului trecut cu 261 de voturi.
Conform sursei citate, un alt record pe care deja l-a bifat Florin Cîţu este performanţa de a avea împotriva sa, în paralel, două moţiuni de cenzură. Totuşi, prima dintre ele, cea depusă de USR şi AUR la începutul lunii trecute, este în continuare blocată, deşi Curtea Constituţională a decis că, prin acest lucru Parlamentul încalcă legea fundamentală.