UPDATE: Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, a declarat, luni, că a discutat cu preşedintele Klaus Iohannis despre situaţia actuală a economiei şi despre măsurile pe care le are în vedere pentru redresarea situaţiei, precizând că una dintre ele este îngheţarea salariilor demnitarilor, pe care o „acceptăm toţi”.
„Am discutat despre situaţia economiei, despre ce s-a discutat la ECOFIN şi despre buget, măsurile pe care le anunţasem public”, a spus Cîţu, într-o conferinţă de presă, răspunzând la întrebarea ce a discutat cu preşedintele Klaus Iohannis.
Întrebat dacă i-a prezentat preşedintelui şi măsura îngheţării indemnizaţiei sale, şeful de la Finanţe a precizat: „Am discutat despre toate măsurile, iar aceasta era inclusă. Este o măsură pe care şi-o asumă Guvernul şi mergem mai departe”.
Jurnaliştii au insistat să afle dacă Iohannis acceptă să-i fie îngheţat salariul, iar ministrul a răspuns afirmativ: „Acceptăm toţi”.
„Toată filosofia bugetului este construită pe eliminarea risipei şi de alocare a banului public cu prioritate către sectoarele care creează valoare adăugată. (…) Nu reducem cheltuielile, doar că nu va mai fi acel dezmăţ”, a adăugat Cîţu.
Ministrul a menţionat şi faptul că Ministerul Muncii lucrează la elaborarea unui act normativ privind interzicerea acumulării pensiei cu salariul, însă nu a dat detalii.
El a mia spus că proiectul de buget pentru anul viitor va fi gata în perioada 15-20 decembrie.
Săptămâna trecută, şeful statului s-a întâlnit cu prim-ministrul, cu vicepremierul Raluca Turcan, miniştrii Muncii, Violeta Alexandru, Tineretului şi Sportului, Ionuţ Stroe, Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe, şi cu cel al Fondurilor Europene, Ioan Marcel Boloş.
Iohannis a precizat ulterior că a fost informat despre situaţia din ministerele respective, despre planurile acestora şi despre politicile publice pe care vor să le pună în practică.
„Am avut câteva discuţii de lucru foarte bune cu premierul şi cu miniştrii de linie. M-au informat despre situaţia găsită la ministerele lor, despre planurile pe care le au şi despre politicile publice pe care vor să le pună în practică. Şi vom continua seria discuţiilor”, a arătat preşedintele.
La rândul său, premierul Ludovic Orban a afirmat că „este firesc” ca între preşedinte şi Guvern, „ambele ramuri ale puterii executive în stat”, să existe un dialog permanent şi o colaborare.