Întâlnire la nivel înalt pentru securitatea naţională VIDEO

Întâlnire de rang înalt la Cercul Militar Național. Viceprim-ministrul pentru securitate națională şi totodată ministrul afacerilor interne, Gabriel Oprea, s-a întâlnit cu George Maior, cu ministrul Apărării Naționale, Mircea Dușa, și cu directorul Serviciului Român de Informații, Eduard Hellvig.
Romania TV
17 iun. 2015, 10:51
Întâlnire la nivel înalt pentru securitatea naţională VIDEO

În calitate de membru fondator al Academiei de Științe ale Securității Naționale, vicepremierul Gabriel Oprea a subliniat contribuția semnificativă a acestui for științific la întărirea politicilor de securitate atât în plan intern, cât și internațional.

„România are nevoie de cercetare fundamentată în domeniul apărării, ordinii publice, siguranței naționale, iar înființarea acestei instituții reprezintă un răspuns academic la pericolele și amenințările la adresa securității naționale a României.(…) Această Academie este, practic, un nucleu de fuziune a valorilor științifice românești în domeniul siguranței naționale, de ale cărui produse vor beneficia atât instituțiile naționale, cât și partenerii noștri din cadrul NATO sau UE”, a declarat Gabriel Oprea.

Academia de Științe ale Securității Naționale își propune ca obiectiv elaborarea unor răspunsuri fundamentate științific pentru diverse probleme actuale din domeniul securității naționale.

”Înființarea Academiei a avut la bază necesitatea de a reuni într-un for științific cei mai buni specialiști din domeniul securității naționale. De la aceștia – fie că vorbim de cei cu o vastă experiență în domeniul operativ, fie specialiștii din domeniul academic – așteptăm răspunsuri concrete la problematici din domeniul științelor militare, ordinii publice, siguranței, informațiilor, securității naționale, care pot fi valorificate, în primul rând, din perspectivă operativă”, a explicat vicepremierul Gabriel Oprea.

Vicepremierul pentru securitate națională a menționat că înființarea unei structuri de acest fel, în actualul context geopolitic, este un sprijin consistent pentru atingerea obiectivelor de securitate ale României, dar și pentru activitățile din zone sensibile cum ar fi domeniul infrastructurilor critice sau cel al protecției cibernetice.

Președintele Academiei de Științe ale Securității Naționale, ambasador prof. univ. dr. George-Cristian Maior a menționat faptul că această instituție de învățământ va aborda securitatea națională nu doar din perspectivă militară, ci pe multiple dimensiuni care trebuie abordate integrat.

”Vedeți cu toții, din punct de vedere extern amenințările cu care ne confruntăm astăzi fie că vorbim de amenințări de tip geopolitic la estul granițelor României, fie că vorbim de amenințări asimetrice – în ceea ce privește terorismul, fie că vorbim de amenințarea nouă, extrem de sofisticată și complicată – mă refer aici la amenințarea cibernetică. Vedem și problemele interne  care afectează securitatea națională a unei națiuni, diverse vulnerabilități cu care se pot  confrunta statele astăzi și care se reflectă asupra capacității statului de a reacționa adecvat în fața unor amenințări de tipul menționat anterior. Mă refer aici la problemele din administrație, la chestiuni demografice, la chestiuni culturale, la chestiuni legate, bineînțeles, de corupție, lucruri care trebuie tratate la nivelul politicilor statului pentru a avea, până la urmă, o stare de securitate națională bună pentru cetățeni, un stat puternic și inteligent, apt să se exprime și să negocieze în această lume complicată, în favoarea intereselor sale naționale. Noua Academie va avea, deci ca obiectiv, realizarea de studii pe toate aceste domenii ”, a detaliat George Maior.

În cadrul conferinței a fost prezentat un document elaborat la nivelul Academiei de Științe ale Securității Naționale care conține elemente conceptuale pentru fundamentarea noii Strategii Naționale de Apărare a Țării. Fără a se substitui Strategiei, documentul își propune să fundamenteze științific și critic conceptul de securitate extinsă, practic nucleul ideatic în jurul căruia este elaborată o astfel de strategie.

Rolul unei strategii de securitate națională este crucial, pentru că are în vedere analizarea mediului de securitate, definirea limpede și concisă a conceptului de securitate și racordarea sa la spectrul de amenințări, păstrarea unui echilibru delicat între domeniile incluse în și cele excluse din sfera securității, specificarea obiectelor prioritare de referință și a domeniilor securității, iar criteriul decisiv constă în capacitatea de a trece de la domeniul politic la cel strategic și de a transpune conceptul de securitate în plan operațional.

Documentul elaborat la nivelul Academiei de Științe ale Securității Naționale teoretizează domeniile incluse în conceptul de securitate națională extinsă – apărarea, securitatea socială, securitatea educațională, securitatea alimentară, securitatea economică, securitatea energetică, securitatea mediului, securitatea financiară, securitatea infrastructurilor critice – oferind totodată exemple de abordări din Strategia de Securitate Europeană, strategiile unor țări europene, precum și din cea a Statelor Unite ale Americii.

Academia de Științe ale Securității Naționale reuneşte personalităţi ştiinţifice reprezentative din domeniul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, și este în coordonarea ştiinţifică a Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Afacerilor Interne şi Serviciului Român de Informaţii.

La baza organizării Academiei de Științe ale Securității Naționale se află trei secţii ştiinţifice: Secţia de ştiinţe militare, Secţia de ordine publică și Secţia de informaţii şi securitate naţională.

Academia are ca obiect de activitate dezvoltarea științelor din sistemul apărării, ordinii publice și siguranței naționale, în scopul alinierii la cerințele NATO și ale Uniunii Europene, promovarea pe plan național și internațional a cercetărilor din domeniul de activitate.

Obiectivele acestui for științific vizează și fundamentarea necesarului de resurse de finanțare a activităților de cercetare-dezvoltare pe termen mediu și lung din sistemul securității naționale, precum și crearea cadrului legal pentru introducerea continuă a progresului tehnic în sistemul de apărare, ordine publică și siguranță națională.

DailyBusiness
Atenție, șoferi! Ce nu trebuie să ignori înainte de a închiria o mașină în UE
Spynews
Când vor avea loc alegerile prezidențiale din 2025. A fost stabilit noul calendar
Bzi.ro
Cum a apărut Andreea Esca alături de copiii ei. Unde a fost în prima seară de Crăciun
Fanatik.ro
Colosul din România care renaște. A fost uitat după Revoluție, dar totul se schimbă. Apar și locuri de muncă
Capital.ro
Călin Georgescu a înlemnit. E lider de necontestat. Anunțul americanilor răstoarnă România
Playtech.ro
Ce diferență este între ambulanță și SMURD. E vorba de...
DailyBusiness
Ambulanța București a primit mii de solicitări în ultimele zile. Alis Grasu, managerul SABIF: „S-ar putea să înceapă să crească”
Adevarul
Se întoarce roata. Cele 3 comisii cheie din care face parte Gigi Becali în Parlamentul României
wowbiz.ro
Primele imagini de la nunta lui Jador și a Oanei Ciocan! Cântărețul și aleasa lui s-au căsătorit în a treia zi de Crăciun. Cum a arătat mireasa în ziua cea mare și cine le-a fost alături la evenimentul important?
Spynews
Cuza de la Noaptea Târziu, surprins în ipostaze romantice cu iubita lui! Cum a apărut alături de Alexandra | FOTO
Spynews
Cea mai dureroasă imagine după accidentul de pe Drumul Morții din Suceava! Ce a rămas în urmă, după ce Constantin, Teodora și fiica lor au murit | FOTO
Evz.ro
Semnele care arată fără dubii. Ai telefonul ascultat
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
kanald.ro
O femeie a fost strivită de propria mașină, în Mureș! Cum s-a produs întreaga tragedie
Cancan.ro
Înfiorător! Ce a apărut la locul accidentului din Roșiori? Oamenilor care trec pe stradă nu le vine să creadă
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Cine îl sprijină, de fapt, pe Călin Georgescu. Adevărul ținut secret în spatele cortinei: Ați uitat când...
StirileBZI
Scumpiri de la 1 ianuarie 2025! Pentru ce produse și servicii vom plăti mai mult
Prosport.ro
GALERIE FOTO. S-au despărțit de Crăciun! Manechinul a șters toate pozele cu fotbalistul de pe rețelele de socializare
stirilekanald.ro
VIDEO Filmul accidentului de pe Drumul Morții. Ce spun vecinii. Tatăl șoferului a leșinat când a aflat: "Ferească Dumnezeu! Nu trebuia"
substantial.ro
Sindicatele amenință cu proteste din cauza Ordonanței ‘trenuleț’
MediaFlux
RĂSTURNARE DE SITUAȚIE în MAGAZINE! Plata cu CARDUL s-a MODIFICAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Când se despodobește, de fapt, bradul. Data exactă la care trebuie să îl scoatem din casă