Interviu – eveniment la România TV. Marcel Ciolacu, şoferul lui Victor Ciutacu prin Capitală. Dialog neconvenţional cu premierul României despre politică, economie şi viaţa personală

Ediție specială la România TV. Marcel Ciolacu i-a acordat un interviu în exclusivitate lui Victor Ciutacu, realizatorul emisiunii "Punctul Culminant". Premierul s-a urcat la volanul mașinii și au făcut o plimbare prin traficul din București, în timp ce au discutat pe teme politice, economice, dar și despre viața personală a șefului PSD.
Alina Costache
07 iun. 2024, 18:50
Interviu - eveniment la România TV. Marcel Ciolacu, şoferul lui Victor Ciutacu prin Capitală. Dialog neconvenţional cu premierul României despre politică, economie şi viaţa personală
Interviu - eveniment la România TV. Marcel Ciolacu, şoferul lui Victor Ciutacu prin Capitală. Dialog neconvenţional cu premierul României despre politică, economie şi viaţa personală

„Marcel Ciolacu joacă rolul șoferului lui Victor Ciutacu. Va fi o incursiune în traficul dement bucureștean împreună cu prim-ministrul României, fără SPP, fără coloane însoțitoare, fără girofare. Vrem să vedem cum arată o oră din viața bucureșteanului nevoit să se deplaseze în acest infern. Vorbim despre politică, economie, vorbim despre viața personală și, nu în ultimul rând, despre dumneavoastră și pentru dumneavoastră”, a spus Victor Ciutacu la începutul interviului.

Când ați condus ultima oară fără SPP?

Ciolacu: Vineri. M-au sunat copiii, fiul meu și cu soția, că vin la București. M-am urcat la volan și am mers în oraș să mâncăm. M-au anunțat fix când s-au hotărât să vină să mă vadă. Am ieșit fără SPP, fără însoțitor. Duminică am fost la un post de televiziune singur.

Ați trecut greu de la statutul de om normal la statutul de om care are niște restricții, niște beneficii? Cum s-a făcut trecerea?

Ciolacu: Contează foarte mult prietenii și felul de a fi. Dimineața nu plec până nu îmi spăl farfuria, ceașca de cafea, la mână, nu la mașină. Sunt lucruri normale, niciun demnitar nu trebuie să le evite. Asta ma ține cel mai mult într-o normalitate. Cu aspiratorul nu dau. Două lucruri cred că nu reușesc să le mai fac acum, când sunt la altă vârstă, să cumpăr sifoane și să duc gunoiul. Eu eram fratele mai mic și eu mă ocupam tot timpul. Acum evit.

Ați primi amenzi în trafic?

Da, pentru depășire, viteză, am avut și suspendat. Nu am avut niciodată pe alcool nicio sancțiune. A fost o regulă de bază învățată de la tata.

Fenomenul drogurilor ieftine, îngrijorarea premierului

E un fenomen cu faptul că sunt prinși mai mulți în trafic drogați decât băuți. Am vorbit și cu ministrul de Interne. Ce mă îngrijorează cel mai mult sunt drogurile foarte ieftine, sintetice și toxice pentru copii. Este acea plajă dintre experimental, ocazional și permanent. Până acum erau foarte mulți la experimental, acum sunt foarte mulți la ocazional. Am modificat legislația, am înăsprit-o și vom mai face asta o dată. Am investit foarte mult în punctele de trecere a frontierelor. Chiar ieri îmi dădea șeful de la Vamă imagini, am și aprobat un memorandum în ședința de guvern de ieri. Va trebui un parteneriat cu autoritățile locale după aceste alegeri, cu Poliția Locală și Administrația Locală.

Știți care e cea mai mare greșeală a părinților?

Să crezi că copilului tău nu i se poate întâmpla. Este Agenția Antidrog la Ministerul de Interne. Problema e că și prevenția și centrele au rămas la MAI. Tot ce înseamnă recuperare… e foarte greu să vină părintele la MAI și să zică că copilul lui se droghează. Normal că mă feresc că merg la Poliție cu copilul, pe mine mă interesează ca copilul să se vindece. Și atunci am vorbit cu ministrul Rafila și vrem să ieșim cu un program nou destinat acestor situații. Trebuie să ai o echipă foarte bună, informații și capacitatea de a recunoaște că uneori nu le știi pe toate și să înveți cu echipa ta și să-ți asumi decizii.

Ce faceți când știți că ați greșit sau ați gafat?

Am și făcut asta. Îndrepți acel lucru, nu trebuie să rămâi prizonierul unor decizii greșite. Recunosc atunci când greșesc, categoric. Și în fața echipei.

E o vocație să fii primar. Sunt diferențe imense între sectoare. În campania aceasta am rămas interzis ca pe sistemul de grădinițe, școli, la mica publicitate, să existe anunțuri că devii flotant într-un anumit sector ca să-ți poți înscrie copilul la grădiniță sau la școală. E incredibil. La fel și dezvoltarea României, care a fost făcută neținând cont de regiunile de dezvoltare să meargă împreună. Dacă prioritățile din fondurile europene ai mers pe o anumită zonă a țării atunci trebuia să echilibrezi din fondurile de buget. E mai stufos sistemul. Franța are guvernatori, care au buget astfel încât să echilibreze dezvoltarea uniform. Sistemul german, nu toți copiii au vacanță în aceeași perioadă, astfel încât HoReCa să funcționeze o perioadă mai lungă. Așa că nu ai aglomerație, nu ai scumpiri de prețuri pentru că oferta e limitată și cererea e imensă în vacanțe. Nu suntem o țară mică, suntem a șasea țară din UE. Am putea gestiona foarte bine acest sistem. Trebuie să fim puțin mai deschiși. Tot timpul stagnăm.

Vă place cum arată acest oraș? Suntem în Sectorul 1.

Noi suntem într-o zi în care se poate interpreta că spunem lucruri care pot influența votul. Un singur lucru o să spun. Eu nu pot la alegerile din 2024, la orașele importante din România, mai ales la Capitală, să revenim la discuții despre apa caldă, căldură și despre curățenie. Trebuie să vorbim despre cum se dezvoltă Capitala, care e coordonarea, care e partea Guvernului că și Guvernul are un interes imens în dezvoltarea Capitalei.

Am trecut pe lângă DNA, ați avut vreo strângere de inimă?

Nu. Niciodată. Nu am făcut nimic.

Vă simțiți confortabil să știți că ați fost ascultat în casă?

Când vine informarea te ia cu revoltă. Totuși, am avut în dormitor, mi-ai intrat în imtimitate pe ceva nefondat. A fost o încercare de stopare a mea. Am sunat avocatul și i-am spus că am 48 de ore în care pot să mă duc să văd ce s-a filmat la mine în casă. A doua zi m-am mai liniștit, am băut un pahar de vin. Cred că îmi făcea mai mult rău dacă mă duceam să văd filmări de la mine din casă. E un episod din viața mea depășit. Noi suntem trei frați. Cel mai mare, Mihai, mai zbuldarnic, cum erau pe vremea lui Ceaușescu. Avea gânduri de fugă, cu tub de oxigen, tinerețe. Am avut percheziții în casă făcute de Securitate pentru că fratele meu s-a dat mare că fuge el nu știu unde. A avut curiozitatea să se ducă la arhive să facă solicitare, să-și vadă dosarul. Apoi a venit vecinul nu știu care… n-a fost o bucurie să constați anumite lucruri despre oameni cu care ai stat 30 de ani. Așa că mai bine să nu știu. Cu ce mă încălzește? De ce să ne încărcăm negativ când putem fi oameni pozitivi?

Spuneți că nu mai există grupuri de interese.

Grupuri de interese există întotdeauna în mediul politic.

Tentația banului public e mare și e existentă oriunde. Că până la urmă cel mai sigur ban e banul de la stat.

În cea mai democratică țară din lume, SUA, economicul influențează politicul. Noi în această etapă vom trece. Prea mult timp în România politicul a influențat economicul. Acolo trebuie să ajungem. Economicul să influențeze deciziile politice. În momentul în care ai intrat în politică nu ai voie să ai activități economice.

Marcel Ciolacu, despre viața personală

Sunteți pregătit pentru ipostaza de bunic?

Categoric. Nepoții de la frații mei toți au câte un copil și e o bucurie. A mai rămas Filip, e și cel mai mic din familie. Eu sper ca într-un an, doi, să rezolve și această problemă. Aș vrea ca nepotul să-mi spună Marcel. Cel mai rău e să-ți spună tataie. Sunt ferm convins că o să găsească un prieten care o să-l învețe să spună tataie.

Cum vrea Ciolacu să-i aducă pe românii din diaspora înapoi acasă

Stau și mă gândesc, mai ales în contextul în care am un fiu care a studiat în străinătate, la un moment dat a decis el, fără nicio rugăminte, sprijin, presiune, să se întoarcă în țară. Ne-am bucurat peste măsură, nu aveam speranțe. A făcut șapte ani acolo, nimeni nu mai avea speranțe, iar la un moment a spus: „mă întorc de luna viitoare”. Spuneți-mi, eu, românul, care mă duc în străinătate să muncesc, să studiez, să mă însor, de ce m-aș întoarce acum, în 2024? Dincolo de dor, de părinți, de patriotism. Un motiv concret, rațional.

Cumva veniturile încep să se uniformizeze. E adevărat, e încă diferență foarte mare. E foarte important ca tinerii care au studiat în străinătate, chiar și cei care au studiat în străinătate, să se întoarcă. Îți poți deschide o afacere mult mai ușor aici. Altă nevoie de capital. Pe mine și pe mama lui Filip nu ne-ar demola ceva mai mult decât ca Filip și soția lui să plece să muncească în străinătate. E decizia lor, nu pot să le influențez decizia. În schimb, am văzut abordarea premierilor de până acum. Când se apropie alegerile, toată lumea începe să vorbească despre diaspora. Sunt două perspective diferite. Una e ce trebuie să faci pentru românii care sunt plecați și să recunoști că ești bolnav, că 5-6 milioane de români sunt plecați. În deplasările externe sau când vin la tine premieri omologi din țările unde comunitățile românești sunt foarte mari e bine să te implici direct. M-am văzut cu cancelarul Scholz, cumva românul să fie tratat în Germania la fel ca germanii. Ai o dublă provocare să faci ceva pentru români, ei aleg dacă rămân sau se întorc. Eu nu mă bag peste decizia nimănui, eu am datoria să-ți creez oportunități, deciziile îți aparțin. Dacă decizi să rămâi în Italia, eu vreau ca religia ta să fie respectată și acceptată.

Vine salariul minim european. Are niște indicatori. Competitivitate, putere de cumpărare, se raportează la fiecare stat, nu poți să impui. Dar deja ne vine un program european. Nu se vor întoarce românii dacă nu ai after-school, grădinițe. Viața s-a schimbat, copiii nu mai sunt crescuți de bunici. Nu mai există mamă casnică, s-au schimbat mentalitățile. Un om vrea să vină acasă când știe că are unde să ducă copilul la creșă, la grădiniță, la școală. Avem vârf de forță de muncă în România.

„Vreau să vă spun că vom depăși 7% din PIB pe investiții anul acesta”

Doar un om de rea-credință poate să spună că în acest moment, pe zona de infrastructură, nu se muncește în România. România mai are nevoie de sute de miliarde de euro care să fie investiți în ea. Avem capitalul românesc limitat, capitalul din fonduri europene și capitalul din bugetul de stat. E insuficient pentru ritmul de dezvoltare a României și de nevoile României. O să vină și mult mai mult capital în România. Va fi sustenabilă și avea creștere economică în urmăritorii ani pe investiții. E ceva ce nu s-a întâmplat până acum. Acum trei ani, celebrele guverne de dreapta se împrumutau 100 de lei, 50 de lei mergeau în consumul public, 50 de lei mergeau în investiții. Anul trecut, din 100 de lei, 25 de lei au mers în investiții și 5 de lei în consum. În primele cinci luni ale acestui an, s-au împrumutat 100 de lei, s-au cheltuit 125 de lei în investiții. Vom depăși 7% din PIB. Toată lumea a spus că sunt nebun la cap când a trecut 7% din PIB pe investiții. Vreau să vă spun că vom depăși 7% din PIB pe investiții anul acesta.

Eu, statul român, trebuie să mă asigur că tu îți acoperi tot potențialul. Eu știu că sunt prea multe de făcut, dar trebuie să ne învățăm lecția, să știm că sunt lucruri nenegociabile politic. Vocea României din cadrul UE trebuie să fie unitară. Clasa politică trebuie să aibă 2-3 proiecte pe care să și le asume împreună. Așa am intrat în UE, în NATO. Toată lumea ne-a recomandat să nu accept Schengen aerian și maritim. Am intrat în Schengen cu piciorul drept, urmează ca până la finalul anului să intrăm și terestru.

Ați putea paria pe intrarea României în spațiul Schengen?

Categoric. Procesul e ireversibil. Am mers în SUA degeaba? România a făcut niște eforturi.

Trecem pe lângă o patiserie. Aveți vreo nostalgie? Pare că povestea asta cu covrigarul a devenit o rușine.

Am muncit toată viața de la 18 ani. Am avut și magazine alimentare și pescărie. Dar ce, e o rușine? Am condus apoi și cel mai mare angajator din Municipiul Buzău. Eu nu sunt din spuma mării, nu sunt nici salvator. La patiseria unde am fost și eu acționar și mai mult s-a ocupat soția nu am făcut covrigi, dar covrigii de Buzău oricum sunt cei mai buni. Care e rușinea? Am cărat mii de lăzi ani de zile. Care e rușinea? Eu mi-am făcut prioritățile în funcție de mine și familia mea.

Dacă gândești totul electoral s-ar putea să constați la finalul mandatului ca n-ai făcut nimic. E așa plăcut când te uiți în oglindă și știi că tu ți-ai făcut datoria și nu ai ce să îți reproșezi. 

DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Spynews
Ramona Olaru, confesiuni dureroase despre copilăria ei! Și-a promis că nu se va întoarce niciodată în locul în care a crescut. Declarații exclusive la Viața fără filtru
Bzi.ro
Maurice Munteanu dă de pământ cu Melania Trump: „Părul prea coafat ca la concursurile de Miss din Europa de Est!“
Fanatik.ro
Secretul gospodinelor din Maramureș pentru cea mai delicioasă supă. Ingredientul surpriză care îi dă o aromă de neuitat
Capital.ro
Victorie pentru Călin Georgescu. Verdictul venit chiar acum: Va fi măcel!
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
Adevarul
Profesorul Cătălin Avramescu, candidat la alegerile prezidențiale: „România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia”
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
”Un bărbat toxic nu se va schimba”. Dana Roba, mesaj tranșant pe rețelele de socializare, după despărțirea de Beniamin | FOTO
Spynews
Ea este Daria, tânăra de 19 ani care s-a stins din viață în accidentul din Craiova. Trei persoane și-au pierdut viața pe DN6: ”Am venit să luăm rămășițele” | FOTO
Evz.ro
Netflix dă cea mai proastă veste. Mulți abonați se gândesc să renunțe
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Pensionarii primesc bani în plus din martie 2025! Cine sunt cei 1 milion de beneficiari
Cancan.ro
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Verdict crunt pentru Călin Georgescu: Este o variantă de neacceptat!
StirileBZI
Salariu de 500 de lei pe zi și trei mese, plus loc de cazare! Ce companie oferă aceste beneficii angajaților
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit
substantial.ro
Tensiuni la Senat: Sindicatele contestă restructurările anunțate de Ilie Bolojan
MediaFlux
SE ANULEAZĂ ALEGERILE PREZIDENȚIALE? MAI a transmis DECIZIA FINALĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Posibil spionaj de înalt nivel: Serviciile de informații maghiare, investigate la Strasbourg!