Interpol a apelat la o măsură fără precedent. Aşa-numitele „black notices”, publicate în cadrul campaniei „Operaţiunea Identifică-mă”, circulă în mod normal doar la nivel intern în cadrul reţelei Interpol. Acum, organizaţia a luat decizia de a face publică o listă pentru identificarea cadavrelor a 22 de femei.
Totul a plecat de la o crimă nerezolvată din Amsterdam, Cadavrul unei femei a fost găsit într-o pubelă cu roţi aruncată într-un râu. Femeia fusese împuşcată în cap şi în piept.
Poliţiştii spun că este esenţială identificarea victimei, acesta fiind un prim pas spre soluţionarea anhetei.
Detectivul criminalist Carina van Leeuwen spune că este vital să se găsească răspunsuri în astfel de cazuri. „Dacă nu ai un nume, nu ai o poveste. Eşti doar un număr. Şi nimeni nu este un număr”, a spus poliţista.
Din informaţiile statistice, în Ţările de Jos, aproape toate cadavrele neidentificate ale femeilor par a fi cazuri de crimă.
Carina van Leeuwen spune că doar patru dintre cadavrele pe care le-a identificat în Ţările de Jos erau persoane din această ţară, motiv pentru care ea crede că este atât de importantă colaborarea cu forţele de poliţie din afara graniţelor, precum şi o sensibilizare mai largă a publicului.
Pentru că, de multe ori, victimele nu sunt identificate, Interpol a apelat la această metodă, de publicare a listei.
Numele pe care Interpol la dă acestor cazuri sunt unele generice, dar care dau fiori: Femeia din fântână, Femeia din mlaştină, Fata din parcare, Femeia cu tatuaj cu flori, Femeia de pe autostradă, Fata de la Tereringen, Femeia de la baraj, Cadavrul ars din pădure, Femeia din canal, Cadavrul din covor, Femeia de la graniţă, Femeia în haine de bărbat, Femeia cu brăţară, Femeia cu unghii artificiale, Femeia cu fustă înflorată, Femeia din barcă, Femeia din râu, Femeia din valiză.