Bursele școlare de excelență și sociale pentru elevii de la școlile private întârzie de două săptămâni. Această amânare este cauzată de faptul că bursele pentru elevii de la școlile particulare vin de la bugetul de stat prin primării și nu urmează același circuit financiar ca cele de la stat. Între timp, în zilele de 15-17 noiembrie, mii de elevi cu medii generale sub 5, peste 100 din penitenciare, au primit peste 700 de lei bursele de merit.
Nu puțini sunt elevii care, deși au rezultate școlare remarcabile, nu și-au primit banii din bursele de excelență. Patru elevi din cei șase care au format lotul României participant la Olimpiada Internațională de Astronomie – IOA 2023, organizată în China, sunt în această situație, dar și trei care au participat la Olimpiada Balcanică de Informatică 2023, încheiată recent, pe 2 noiembrie.
În acest an școlar, primesc burse de merit aproape 8.500 de elevi cu medii mai mici de 5, arată datele Ministerului Educației. Dintre ei, peste 150 au medii mai mici de 2. Plățile pentru aceștia s-au făcut până pe 18 noiembrie. Pe lângă aceștia, alți 131 de deținuți pot primi bursă de merit, potrivit unui răspuns primit de la Administrația Națională a Penitenciarelor. Aceștia provin din penitenciarele situate în județele Alba, Arad, Bihor, Botoșani, Brasov, Brăila, Cluj, Dolj, Gorj, lalomița, Maramureș, Mehedinți, Mureș.
Un calcul arată că în total, pe lună, Ministerul Educației va plăti acestor deținuți peste 58 de mii de lei, ajungând la peste 700 de mii de lei pe an, în cazul în care numărul acestora nu se schimbă, potrivit Edupedu.ro.
Amintim că Ministerul Educației a cerut pe 16 noiembrie peste 3 miliarde de lei din Fondul de rezervă pentru a plăti salariile profesorilor și bursele elevilor și studenților pe noiembrie, conform unui proiect de Hotărâre de Guvern.
„Elevii din unitățile de învățământ preuniversitar particular și confesional beneficiază, de la bugetul de stat, din sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat, de:
a) burse de excelență olimpică I și II pentru elevii de la cursurile cu frecvență de zi, nivel gimnazial și liceal;
b) burse sociale, dacă sunt școlarizați fără taxe, pentru elevii de la cursurile cu frecvență de zi, nivel primar, gimnazial și liceal;
c) burse tehnologice, dacă se încadrează în specializările și condițiile stabilite prin prezenta metodologie, pentru elevii de la cursurile cu frecvență de zi din învățământul tehnologic”, potrivit metodologiei cu regulile de acordare a burselor în acest an școlar.
Citește și: Burse de merit pentru deținuții din penitenciare. Aberațiile sistemului educațional din România