Intensitatea vântului în zona Oceanului Austral, cu care s-au confruntat generaţii de marinari experimentaţi, este „în prezent mai mare ca niciodată în ultimii 1.000 de ani”, potrivit unui studiu efectuat de Australian National University (ANU), scrie Agerpres.
„Creşterea intensităţii vântului a fost semnificativă în cursul ultimilor 70 de ani şi, combinând observaţiile noastre cu modelele climatice, putem clar să legăm acest fenomen de creşterea cantităţii de bioxid de carbon ce provoacă efectul de seră”, a afirmat Nerilie Abram, raportor al cercetării publicate în revista Nature Climate Change.
Vântul de vest, care ocoleşte coastele de est ale Antarcticii, aduce din ce în ce mai mult aer rece, privând Australia – continent afectat de o creştere constantă a temperaturii, secete şi incendii – de precipitaţii.
Cercetătorii au prelevat mostre de gheaţă din Antarctica, au analizat anii de creştere a arborilor în America de Sud precum şi evoluţia apelor lacustre pe acest continent. Evoluţia climatică este totuşi contrastantă în Antarctica, rezultat al influenţei complexe ce are loc între vânt şi curenţi.
În timp ce centrul Antarcticii rămâne rece, vântul de vest încălzeşte peninsula într-un ritm îngrijorător, afectând ecosistemul local, de exemplu diminuând puternic populaţiile de pinguini Adelie.
Activitatea umană este în principal responsabilă de aceste schimbări, a explicat Steven Phipps, de la universitatea New South Wales. Începând din anii ’70, situaţia s-a agravat deoarece gaura din stratul de ozon s-a extins din cauza clorofluorocarburilor (CFC) utilizate în industrie.