Interceptările convorbirilor telefonice depuse de procurorii DIICOT la dosarul bancherilor acuzaţi de fraudă scot la lumină întreaga schemă a reţelei.
Potrivit România TV, creierul afacerii era generalul DIE, Dragoş Diaconescu. El este cel la care apelau toţi cei implicaţi în dosarul fraudelor bancare, fie atunci când voiau să obţină bani prin credite false, fie atunci când aveau necazuri. Este şi cazul lui Aurel Şaramet, suspendat de la conducerea Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM, potrivit interceptărilor depuse la dosar de procurorii DIICOT.
Şaramet: Hai să ne auzim, că mâine am o zi mai grea.
Diaconescu: Miercuri?
Şaramet: Da.
Diaconescu: Ne vedem un pic la turc, aici, în capul străzii? Hai că fac eu cinste.
Şaramet: Lasă, măi, faci tu cinste…Tu nu ştii? Nu ai învăţat, Dragoş, că turcul plăteşte?
Diaconescu: Eu sunt turcul de data asta.
Şaramet: Ha, ha! Hai, spune-mi că te simţi bine şi că nu ai probleme.
Diaconescu: Păi…cu capul nu o duc bine, în rest…
Şaramet: Lasă, cu capul nu o duce nimeni în ţara asta. Ha, ha! Îţi doresc sănătate! Ne vedem.
SURSA: referat procurori
Dragoş Diaconescu este cel care avea cele mai multe firme. El se ocupa de coordonarea reţelei, găsea mai multe personaje interpuse care deţineau locuinţe modeste pe lângă Bucureşti şi reuşea să obţină credite supraevaluându-le casa. Era protejat de vicepreşedintele BRD, Claudiu Cercel. şi obţinea recomandări de la Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM, care garanta pentru 80% din suma pe care o lua de la bancă.
Florin-Dragoş Diaconescu: Bună ziua.
Claudiu Cercel: Vă salut. Aţi ajuns?
Florin-Dragoş Diaconescu: Păi, cum să nu? Se poate?
Claudiu Cercel: Acum ajung şi eu. (…) M-a sunat şi domnul preşedinte Badea, vine tot acolo, nu?
Florin-Dragoş Diaconescu: Da, da, da. Sigur. L-am anunţat pe domnul preşedinte.
Claudiu Cercel: A, da? Perfect. Bine, mulţumesc. Să trăiţi.
Florin-Dragoş Diaconescu: Să trăiţi.
SURSA: referat procurori
33 de persoane, printre care Claudiu Cercel, vicepreşedinte BRD, au fost reţinute în dosarul fraudelor bancare de 22 de milioane de euro. Liderul grupării infracţionale din dosarul fraudelor bancare de 22 de milioane de euro, Daniel Ruse, a candidat ca independent la alegerile din 2008 pentru Primăria Olteniţa, iar apoi, scrie presa locală, şi-a cumpărat o fermă de porci şi ar fi coordonat obţinerea de credite cu documente false.
Aurel Şaramet, suspendat de la conducerea Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM, va fi cercetat în libertate în dosarul fraudelor bancare. Şaramet a fost lăsat să plece de la DIICOT vineri, în jurul orei 00.15.
Toţi cei reţinuţi pentru 24 de ore au fost duşi în arestul central al Poliţiei Capitalei, urmând ca vineri să fie prezentanţi instanţei, cu propunere de arestare preventivă.
La audieri au fost aduse, joi, o sută de persoane, între care angajaţi ministeriali, după ce anchetatorii au descins la locuinţele a 50 de suspecţi şi la sediile societăţile acestora din Bucureşti, Ilfov, Călăraşi şi Giurgiu.
Mafia prin care bancherii făceau bani funcţiona după un mecanism foarte bine pus la punct. Ei racolau oameni pe care îi plăteau cu puţini bani, apoi se foloseau de identitatea şi bunurile lor pentru a întocmi acte false. Cu ajutorul documentelor obţineau de la bănci credite de milioane de euro.