Pe 4 decembrie, cu două zile înainte de hotărârea Curții Constituționale de anulare a alegerilor prezidențiale, Horațiu Potra ar fi fost contactat de liderul unei grupări infracționale cunoscute sub numele de „Ciurarii”, specializată în trafic de persoane și proxenetism. Acesta i-ar fi transmis că „mâna dreaptă” a unui candidat independent la alegerile prezidențiale dorea să discute cu el. Deși se afla în Republica Democrată Congo, Potra și-a dat acordul pentru continuarea discuției.
În aceeași zi, Călin Georgescu l-ar fi contactat pe Eugen Sechila pentru a-i comunica existența unui plan despre care urma să-i ofere detalii ulterior, se mai arată în raport, potrivit Antena 3. În cadrul discuției, Georgescu ar fi afirmat că „îi va prinde ca într-o menghină pe cei care agresează familia” și că „după aceea, îi setez eu”.
Pe 7 decembrie, la Ciolpani ar fi avut loc o întâlnire între Horațiu Potra, candidatul independent la Președinție și Eugen Sechila. Ulterior, Georgescu l-ar fi contactat pe liderul organizației naționaliste „Frăția Ortodoxă”, afirmând că va transmite un „îndemn acțional concret” susținătorilor săi și încheind conversația cu sintagma „VIAȚA SAU ȚARA”.
În acest context, unul dintre bodyguarzii lui Georgescu ar fi diseminat un mesaj alarmist către cadre din Ministerul Afacerilor Interne, susținând că membri ai unor clanuri interlope ar fi primit arme de foc și li s-ar fi garantat impunitate în schimbul participării la acțiuni violente.
Pe 8 decembrie, Horațiu Potra ar fi încercat să mobilizeze mai multe persoane pentru a participa la proteste violente în București, fiind oprit de polițiști în drum spre Capitală. În mașina sa au fost descoperite o armă neletală, obiecte contondente precum topoare, bâte, cuțite și un arsenal impresionant de arme albe, printre care pumnale, bricege și bastoane telescopice.
Potrivit procurorilor, gruparea condusă de Potra ar fi intenționat să provoace violențe în fața Catedralei Mântuirii Neamului, nemulțumită de decizia Curții Constituționale privind anularea primului tur al alegerilor prezidențiale.
Referatul procurorilor în cazul Călin Georgescu-Potra-Sechila
„8 decembrie: Mohamed Jbara.: „Ultima dată, dl Călin Georgescu a venit însoțit tot de către cele două persoane în data de 08.12.2024. Îmi amintesc că era trecut de ora 11 când au venit și au stat circa o oră. Aceștia au venit cu autoturismul marca Renault Talisman. Îmi amintesc că , după câteva minute, după dl. Georgescu au sosit alte două persoane într-o mașină marca Mercedes de culoare gri șobolan care a rămas la poartă. Toate cele 5 persoane au stat la o masă, timp în care au băut ceai și au stat de vorbă. Cei cinci nu cunosc despre ce au discutat întrucât și-au dorit intimitate. Dintre cei doi care au venit cu autoturismul marca Mercedes recunosc pe numitul Sechila Eugen Ionuț, iar pe cea de-a doua persoană nu am văzut-o îndeaproape și nu o pot recunoaște. Îmi amintesc că avea o glugă pe cap și șapcă. L-am recunoscut pe dl Călin Georgescu ca fiind persoana din fotografii”.
8 decembrie – „în noaptea de 08.12.2024, în jurul orelor 03:00, în timp ce se afla pe raza com. Mănești, sat Gura Crivățului, str. Islazului, în dreptului imobilului cu nr. 30, jud. Prahova, împreună cu L.F., au fost depistați de către organele de poliție în timp ce dețineau în autoturismului marca Mercedes-Benz G Class, un articol pirotehnic tip petardă marca Enigma categoria F4 cod 1395-F4-0171/2019”.
Având în vedere sesizarea făcută în data de 08.12.2024, ora 01:16, prin SNUAU 112 de către o persoană necunoscută cu privire la faptul că un văr de-al său se îndreaptă spre București împreună cu mai multe persoane, având asupra lor arme pentru desfășurarea unui protest, apelantul indicând mai multe numere de înmatriculare ale autoturismelor folosire de aceste persoane, s-a procedat la redarea apelului 112, fiind întocmit în acest sens un proces-verbal de către lucrătorii din cadrul I.P.J. Prahova
DISPECER 112 : Vă ascult.
APELANT : Am o situație mai aparte, am un verișor, a plecat din Mediaș, este într-un grup, cu niște foști din Legiunea Străină, cu peste 20 de bărbați, au plecat, au trecut de Ploiești, au intrat pe DN1 se îndreaptă spre București, au arme de vânătoare la ei, vin în șapte mașini, vă pot da numărul de înmatriculare la fiecare mașină în parte, se îndreaptă spre București, au înnebunit toți nu sunt sănătoși la cap, am vorbit cu băiatul ăsta, nu vrea să înțeleagă, vor să vină în București și să facă prăpăd. Poftim?
DISPECER 112 : Pentru ce anume vor să vină la București?
APELANT : Vin înarmați la București, vor să facă prăpăd cu alegerile, le-a luat mințile ( n. l. neinteligibil ) nu știu ce se întâmplă domnle. Sunt, sunt pregătiți, sunt înarmați, am văzut filmare live cu ei, vă dau numere de înmatriculare, prima mașină din coloană, verificați pe camere că nu vă mint. Poftim? …
DISPECER 112 : (…)
APELANT : Sunt peste douăzeci cu arme la ei, nu vorbesc prostii, au armament la ei, unii dintre ei au fost în Legiunea Stăină, le-a băgat în cap să vină aicea să facă prăpăd, au luat copiii ăștia după ei, nu se poate și au trecut pe DN, vin spre București, am vrut să intervin da mai bine nu mă mai bag că am belele eu după aceea, eu nu vreau să mai am belele”.
Deși faptele imputate sunt considerate grave, judecătorii au apreciat că „prezumtiva activitate ilicită a fost amplu dezbătută în presă și pe rețelele de socializare”, iar acest context nu constituie un temei suficient pentru dispunerea arestării preventive. Astfel, Horațiu Potra a fost lăsat în libertate, decizie justificată prin caracterul de „gravitate medie” atribuit faptelor sale în circumstanțele analizate.
Citeşte şi: Nelu Tătaru, fost ministru al Sănătății, trimis în judecată pentru luare de mită