Întâmpinarea Domnului 2025. Este o sărbătoare cu profunde implicaţii spirituale, iar în trecut îi erau specifice o serie de tradiţii şi superstiţii pe care mulţi credincioşi le mai respectă chiar şi în ziua de azi pentru a fi feriţi de cele rele. În general, ziua de Stretenie se ține pentru sporul casei și pentru sănătate.
Popular, ziua de 2 februarie poartă denumirea „ziua Ursului” sau „Stretenia”. În această zi iarna se întâlneşte cu primăvara.
Din bătrâni, se spune că, în ziua de Stretenie, ursul iese din bârlog şi, în funcţie de comportamentul lui la ieşire, se pot face previziuni meteorologice.
Dacă afară e soare și ursul își vede umbra atunci se va speria, se va întoarce în bârlog și va mai sta acolo încă șase săptămâni, pentru că atât va mai ține iarna. Dacă însă ursul nu-și va vedea umbra, în ziua de Stretenie, atunci va rămâne afară, ceea ce anunţă sfârşitul iernii şi apropierea primăverii.
Un obicei vechi care se practică în ziua de Stretenie este “Târcolitul viilor”, potrivit traditii-superstitii.ro Conform acestui obicei, capul familiei are datoria de a trece pe la vie în dimineața acestei zile, având la el un bundarete (un fel de caltaboș) și o sticlă de vin în traistă.
În vie, bărbatul va săvârşi un ritual: va ocoli via de trei ori, va pune în fiecare colț al podgoriei o bucată de caltaboș, după care va tăia o coardă de viță pe care o va unge cu funingine și va bea o gură de vin. La final, va rosti o formulă magică: “Doamne, să-mi faci strugurii cât bundaretele de mari!”.
Se zice că ziua Ursului este una plină de ceasuri rele. Potrivit credinţei populare, cine se naște sau cine face nuntă în această zi va avea parte numai de necazuri și nu-i va merge bine.
Dintre superstițiile zilei de Stretenie, amintim: