În cadrul emisiunii Jurnalul de Seară de la Digi24, Ligia Deca a abordat subiectele care îi apasă pe părinții elevilor, în contextul începerii noului an școlar.
Ministerul Educației a introdus noi proceduri cu privire la desfășurarea orelor de curs, astfel că elevii care deranjează orele pot fi trimiși într-o altă sală, părinții vor fi obligați să participe la ședințele organizate de școală, iar telefoanele vor fi ținute într-o cutie specială până la sfârșitul orelor, printre altele.
Întrebată de cum va fi pusă în aplicare procedura privind reținerea telefoanelor până la sfârșitul orelor, ministra a clarificat întrebările care îi macină pe români.
Cosmin Prelipceanu : Cum va funcționa? Școala decide dacă rămân într-o cutie la diriginte, intrarea în școală, acasă?
Ligia Deca : În reglamentul pe țară se precizează că nu pot fi utilizate în timpul orelor de curs. Ce am introdus nou este că școala, în propriul regulament interzicerea utilizării telefonului mobil pe parcursul orelor de curs.
Cosmin Prelipceanu : Unii directori spun că „Am încercat să le oprim într-o cutie dar nu funcționează, 1-2 mai scapă cu telefonul și din cauza lor se strică orele”. Este o variantă bună?
Ligia Deca : Este o variantă la dispoziția școlii.
Cosmin Prelipceanu : Un elev, care în ciuda interdicției, vine în clasă cu telefonul mobil, poate fi sancționat?
Ligia Deca : Desigur, de la avertizare până la exmatriculare.
Cosmin Prelipceanu : Dacă un elev v-ar întreba „De ce nu ne lăsați cu telefoanele în clasă?”, ce le-ați răspunde?
Ligia Deca : În primul rând, atenția la procesul educațional scade odată cu concentrarea pe ceea ce văd ei pe telefon. A existat la prezentarea PISA pe ultimul studiu, un grafic ce arată că orice utilizare a telefonului mobil mai mult de o oră pe zi scade performanța la matematică a elevilor.
Cosmin Prelipceanu : Nu simțiți și presiunea părinților? Un studiu realizat de IRES spune că 96% din părinți susțin această măsură.
Ligia Deca : Înseamnă că este un acord social mare pentru măsura luată.