48 de presupuși membri ai unei rețele criminale românești, care ar fi furat sute de mii de dolari de pe carduri sociale ale unor cetățeni din SUA, au fost arestați în comitatul Orange din California, au anunțat autoritățile într-o conferință de presă. Printre cei arestați este și Florin Duduianu, unul dintre cei mai căutați infractori din România, aflat pe lista „Most Wanted” a Poliției Române. Florin Duduianu a fost acuzat de un mare juriu federal de accesare frauduloasă a fondurilor de asistență guvernamentală.
Potrivit unui comunicat al anchetatorilor din Orange County, în 2023, în California s-au furat prin operațiuni de skimming mai mult de 108 milioane de dolari de pe cardurile sociale, pe care statul le-a alocat familiilor cu venituri mici. Responsabile ar fi mai multe grupări, între care și cea coordonată de Florin Duduianu. Suspecții ar fi instalat dispozitive de skimming în magazine și le-au folosit pentru a fura datele de pe cardurile sociale utilizate pentru cumpărarea de alimente de produse pentru copii. Cu cardurile clonate, suspecții au cumpărat diverse produse – în principal lapte praf pentru copii și băuturi energizante – pe care le-au revândut în Mexic, iar banii au fost redirecționați către familiile din România
„Vizarea californienilor vulnerabili, care încearcă să asigure nevoile de bază pentru ei înșiși și familiile lor este o crimă odioasă”, a spus procurorul general Rob Bonta. „Sunt recunoscător pentru munca laborioasă depusă de Procuratura Comitatului Orange pentru a-i trage la răspundere pe autorii din spatele unor astfel de infracțiuni”.
Potrivit procuraturii, câțiva dintre suspecții arestați au postat pe rețelele sociale fotografii cu ei conducând mașini de lux, în valoare de sute de mii de dolari, sau în care își etalau ceasurile Rolex, hainele și încălțămintea de designer.
Între cele 48 de persoane arestate sunt și minori care au sub 14 ani. Anchetatorii au mai spus că cei mai mulți dintre suspecții români intraseră ilegal în SUA.
”Suspecții sunt acuzați că au participat la o acțiune criminală organizată care implică instalarea de dispozitive de skimming, adesea de dimensiuni reduse, cu capacitatea de a înregistra, stoca sau transmite date, adesea prin tehnologia Bluetooth. Unele dintre aceste dispozitive ar putea fi instalate ascuns în terminalele POS, cum ar fi o pompă de benzină sau un bancomat și sunt concepute pentru a intercepta datele de pe cardurile de acces care au fost trecute prin glisare. De asemenea, la unele bancomate este atașată o cameră foarte mică pentru a înregistra clienții care introduc numărul lor de identificare personală (PIN) pe tastatura numerică. Informațiile înregistrate sau transmise de un dispozitiv de skimming puteau fi utilizate ulterior singure sau împreună cu un alt dispozitiv de acces pentru a retrage fonduri din contul victimei fără consimțământul, cunoștințele sau autorizarea victimei.
S-a stabilit că mulți dintre suspecți au intrat în Statele Unite prin treceri ilegale de frontieră, iar lipsa unui istoric penal precis a făcut dificil pentru procurori să susțină o cauțiune mai mare sau nu”, se arată într-un comunicat al anchetatorilor din Orange County.
Florin Duduianu era căutat și în România. Pe numele lui fusese emis un mandat de arestare încă din 2020, fiind acuzat de şantaj, tâlhărie si tâlhărie calificată, într-un dosar în care victimele erau maneliști. Printre victimele sale se număra și manelistul Florin Salam.
Interlopul Florin Duduianu, cunoscut sub numele de Anaser, a fost condamnat pe data de 13 octombrie la 13 ani de închisoare. Instanța l-a găsit vinovat pe Anaser Duduianu pentru tâlhărie calificată și șantaj.
Pedepse grele au primit și frații lui Anaser, cunoscuți în lumea interlopă drept Seif și Denom. În același dosar ei au primit pedepse de 6 ani și 11 luni, respectiv 8 ani și 6 luni.