Ştim că sezonul răcelilor, gripei ne poate aduce o stare de disconfort odată instalat virusul, de aceea este important să te gândeşti la pregătirea sistemului imunitar pentru a lupta impotriva acestor factori care ne influenţează starea ta de sănătate.
Din fericire, există multe lucruri pe care le poţi face pentru a susţine capacitatea corpului de a preveni bolile şi pentru a te menţine cât mai energic şi mai sănătos posibil, de la consumul de fructe, până la a te asigura că dormi suficient, faci sport cât mai des şi razi cât mai mult.
Iată care sunt câteva dintre cele mai importante sfaturi pe care ni le recomandă specialiştii:
1. Echinaceea – cea mai bună prietenă a imunităţii
Echinaceea pare a fi răspunsului rezistenţei mai bune la frig şi la simptomele de gripă. Echinaceea joacă un rol important în consolidarea sistemului de apărare pentru a lupta mai bine cu orice virus şi bacterii invadatoare. Studiile arată că persoanele care folosesc preparate ce conţin această plantă au prezentat o rată a îmbolnăvirilor respiratorii mai scăzută cu aproximativ 50% faţă de restul populaţiei. De asemenea, simptomele bolii au fost mai puţin severe, iar durata, mult diminuată, de 1 la 4 zile.
2. Plante naturale
Sistemul imunitar este apărarea numărul unu a corpului când vine vorba de lupta împotriva frigului şi a gripei. Mai mult, se estimează ca 80% din sistemul imunitar se află în tractul digestiv, deci este vital să menţii sistemul digestiv sănătos atunci când încerci să eviţi să te îmbolnăveşti.
O dietă bogată în ceaiuri vă ajută de asemenea la fortificarea organismului. Plante ca cimbrul şi feniculul au proprietăţi impresionante ca ameliorarea simptomelor în multe afecţiuni printre care bronşita acută, astmul, pneumonia, enterocolita şi multe altele.
De asemenea alte acţiuni importante în combaterea afecţiunilor respiratorii, le regăsim în cimbru care este un bun expectorant şi antitusiv, folosit cu succes în: bronşite, gripă, răceli, tuse convulsiva, laringită, traheita, stări febrile.
3. Vitamina C – are două mari funcţii: întărirea imunităţii şi echilibrarea psihicului
Când vine vorba de lupta împotriva frigului şi a gripei, este esenţial să adopţi o dietă bogată în vitamine. Corpul nu îşi poate sintetiza propria Vitamina C, tocmai de aceea trebuie aport din alimente sau din alte surse. Sensibilă la lumină, căldură şi vapori de apă, Vitamina c este necesară în formarea colagenului, o proteină ce da tărie oaselor, cartilagiilor, muşchilor şi vaselor de sânge şi contribuie la buna menţinere a capilarelor, oaselor şi dinţilor.