Româniatv.net: De ce a ales industria jocurilor de noroc să vorbească despre vaccinuri? O parte dintre români se așteptau ca industria farma să își apere vaccinurile, HORECA să fie pro activă și nu numai.
Dan Iliovici, vicepreședinte Rombet: Noi credem că am făcut un lucru normal, necesar într-un moment delicat, mai ales că autoritățile au fost cele care au cerut o mână de ajutor din partea sectorului privat. Deși nu suntem experți în vaccinuri, nu am făcut altceva decât să dăm glas angajaților noștri. Și am conturat mesaje raționale, extrem de ușor de înțeles. Am plecat de la o realitate sumbră: cei 45.000 de angajați din industria jocurilor de noroc au descoperit pe propria piele ce îînseamnă șomaj tehnic, incertitudinea zilei de mâine. Sunt oameni care în 2021 au stat trei sau patru luni acasă. Lucrurile nu au arătat mai grozav nici în 2020. Iar problema era că toată incertitudinea nu făcea altceva decât să le scadă și mai mult motivația, pentru că nu am auzit niciun apel personalizat pentru sutele de mii de persoane care au fost în șomaj tehnic. Automat, cel mai convingător call to action pentru toți acești români vine tot de la cei care au o poveste reală de spus, pot să certifice cât de complicată e viața când ești în șomaj tehnic și nimeni nu știe să îți spună dacă mâine îți reiei activitatea sau nu.
Româniatv.net: Pe de altă parte, în campania statului am văzut mărturiile medicilor. În campania privată a industriei jocurilor de noroc am văzut oameni simpli. Cât de convingător e totuși mesajul unui anonim?
Dan Iliovici, vicepreședinte Rombet: O să fac referire la rezultatele unui studiu făcut de IRES la comanda industriei jocurilor de noroc. Acest studiu ne-a arătat fără echivoc că românii au cea mai mare încredere în familie și angajatori, astfel că ne-am luat în serios responsabilitatea pe care o avem. Cea mai puțină încredere în mesaje pro-vaccinare era trecută în rândul vedetelor și politicienilor. Și cumva e ușor de înțeles rațiunea. Îl crezi mult mai ușor pe cel care a trecut prin același situațiile delicate ca tine. Iar de aici și apelul și inițiativa noastră, să contribuim cum putem noi mai bine la crearea unui mediu sigur pentru comunitatea noastră, cât și pentru societate ca întreg. În plus, angajații din industria jocurilor de noroc au suferit la fel de mult precum cei din cele mai afectate industrii precum Horeca, turism, divertisment. Toți au fost în șomaj tehnic, toți au aceleași frici, toți își pun întrebarea de ce s-ar imuniza dacă nu au nicio garanție că mâine o să le fie mai bine. Sunt milioane de români cu aceleași frici, iar campania noastră are mesaje pentru toți. În cazul reclamelor TV, am renunțat inclusiv la coloana sonoră pentru că am vrut ca aceste reclame să iasă în evidență prin simplitatea lor. Iar reacția clienților, angajaților și autorităților a fost extraordinară.
Româniatv.net: Cât de ușor a fost să aduceți la o singură masă toți jucătorii din această industrie?
Dan Iliovici, vicepreședinte Rombet: Avem valori comune, era un moment critic să ne unim forțele. Scopul fiind unul strict de responsabilitate socială, lucrurile s-au pus ușor în mișcare, mai ales că am realizat ușor că forța acestei campanii stă în implicarea celor mai importante companii și asociații patronale ale industriei. Vă dau un exemplu concret: audiența de pe Facebook a trei dintre cei mai mari jucători din zona de pariuri depășește 1 milion de persoane. Cele mai importante 20 de companii din industrie au o audiență cumulată de 4 milioane de români. Televiziunile unde au fost difuzate reclamele noastre sunt urmărite de jumătate din populația țării.
Româniatv.net: Aveți 45.000 de angajați, dar în reclamele TV am văzut doar o mică parte a acestora. Cum au fost aleși angajații care s-au implicat în campanie?
Dan Iliovici, vicepreședinte Rombet: Am vrut să avem în prim plan povești reale și să prezentăm adevărul despre o parte din oamenii care lucrează în industrie. Am mers pe bază de voluntariat, fără mesaje impuse. Am vrut să avem o reprezentare cât mai variată și astfel spoturile au în prim plan angajați din toate categoriile, de toate vârstele, de la oameni din săli la middle și top management. Nefiind persoane publice sau obișnuite cu orice fel de vizibilitate, am fost extrem de plăcut surprinși ca aceștia să fie deschiși, să nu aibă reticențe când își împărtășesc experiența personală.
Româniatv.net: La o lună de la campania pro-vaccinare, unde este astăzi industria jocurilor de noroc?
Dan Iliovici, vicepreședinte Rombet: Ținta finală este întoarcerea la normalitate, reluarea activității industriei, reluarea angajărilor. Industria jocurilor de noroc rămâne unul dintre marii angajatori, rămânem un mare contribuabil la bugetul de stat, singurul lucru care se poate spune mult mai clar este că suntem și mai responsabili decât eram ieri. În această vară sperăm să ajungem la un grad de vaccinare a angajaților de 75 la sută. Iar certitudinea este că vom continua să fim la fel de responsabili.
Această campanie pro-vaccinare este susținută de Romslot – Rombet – Romanian Bookmakers.