În urma întâlnirii ce a avut loc la reşedinţa prezidenţială de la Soci (staţiune rusă pe ţărmul Mării Negre), Kremlinul s-a limitat să informeze că Vladimir Putin şi Walid Mouallem ”au discutat despre relaţiile ruso-siriene”, în timp ce agenţia oficială de presă TASS a transmis o scurtă declaraţie a ministrului sirian, care a calificat întâlnirea avută cu preşedintele rus ca fiind ”foarte productivă”, potrivit Agerpres.
Obiectivul Moscovei este, după cum notează AFP, de a relansa negocierile de pace dintre regimul de la Damasc şi o parte a opoziţiei, negocieri aflate în impas de aproape 10 luni după conferinţele de pace Geneva-1, din 2012, şi Geneva-2, în ianuarie şi februarie a.c.
”Faptul că Putin primeşte delegaţia (siriană) arată importanţa pe care el o acordă acestei vizite, întrucât în mod obişnuit reuniunile se ţin la Moscova cu şeful diplomaţiei Serghei Lavrov”, a afirmat un înalt responsabil sirian citat de AFP sub rezerva anonimatului.
Citeşte şi Puterile occidentale au înştiinţat opoziţia siriană să se aştepte la RĂZBOI
Serghei Lavrov a participat la întâlnirea dintre Vladimir Putin şi Walid Mouallem, după care ministrul rus de externe a avut o întrevedere separată cu omologul săi sirian. ”Lupta cu terorismul trebuie dusă fără aplicarea de standarde duble. În legătură cu aceasta, apar întrebări în privinţa coaliţiei care efectuează raiduri împotriva Statului Islamic, fără acordul Damascului. Condamnăm încercările de a folosi grupările teroriste pentru schimbarea regimului în Siria”, a afirmat Lavrov la finalul întâlnirii, potrivit relatării TASS. ”Rusia va continua să sprijine Siria în asigurarea securităţii ei”, a ţinut să precizeze Serghei Lavrov.
Ministrul sirian de externe Walid Moallem declara la începutul acestei luni că Damascul a solicitat Moscovei să accelereze livrarea rachetelor antiaeriene S-300, în contextul temerilor că preşedintele american Barack Obama ar putea ceda presiunilor crescânde şi ar putea decide un atac împotriva armatei siriene. Se pare că această problemă a fost evocată în cadrul convorbirilor avute miercuri de diplomatul sirian cu liderii ruşi.
Citeşte şi Soluţia pentru încheierea războiului din Siria: Înlocuirea lui Bashar al-Assad cu vicepreşedintele
Siria a semnat un contract cu Rusia pentru livrarea a trei-şase baterii de rachetă S-300. Aceste sisteme au capacitatea de a intercepta în zbor avioane sau rachete ghidate, ceea ce ar putea complica orice proiect al SUA sau al aliaţilor acestora de a lansa atacuri sau de a stabili o zonă de excludere aeriană deasupra Siriei.
Livrarea acestor rachete trebuia să aibă loc în 2013, dar a fost amânată pentru 2014 înainte ca preşedintele Vladimir Putin să anunţe în septembrie 2013 suspendarea acesteia, decizie luată în urma unei vizite la Moscova a premierului israelian Benjamin Netanyahu. Contractul era estimat la un miliard de dolari şi Damascul a vărsat deja mai multe sute de milioane Moscovei.