Interviu cu președintele Republicii Kazahstan, Kassym-Jomart Tokayev: „Avem o singură Patrie. Nu există alta și nu va exista vreodată”

„Avem o singură Patrie. Nu există alta și nu va exista vreodată. Independența țării este mai presus de orice. Aceasta este o axiomă, un adevăr și să o protejăm ca pe ochii din cap este datoria noastră comună”- Președintele Kassym-Jomart Tokayev.
Filip Stan
22 feb. 2022, 15:32
Interviu cu președintele Republicii Kazahstan, Kassym-Jomart Tokayev:

La 17 februarie 2022, Președintele Republicii Kazahstan, Kassym-Jomart Tokayev, a fost intervievat de postul național de televiziune QAZAQSTAN. Președintele K. Tokayev a spus că totul a început cu mitinguri pașnice. În multe regiuni ale țării, oamenii au mers în piețe unde și-au exprimat cerințele, și-au exprimat nemulțumirea și au protestat.

Dar mai târziu situația a început să se dezvolte într-o direcție complet diferită. Au apărut provocatori și bandiți adevărați și scopul acestora nu era să participe la mitinguri pașnice, ci să atace autoritățile.

Bandiții au furat mii de arme, care încă nu au fost găsite în totalitate.

Acesta a subliniat că a fost o operațiune planificată. În epicentrul evenimentelor din ianuarie s-au aflat grupuri criminale, teroriştii cu o pregătire specială, care instruiau bandiţii şi criminalii.

Totuși, în aceste grupuri au fost și civili pașnici. Acum sarcina noastră este să ne dăm seama care dintre ei sunt criminali și care nu. Teroriștii au căutat să exacerbeze situația pentru a submina stabilitatea în țară și a intimida poporul nostru. Președintele a ordonat să se facă o analiză amănunțită a fiecărui caz. Cei care se fac  vinovați de încălcarea drepturilor cetățenilor vor fi trași la răspundere. Zilele tragice din luna ianuarie au devenit cele mai tragice din istoria țării.

Președintele a afirmat că oamenii care au vrut să profite de situație în propriile lor scopuri egoiste au încercat să comită un coup d’etat (lovitură de stat în franceză).

«–De ce totuși s-au îndreptat împotriva autorităților?

– Cert este că conspiratorii au vrut să inverseze cursul reformelor. Ei s-au opus Președintelui pentru că reformele le-ar putea afecta interesele personale.

Între timp, obiectivul principal al reformelor este construirea unei societăți juste, demonopolizarea, implementarea transformării politice și accelerarea dezvoltării economice a țării. Acest lucru răspunde pe deplin aspirațiilor cetățenilor noștri. Prin urmare, nu ne vom abate de la direcția trasată și vom continua reformele.»

K. Tokayev a declarat că este o anchetă masivă în desfășurare chiar acum. Procuratura Generală publică cu regularitate informații precise și de încredere. Acțiunile de anchetă se desfășoară în regim închis deoarece este o chestiune de mare responsabilitate.

Ancheta va dura ceva timp. «Cred că în curând cetățenii noștri vor primi cu siguranță răspunsuri la întrebările care sunt de interes. Toate informațiile vor fi publicate. Nu vom ascunde nimic de popor» – a declarat Președintele Kazahstanului.

Forțele de Menținere a Păcii OSCE, aflându-se în Kazahstan, nu au tras niciun foc. Misiunea lor era doar să protejeze principalele obiecte strategice. S-a stabilit o comunicare strânsă și o coordonare între forțele OSCE și forțele de ordine din Kazahstan.

OSCE este structura noastră comună. Rusia și alte state membre ale OSCE au întins o mână de ajutor nu numai pentru a proteja Kazahstanul, ci și pentru a-și asigura propria securitate.

«Consider că afirmațiile precum că „vom fi datori lui Putin” sunt vorbe goale care trebuiesc încetate» – a declarat Președintele Kazahstanului.

Kazahstanul și Rusia sunt parteneri strategici legați de o prietenie sinceră și încredere reciprocă. Orice altă politică ar putea dăuna intereselor strategice ale ambelor țări. Asta nu înseamnă că suntem datori cuiva. Kazahstanul este un stat suveran, noi promovăm o politică de independență.

Președintele a menționat că problemele sociale acute se află în centrul protestelor în masă.

«În calitate de șef al statului, sunt convins că nu trebuie uitată contribuția și eforturile lui Nursultan Abishevich Nazarbayev în toți acești 30 de ani. Ar însemna lipsa respectului față de istorie… Dacă Primul Președinte are neajunsuri, atunci trebuie să le privim ca pe o învățătură pentru tinerii lideri», – a declarat K. Tokayev.

Cât despre libertatea presei, nu avem cenzură prin lege. Președintele a spus că autoritățile asigură libertate maximă de informare. «Însă libertatea nu înseamnă să spui orice dorești. În orice țară democratică, o persoană care răspândește dezinformări va fi trasă la răspundere», – a subliniat Președintele Kazahstanului.

Inițial anunțarea reformelor politice noi era planificată în toamnă. Acum s-a decis că acestea vor fi propuse de Președinte în Discursul său adresat poporului la jumătatea lunii martie. Șeful statului intenționează să facă publice rezultatele preliminare ale anchetei în Discursul său din martie către poporul din Kazahstan.

«După orice dificultăți, se deschid mari oportunități», – a subliniat K. Tokayev.

Opinia oamenilor este foarte importantă. Președintele a proclamat principiul «nu omul pentru stat, ci statul pentru om».

Anterior, la o ședință a Guvernului, Președintele a ordonat să se returneze în țară fondurile exportate ilegal în străinătate. În două luni Guvernul îmi va înainta propunerile sale specifice.

Apoi va începe munca. Aparent, acesta va fi un proces complex și lung. «Este necesar să se returneze fondurile scoase ilegal în străinătate în țară», – a afirmat ferm K. Tokayev.

Spynews
Cum arată acum Daria, fosta iubită a lui Alex Bodi! Cu ea a înșelat-o pe Bianca Drăgușanu | FOTO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Cele 4 zodii care-și pot schimba soarta până pe 15 august. Șansa le surâde
Capital.ro
Limită la plata în numerar. Se pun restricții pentru acești români care plătesc cash
Playtech.ro
OOPS! Anna Lesko, cu părțile INTIME la vedere. Fosta lui Irinel Columbeanu a arătat TOT
DailyBusiness
CRESC SAU NU TAXELE? Toți românii trebuie să știe asta
Adevarul
Prețurile din SUA care l-au șocat pe un cunoscut vlogger român. „Ceva nu-i bine cu magazinul ăsta, mai ieftin ca în București” VIDEO
Spynews
Mama Cristinei Rotaru, atac dur la adresa lui Andrei Rotaru! Soacra concurentului de la Insula Iubirii l-a pus la punct: ”Nu cumva ești expirat?”
Spynews
Bianca Sârbu s-a tuns periuță! Motivul neașteptat al schimbării radicale | VIDEO
Evz.ro
Cel mai atractiv desert de post. Prăjitură cu gem și ciocolată
Ego.ro
Cine este și cu ce se ocupă iubita lui David Popovici. Taisia, în lacrimi când sportivul a câștigat aurul olimpic la Paris
Prosport.ro
Prezentatoarea TV și cântăreața se iubesc fără rețineri. Imaginile cu cele două femei celebre au atras numeroase comentarii
wowbiz.ro
Mama Luizei Melencu, în pragul sinuciderii! A fost la un pas să recurgă la un gest extrem
Cancan.ro
Sorana Cîrstea este FURIOASĂ după câștigul lui David Popovici! Sportiva a decis să nu mai tacă și, dacă citești ce a spus
Playsport.ro
Incredibil! Ce cadou îi face Țiriac lui Popovici după aurul câștigat la Jocurile Olimpice de la Paris
kanald.ro
David Popovici, interviu de colecție după succesul de la Paris. Campionul olimpic le-a transmis un mesaj tinerilor din România: „Am făcut copilul din mine foarte fericit”
Capital.ro
Statul a luat banii românilor. Record istoric anunțat acum în România. Toată lumea plătește
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu cele mai frumoase sportive de la Jocurile Olimpice, care fac avere din site-urile pentru adulți
stirilekanald.ro
Al cui e al doilea ADN găsit sub unghiile doctoriței Gavril! Dezvăluiri șocante despre cazul care a zguduit România
substantial.ro
Joe Biden reafirmă angajamentul SUA pentru securitatea Israelului în fața amenințărilor iraniene
MediaFlux
RUSIA se PREGĂTEȘTE de RĂZBOI cu NATO! Avertismentul EXPERȚILOR MILITARI
Shtiu.ro
De ce David Popovici se stropește cu apă înainte de cursă? De ce poartă înotătorii căști?