În 2012, fostul primar Marian Vanghelie anunţa pe toate panourile publice stradale că va reabilita termic GRATUIT toate blocurile din sector. Programul a demarat în scurt timp şi la fel de repede s-a şi terminat. Numai că procurorii DNA au descoperit că lucrările de anvelopare s-au dat numai contra mită, edilul fiind acuzat de infracţiuni de abuz în serviciu şi spălare de bani, contractele ajungând la firmele unui apropiat al său care l-a turnat ulterior în dosar.
În rechizitoriul întocmit, procurorii arată că în perioada 2006 – 2014, Marian Vanghelie, ajutat de inculpatul Mircea Niculae şi „parţial” de inculpata Laura Ciocan, „a solicitat şi primit de la inculpatul Dumitru Marin foloase materiale necuvenite în cuantum de aproximativ 30.403.000 de euro (reprezentând un ‘comision’ de 20% din încasări)”.
Conform DNA, edilul Sectorului 5 a pretins şi a primit banii pentru a-şi exercita atributiile de serviciu astfel încât mai multe contracte de achiziţii publice să fie atribuite „cu nerespectarea prevederilor legale” firmelor controlate de omul de afaceri Marin Dumitru, dar şi pentru ca lucrările aferente acestor contracte să fie plătite, valoarea lor ridicându-se la aproximativ 738.019.000 lei.
Jumătate din blocurile reabilitate termic în Sectorul 5 au probleme de execuţie
Până ca lucrările de reabilitare termică făcute de Vanghelie să ajungă în atenţia DNA, bucureştenii au avut de îndurat zile grele. Acestea au fost executate de mântuială, astfel că oamenilor le ploua în casă la fiecare furtună.
„Din cele 386 de blocuri reabilitate termic, 200 au probleme. Lucrările nu sunt nici acum recepţionate pentru că ele nu au fost executate corespunzător. Ele trebuie refăcute”, a declarat într-un interviu acordat RomaniaTV.net primarul Sectorului 5, Daniel Florea care a adăugat că programul de reabilitare termică gratuită a locuinţelor a fost pus în stand-by de aproape trei ani.
Reabilitarea termică a blocurilor NU se va mai face GRATUIT, în Sectorul 5
„Reabilitarea a fost oprită din 2013. De atunci şi până acum nu s-a mai mişcat nicio hârtie în acest sens. Şi dacă aş avea bani, ar trebui să o iau de la zero”, a comentat edilul.
În prezent, pe lista de aşteptare a administraţiei locale se află un număr de 300 de blocuri pe care primarul spune că intenţionează să le reabiliteze termic cu bani europeni, nu gratuit. „Încercăm să accesăm şi noi banii europeni în acest sens pentru că am o listă de 300 de blocuri care au solicitat că ar vrea să fie anvelopate locuinţele. După ce documentaţia va fi gata, lucrările ar putea începe în martie 2017 şi estimez că vor fi gata în septembrie 2017”, a menţionat Daniel Florea.
Potrivit prevederilor legale în vigoare, în cazul blocurilor reabilitate termic din fonduri europene, costurile sunt suportate în proporţie de 60% de Uniunea Europeană, restul de 40% revenind împreună primăriei şi asociaţiei de proprietari, respectiv locatarilor blocurilor în cauză.
Cât vor plăti bucureştenii pentru reabilitarea termică a blocurilor din fonduei europene
Sumele ce trebuie plătite de locatari sunt diferite la fiecare asociaţie de proprietari, în funcţie de veniturile vecinilor din bloc, contribuţia fiecărui apartament variind între 10-30% din total, după cum urmează:
– 30% contribuţia autorităţii publice locale şi 10% contribuţia asociaţiei de proprietari, în condiţiile în care mai mult de 50% dintre familiile – proprietari din clădire au un venit net lunar pe membru de familie sub 150 euro;
– 20% contribuţia autorităţii publice locale şi 20% contribuţia asociaţiei de proprietari, în condiţiile în care mai mult de 50% dintre familiile – proprietari din clădire au un venit net lunar pe membru de familie sub 350 euro;
– 10% contribuţia autorităţii publice locale şi 30% contribuţia asociaţiei de proprietari, în condiţiile în care mai mult de 50% dintre familiile – proprietari din clădire au un venit net lunar pe membru de familie sub 500 euro.
Citeşte şi SCHIMBARE MAJORĂ în Sectorul 5 din Capitală. Ce se va întâmpla cu gunoiul de pe străzi