La o ora de varf, într-un tren care tranziteaza Piaţa Victoriei, pot fi sute de persoane daca nu chiar peste o mie de oameni, pompierii bucureșteni se pregatesc pentru cele mai negre scenarii incendii, accidente sau chiar atacuri teroriste. La miezul nopţii, după închiderea circulaţiei, peste 60 de pompieri au coborât în galeriile subterane. Forţele de intervenţie ale ISU au făcut pentru prima dată un astfel de exerciţiu.
La o intervenţie de urgenţă trebuie să se ţină seama şi de siguranţa salvatorilor. Galeriile de metrou sunt slab iluminate, iar în cazul unui incendiu, fumul dens ar deveni principalul inamic al pompierilor.
În cazul unei interventii la metrou un aparat de respirat este vital, el poate asigura oxigen timp de aproximativ 80 de minute insa cu ajutorul unei extensii poate fi folosit pana la 4 ore. 40 de aparate de respirat au intrat în dotarea pompierilor în anul 2015.
Programul de instruire a fost demarat după ce un expert din Paris a evaluat riscurile unei intervenţii la metroul bucureştean. Foarte important, daca un tren rămâne blocat intre statii, iar calatorii sunt evacuati, nu va apropiati sub nicio forma de linia de contact, pe acolo trec 800 de w, o tensiune mortala.
Exerciţiile vor continua până când toate trupele de intervenţie vor fi instruite pentru eventualitatea unui dezastru la metrou.