Medicii implicaţi în dosarul privind falsificarea de buletine de analize acţionau fie singuri, fie împreună cu asistenţii lor medicali când întocmeau acele trimiteri la analize, potrivit referatului procurorilor citat de România TV. Biletele ajungeau la laborator şi ulterior erau trecute în sistemul informatic al centrelor şi trimise spre decontare la Casa de Asigurări de Sănătate.
Pentru a-şi acoperi faptele, medicii aveau grijă să-i treacă în registre pe pacienţii pe numele cărora emiteau trimiteri, deşi aceştia nu fuseseră niciodată la consult.
Potrivit declaraţiilor date de angajaţi ai laboratoarelor, fiecare medic dintre trimitea zilnic în jur de 20 de bilete falsificate. Majoritatea medicilor „ştiau că biletele trimise către Uromed erau fictive, doctorii fiind cei care le întocmeau, le parafau sau le cereau asistentelor să le întocmească”, susţin anchetatorii.
Şi angajaţii laboratoarelor aveau grijă să ascundă faptul că primeau trimiteri falsificate. Cadrele medicale foloseau limbaj codificat. Astfel că reţetele false erau denumite „bomboane”, „bilete extra” sau „burţi”.
Asistenta medicului Sergiu Bîrsan : Mamă, fii atent. Când mai îmi aduci bomboanele din astea de băgat aici…
Şef laborator: Î!
Asistenta medicului Sergiu Bîrsan: Dacă nu are stradă, număr, sector, le-am respins automat. (…) Şi plus că nu îmi scrie: pensionar 1 sau 2. N-am de unde să-i ghicesc. (…) Pe ăştia i-am mai avut odată.
Şef laborator: Bine, vino cu ei să vorbim aici.
SURSA: referat procurori
Au fost însă şi cazuri în care asistenţii medicali au acţionat fără ştirea medicilor şi semnau bilete de trimitere la analize în schimbul unor comisioane.
În referat se mai precizează că biletele de trimitere erau transmise prin şoferul Stanciu Mihai. Sumele de bani plătite drept mită erau date de administratori tot prin intermediul şoferului. În acest sens, procurorii au menţionat în referat interceptarea unei convorbiri telefonice purtate în 24 aprilie 2012 de Daskiran Semseddin, zis Kemal, şi Mihai Stanciu.
„Stanciu Mihai: Da şefu! Şi pentru Ursu cum fac?
Daskiran Semseddin: Eu plec acuma până la Pipera să înscriu maşina şi…de o oră mă întorc vin CITYLAB şi-ţi dau…
Stanciu Mihai: Nu o mai găsesc .
Daskiran Semseddin: Cum?
Stanciu Mihai: Nu o mai găsesc. Că ea e până pe la unu jumătate două.
Daskiran Semseddin: Bine spune-i ca să mai…se rezolvă, ai înţeles? Şi e mai multe nu e problemă dăm mai mult.
Stanciu Mihai: Da, nu numai…nu-mi lăsaţi că …mă duc mâine după-amiază şi gata!
Daskiran Semseddin: Am înţeles, mâine după-amiază să duci dar spune-i să face mai (neinteligibil). Înţelegi ce zic?
Stanciu Mihai: Eu vorbesc la telefon cu ea nu mă mai duc acolo că dacă nu sunt pregătit nu mă duc că nu are rost! Eu ştiu ce…deci dacă nu sunt pregătit nu are rost să mă duc acolo . Eu am vorbit cu ea de dimineaţă.
Daskiran Semseddin: Deci mâine…te trimit pregătit pentru mai multe să faci mai multe înţelegi?
Stanciu Mihai: Păi da nu ştiu dacă are, o să vorbesc cu ea dacă are loc în registrul ăla se rezolvă dar dacă nu, nu!
Daskiran Semseddin: Rezol…să vorbeşti dacă este ok…înţelegi? Mâine duci cu mai multe ai înţeles ce zic?
Stanciu Mihai: Da, da am înţeles”
SURSA: referat procurori
37 de medici şi asistenţi, reţinuţi în dosarul decontărilor ilegale, ajung astăzi în faţa judecătorilor. Procurorii cer arestarea celor acuzaţi că au fraudat Casa de Asigurări de Sănătate cu jumătate de milion de euro. Au fost reţinuţi administratorii laboratoarelor de analize Uromed Center şi CityLab.
Medicii au fost la un pas de a isca adevărate tragedii. Zeci de pacienţi au primit analize false pentru că laboratorul fie „pierdea” probele biologice, fie folosea substanţe expirate. În aceste cazuri, laboranţii puneau diagnosticul „din ochi”.