Mugur Isărescu a răspuns pe larg întrebărilor cu privire la măsurile pregătite de Guvern prin noul Cod fiscal într-un interviu acordat Revistei 22.
„România este o țară debitoare, se împrumută permanent, cel puțin pentru refinanțarea datoriei existente, și atunci ne preocupă acest subiect. Văd că nu se înțelege că, dacă reducem impozitele și creștem deficitele şi datoriile publice, vom depinde și mai mult de finanțarea externă„, a explicat guvernatorul BNR.
Guvernatorul a atras atenţia că BNR nu este împotriva codului fiscal, însă consideră că reducerea taxelor şi majorarea salariilor şi pensiilor în acelaşi timp nu este benefică.
„BNR nu este împotriva Codului Fiscal, vă rog să nu întăriți această confuzie! Codul Fiscal este binevenit. Noi atragem atenția asupra pachetului celor șase măsuri de reduceri de taxe, unele încorporate în Cod în ultimele zile de dezbateri în parlament. Eu, ca mulți alții, am aflat că toate cele șase măsuri de o asemenea amploare se vor aplica, la grămadă, de la 1 ianuarie 2016, abia după ce Codul a fost aprobat. De asemenea, ne-a surprins că o instituție a statului român ce are prin lege mandatul de a se pronunța în legătură cu politica fiscal-bugetară (și mă refer la Consiliul Fiscal), deși și-a exprimat din timp poziția critică, nu a fost luată în considerare în dezbatere.
Nu sunt împotriva reducerii impozitelor, ci împotriva dimensiunii acestui pachet de reduceri fiscale. Este o relaxare tip șoc, cu efecte profunde asupra economiei românești. Parlamentul trebuie informat complet și corect asupra acestor efecte. Relaxarea fiscală se judecă în funcție de componentele ei, de faza ciclului economic când este aplicată, de momentul în care este introdusă. Cum aș putea să fiu, în general, împotriva relaxării fiscale, când în 2000, ca premier, am început primul proces consistent de relaxare, reducând impozitul pe profit?„, se întreabă Isărescu.
Citeşte şi Isărescu: Gena crizei pleacă din anul de succes. De exemplu, 2015 este unul de succes
De asemenea, acesta a atras atenţia cu privire la faptul că Banca Naţională este neutră politic şi are un mandat în domeniul financiar şi economic. De asemnea, instituţia a trimis numeroase rapoarte instituţiilor statului privind stabilitatea financiară a ţării.
„Conform legii, BNR este neutră politic și are un mandat clar în domeniul economic și financiar, asemenea celorlalte bănci centrale europene. În baza acestui mandat și a politicii de transparență, repet, avem intervenții publice în mod periodic și ori de câte ori este necesar. Încercăm pe toate căile ca intervențiile noastre publice să nu capete nicio conotație de partizanat politic. Recunosc că nu este ușor, în contextul dezbaterilor fierbinți din această vară și mai ales al celor legate de Codul Fiscal. Dar noi trebuie să spunem clar publicului, guvernului, parlamentului care este opinia BNR privind evoluțiile legate de domeniul economic și financiar, de stabilitatea prețurilor și de stabilitatea macroeconomică. Iar situația finanțelor țării, prezentă și viitoare, e parte esențială a acestor evoluții.
De exemplu, am trimis către principalele instituții ale statului, la începutul lunii august, Raportul asupra inflației pe trimestrul II a.c., document scris de 55 pagini, aprobat în unanimitate de CA al BNR, raport care cuprinde date, analize, aprecieri privind stabilitatea financiară a ţării, inclusiv situația fiscal-bugetară. Această acţiune de informare şi raportare face parte din obligațiile noastre legale. În acest raport se fac referiri și la alte componente ale mandatului nostru, cum ar fi condițiile de pe piețele interne și internaționale, situația financiară a Europei, evoluția rezervei valutare pe care o administrează BNR, conform legii, și altele. După cum se știe, bugetul statului se finanțează de la băncile din România și de pe piețele financiare internaționale, iar BNR conlucrează cu Ministerul de Finanțe ca aceste finanțări să se facă în condiții cât mai avantajoase, fluente și cu costuri mici”, a spus Mugur Isărescu.