Crin Antonescu a stat departe de politică, dar departe şi de probleme, însă revenirea sa coincide cu reactualizarea scandalurilor, nu puţine, în care a fost implicat candidatul Coaliţiei PNL-PSD-UDMR la prezidenţialele din mai.
Victor Ciutacu: Pe măsură ce campania electorală se apropie de final, se întețesc și atacurile reciproce între candidați. Dumneavoastră sunteți denunțătorul lui Crin Antonescu. Haideți să o luăm metodic domnule, să discutăm despre faimosul caz care a făcut carieră în istorie, cel al chemării domnului Antonescu și a doamnei Vălean, la DNA Prahova, de către faimosul cuplu Onea-Portocală, pentru modalitatea de dobândire a apartamentului în care locuiește familia Antonescu.
Florin Ghiulbenghian: Da, este un dosar a cărei documentare a început în 2012, când mă asociasem cu Măgureanu. În baza informațiilor furnizate de dânsul am constatat că terenul pe care s-a construit apartamentul cuplului s-a edificat pe un teren primit șpagă de către Virgil Măgureanu de la Viorel Păunescu, fratele celebrului George Constantin Păunescu.
Victor Ciutacu: Aveți vreo probă, vreo dovadă a șpăguirii?
Florin Ghiulbenghian: Da, în perioada respectivă nu mai era la SRI, dar avea influență uriașă, care a continuat mai mulți ani, așa cum o arată și cazul de la Ploiești cu fraudarea de fonduri europene a platformei LukOil și multe altele. Ca să revin la teren, pe acest teren primit cadou, teren pe care valoarea trecută în contract nu a fost în posesia familiei Măgureanu, banii nu au ajuns în contul familiei Păunescu, astfel încât sunt toate probele că a fost un contract simulat. Pe acel teren l-a mandatat pe fiul său, să-l vândă și să încaseze bani.
Victor Ciutacu: Domnul Măgureanu junior a edificat pe persoană fizică?
Florin Ghiulbenghian: Da, pe numele părinților săi, ei apar ca proprietari, în regie proprie. La un moment dat le sunt recomandați doi cumpărători, Crin și Adina Vălean. Acestea sunt declarațiile de la DNA Ploiești date de Walter (n.r. – Florian Walter) și Virgil Măgureanu.
Victor Ciutacu: Au fost trimiși de Walter?
Florin Ghiulbenghian: Da, să îl prezinte părinților și să negocieze un preț sub piață și să încheie actele. Walter i-a promis că va cumpăra un apartament similar la un preț dublu, astfel încât să nu fie păgubit. Măgureanu îmi spunea: „Nu am vrut să îi vând unui fost”, s-a exprimat „…fost colaborator al securității, sifon de-al nostru, de al SRI, cum să îl vând dacă mă toarnă și pe mine?”. A fost primul lucru la care m-am gândit și mi-a stârnit brusc interesul. Ulterior, cazul a căpătat și alte valențe, iar în urma divorțului Alinei au apărut alte probe care s-au depus la DNA. Walter Florian a plătit dublu pe un apartament, mult mai mic decât cele două apartamente cumpărate, pe care le-a unit, este unul dintre putinele lucruri la care ziariștii nu au fost atenți. Prețul nu este la jumătate, este la un sfert, un beneficiu apreciat, calificat la primirea de foloase necuvenite. Ar fi intervenit cu mită, sunt foloase necuvenite. Am decis să mergem la DNA, s-a deschis dosar.
Victor Ciutacu: Dumneavoastră și mai cine?
Florin Ghiulbenghian: A fost și Alina și Măgureanu, a furnizat probe, relativ puține, am reușit să identificăm un raport de expertiză, familia Crin Antonescu și Vălean luând un credit cu care să achite o diferență de preț. De ce au avut nevoie, nu știu. În acel moment nu aveau în declarația de avere sumele necesare achitării integrale a apartamentului, de ce să fac o expertiză falsă, să iau un credit cu acte false?
Victor Ciutacu: Din două apartamente s-a făcut unul singur, iar familia Antonescu ar fi plătit jumătate din unul care evident, la scară largă, ar fi un sfert din valoarea reală. Deduc că cele trei sferturi au fost achitate de Walter?
Florin Ghiulbenghian: Da, da.
Victor Ciutacu: A cumpărat în nume propriu?
Florin Ghiulbenghian: A venit cu documente bancare pe numele său care au demonstrat că a achitat. Din ce îmi a duc aminte, extrasele de cont erau pe numele dânsului dintr-o bancă din Cipru, dar ce s-a întâmplat cu apartamentul după, nu știu. În acea perioadă, Walter avea probleme cu Romprest, adus în Dubai, ținut în arest, nu era într-o situație fericită. Nu a avut denunț falsă să ceară reducere de pedeapsă, a recunoscut și a și venit cu actele și a depus în sprijinul său o declarație de recunoaștere.
Victor Ciutacu: Ce ar fi trebuit să primească în schimb?
Florin Ghiulbenghian: Și domnia sa a primit bani din altă parte, nu cunosc detaliile, un intermediar al șpăgii, și ar fi solicitat lui Antonescu să revină la Chiliman pentru Romprest, în condițiile în care Chiliman nu îl iubea deloc pe Crin. Nu a fost chiar ușoară perioada, au negat orice fel de intervenție și el a negat că ar fi intervenit motivând situația pe care o avea cu Chiliman.
Victor Ciutacu: Denunțul pe care l-ați depus a fost la DNA Ploiești?
Florin Ghiulbenghian: Nu, la DNA București. La 3-4 zile după ce l-am depus am fost solicitat de către adjuncții doamnei Koveși să îl depun la Ploiești, cred că este vorba despre înregistrarea și redistribuirea dosarului. Un parchet superior poate să solicite și să preia un dosar în plus. Nu și invers, decât dacă i se trimite motivat, pe natura competenței avem încărcare prea mare, mai avem necazuri. Poate ca să se scurteze timpul, du-te, vorbește, dă-i drumul. Pot să spun că Onea și Negulescu au fost extrem de corecți, m-au întrebat despre probatoriu de parcă eu eram infractorul, au avut grijă să nu sară calul și cele denunțate se confirmau. Au fost foarte buni, profesioniști și corecți.
Victor Ciutacu: Îmi amintesc un moment în care Antonescu și Vălean intrau pe ușa de la DNA Ploiești, înțeleg că au fost audiați în urma denunțului.
Florin Ghiulbenghian: Dosarul s-a oprit pentru că Iohannis fusese ales președinte. S-a oprit cercetarea, este decizia procurorului, în acel moment aveau 300 și ceva de dosare grele cu zeci de inculpați. Sunt unii dintre puținii care am cam cârâit împărăția justiției, știu ce înseamnă încărcătura de dosare, îți ia vreo două luni. Mai avea și alte dosare grele, unul inclusiv care l-a privit pe Ponta și s-a închis prin clasare prin faptul că faptele nu s-au confirmat. Ponta nu a avut implicare în dosarul respectiv. Onea era șeful unității de parchet, 300 de dosare grele.
Victor Ciutacu: Să ne întoarcem la acest dosar.
Florin Ghiulbenghian: S-a reîntors la București dosarul, 2015-2016, la cererea DNA Central. Domnul Crin a solicitat printr-o cunoștință o negociere cu președintele, a mai fost o negociere, și s-a cerut ca 10 ani de zile, cât este Iohannis în funcție, să fie lăsat la sertar, nelucrat până la prescripție.
Victor Ciutacu: I-a cerut lui Iohannis personal?
Florin Ghiulbenghian: Nu am fost la discuție, nu știu. Să iasă din politică. Iohannis i-a oferit să o sprijine pe Văleanu cu un post de comisar european, este important sprijinul președintelui. Nu o putem compara cu Crețu care a fost excepțională.
Victor Ciutacu: Cât a stat dosarul?
Florin Ghiulbenghian: Cred că vreo șapte ani. Am primit acum doi-trei ani ordin de clasare pe prescripție.
Victor Ciutacu: Ați luat-o ca atare?
Florin Ghiulbenghian: Nu, eu am un obicei prost, nu țin neapărat oameni în pușcărie. Mult mai important pentru mine a fost ca personaje precum Antonescu să iasă din politică și am rămas șocat când Kelemen Hunor l-a desemnat. Nu are ce să caute, este un infractor.
Victor Ciutacu: Nu există hotare.
Florin Ghiulbenghian: Sunt declarațiile, sunt probele.
Victor Ciutacu: Antonescu nu are ce explicații să dea, a fost introdus într-un dosar, a fost citat la DNA, a dat declarații, a fost în cunoștință cu ce s-a mai întâmplat la dosar, DNA nu a expertizat apartamentul.
Florin Ghiulbenghian: Au considerat că nu mai era cazul. Eu îl încadrasem la luare de mită, trafic de influență, ordinul era pe aceste două infracțiuni și deturnare de credit bancar.
Victor Ciutacu: În șapte ani nu s-a făcut nimic?
Florin Ghiulbenghian: Da, nimic.
Victor Ciutacu: Este cuvântul dumneavoastră împotriva cuvântului lor, ar fi recunoscut tranzacțiile.
Florin Ghiulbenghian: Am văzut declarațiile, aveam acces la dosar.
Victor Ciutacu: DNA nu a făcut niciun pas?
Florin Ghiulbenghian: Nu, nu s-a mai făcut niciun pas.
Victor Ciutacu: Negocierea cu Iohannis a fost după sau înainte?
Florin Ghiulbenghian: Nu aș vrea să greșesc, bănuiesc că înainte. Bănuiesc, trebuie să mă uit pe calendar.
Victor Ciutacu: Să fie ca urmare a negocierii?
Florin Ghiulbenghian: Nu este prima dată când se întâmplă lucrurile astea la DNA.
Victor Ciutacu: Vorbeați de negociere. Raluca Boboc a declarat la România TV și nu doar în scris, pe voce, și a confirmat că un personaj, apropo de Iohannis, general cu patru stele în continuare în funcție, ar fi fost mesagerul lui Iohannis și i-ar fi oferit varianta pe 10 ani de zile.
Florin Ghiulbenghian: Mesagerul era consilier prezidențial și civil, nu se întâmplă să ai doi mesageri din partea unui președinte.
Victor Ciutacu: Ambele părți și-au atins scopul și și-au respectat înțelegerea
Florin Ghiulbenghian: Sau poate s-a dus la Vălean.
Victor Ciutacu: Ați primit hârtia și Antonescu s-a întors ca o floare la vârful politicii.
Florin Ghiulbenghian: Necunoscute sunt căile domnului.
Victor Ciutacu: Ați făcut referire la o altă negociere cu un alt președinte, ce obiect ar fi avut negocierea?
Florin Ghiulbenghian: Da, din nou era o calitate extrem de penală, negociere pe dosar, 2007 președintele Băsescu este suspendat din funcție și se organizează referendum. Antonescu este cel mai vocal parlamentar, prin surse primim documente care arătau că în penultima zi a lui Crin în fruntea Ministerului Tineretului a semnat în fals un titlu de proprietate din parcul Herăstrău care s-au dat firmei Domino, cu patronul Bartolomeu (n.r – Bartolomeu Finiș). Asociatul lui Petrache trăiește bine mersi, devenise beneficiarul.
Victor Ciutacu: În baza a ce a semnat?
Florin Ghiulbenghian: Contra a două adrese.
Victor Ciutacu: Firma respectivă în baza a ce a cerut recunoașterea. A cumpărat? Cum a ajuns halca aia?
Florin Ghiulbenghian: Firma Domino Impex, în urmă cu 2-3-4-5 ani, chiar dumneavoastră ați fost unul dintre ziariști, BTT a întocmit un contract cu firma Domino, pe o suprafață de 70 de mii de metri pătrați fiind administratorul terenurilor. A zis noi vrem și celălalt spațiu, nu și-a îndeplinit obligațiile și a plătit un miliard și ceva de lei despăgubiri. BTT se adresează Ministerului Tineretului și Sportului și spune că vrem să ne dați titlul de proprietate privind privatizarea. Crin Antonescu dă în lucru la direcția patrimoniu, de unde primește două răspunsuri. Ministerul nu este autoritate, legea era clară, doar ministrul tutelar.
Victor Ciutacu: Jaf a fost si transportat in BTT.
Florin Ghiulbenghian: Știu că ați lucrat bine, am preluat materiale din documentele dumneavoastră și tot așa au apărut documente. Am avut o emisiune la Realitatea, l-a invitat și pe Crin, a zis că nu este adevărat până când am prezentat public. Crin a tăcut și 2-3 zile mai târziu am depus denunț la DNA, peste 300 am depus în ultimii 15 ani A încercat să negocieze și mi-a solicitat la câteva zile. Era domnul Morar și mi-a zis dacă se poate aranja să nu fiu condamnat. Proba este că ai semnat în fals, contra avizelor negative, mai mult de atât ce să spună lumea. Am transmis către președinție și mi-a venit raport de la Moldoveanu și a zis da domnul președinte. A zis, ok, tace un an sau doi, s-a discutat…
Victor Ciutacu: Crin Antonescu a câștigat președinția partidului și apoi a mers la președinție.
Florin Ghiulbenghian: A zis că dacă tace un an dosarul va rămâne la dosar, am fost rugat de Daniel Moldoveanu să-i transmit.
Victor Ciutacu: De ce să îi transmiteți dumneavoastră?
Florin Ghiulbenghian: Pentru că se temeau că eu pot să fac scandal și era o garanție că nu mă opun deciziilor, că nu fac cereri suplimentare, că nu mă adresez Înaltei Curți. Sunt și eu de acord, ceea ce s-a întâmplat, am primit ordin de clasare și pe acest dosar al lui Crin.
Victor Ciutacu: Aveți informații că nu s-a făcut nimic?
Florin Ghiulbenghian: Da, în ordin este un rezumat al certitudinii faptului că șase ani nu s-a întâmplat nimic.
Victor Ciutacu: Crin Antonescu a fost audiat?
Florin Ghiulbenghian: Nu știu, negocierile au fost rapide cu Băsescu, cu Iohannis au durat. Nu aș vrea să spun că DNA a fost părtaș. Încă de la începutul perioadei post-decembriste, dat faptului că aveam relații prin familie, am asistat la negocieri pentru a nu încărca inutil aparatul de justiție cu scandaluri, ia ieși tu din politică și te lăsăm în pace.
Victor Ciutacu: S-a întors.
Florin Ghiulbenghian: Și-a respectat termenul și acum vorbește mai mult ca oricând.
Victor Ciutacu: Beneficiază de vreo protecție?
Florin Ghiulbenghian: Eu cred că da. Sunt un amărât de civil, nici măcar dosarul meu nu m-a interesat.
Victor Ciutacu: Este un semnal?
Florin Ghiulbenghian: Până să apară acea hârtie uitasem referința lui Măgureanu: Cum să accept eu o porcărie cu un sifon. Cred că știe mai multe. Este o mică atenționare. În mod evident, dacă este sesizată CCR cu un comportament imoral și infracțional repetat, nu cred că îndeplinește condițiile pentru a fi președintele României.
Victor Ciutacu: Georgescu?
Florin Ghiulbenghian: Nu la Georgescu. La Crin avem faptele, la Șoșoacă avem niște declarații. Vreau să schimb asta, la Crin avem declarații, dovezi că a avut un comportament infracțional repetat.
Victor Ciutacu: Vă dau o veste proastă. Aveți două clasări. Antonescu este nevinovat.
Florin Ghiulbenghian: Asta nu se reflectă asupra comportamentului imoral, CCR decide.
Victor Ciutacu: Alegerile bat la ușă.
Florin Ghiulbenghian: Candidatura lui Crin poate fi invalidată și în ziua votului, avem exemplu recent, eu nu vreau nimic, dar sper ca un personaj precum Crin să iasă total din politică.
Victor Ciutacu: Ce vă mână?
Florin Ghiulbenghian: Nimic. Eu sunt armean și nu am simțit niciodată în România nici cea mai mică discriminare și am primit enorm de mult. Am considerat că e cazul să mai dau și de la mine, nu am copii, nu am soție, dar cei care am trăit în această țară avem obligația să vă mai dăm câte ceva.
Victor Cituacu: Vă este teamă de vreun proces?
Florin Ghiulbenghian: Nu. Care demnitate în cazul lui Crin? Instanța va cere acces la dosarele penale de la DNA care-s arhivate, va constata declarațiile martorilor, care este onoarea? Pentru mine Crin nu a avut și nu are onoare.