INTERVIU Viaţa de expat în România. Cum s-a acomodat Ludovic Polya la traiul din Bucureşti

Înainte de a ajunge în România, a trăit în Franța. Spune că s-a adaptat uşor în ţara noastră, "mai ales că avem aceeași origine latină și împărtășim aceeași cultură". Este vorba despre Ludovic Polya, Retail Operations Manager, de la Orange România, care a acceptat să ne povestescă experienţa sa de expat în România.
Laurenţiu Matache
17 feb. 2012, 16:08
INTERVIU Viaţa de expat în România. Cum s-a acomodat Ludovic Polya la traiul din Bucureşti

Reporter: Cum este viață în România față de alte țări unde ați mai lucrat?

Ludovic Polya: Această este prima mea experiență de expat. Înainte de a ajunge în România, am trăit în Franța. Îmi place viața din România și mi-a fost ușor să mă adaptez aici, mai ales că avem aceeași origine latină și împărtășim aceeași cultură. Mie și soției mele ne place foarte mult să ne plimbăm pe străzile Bucureştiului, ocazie cu care admirăm arhitectura clădirilor vechi. De asemenea, suntem amatori de plimbări prin parcuri sau prin centrul vechi în cursul serilor. În ceea ce privește cheltuielile zilnice, este mai ieftin decât în Franța pentru cumpărăturile legate de mâncare, prețurile din restaurante și activități culturale, precum teatru și operă, însă mai scump pentru haine și produse cosmetice.

Reporter: Care a fost motivația principală când ați acceptat jobul în România?

Ludovic Polya: În primul rând, am fost motivat de provocările pe care le oferă postul și de ideea că voi face parte dintr-o companie de succes, lider pe piață, cu echipe foarte bine pregătite și active. Este o oportunitate pentru mine să contribui la succesul companiei Orange România. În al doilea rând, faptul că soția mea este din România, a fost un context familial bun pentru a fi mai aproape de rudele din țara pe toată durata deplasării noastre aici.

Reporter: Care destinație turistică din țara noastră v-a plăcut cel mai mult și de ce?

Ludovic Polya: Am ajuns în România în martie 2009. În acel an nu am reușit să vizităm prea multe locuri pentru că am avut grijă de bebelușul nostru, ce tocmai se născuse în luna iulie. Ulterior, am descoperit munții Carpați, cu pădurile lor bogate și frumoase. De asemenea, ne face mare plăcere să ne petrecem zilele de vacanță în zona Transilvaniei, să vizităm orașe vechi precum Brașov, Sibiu, Sighișoara. O altă zonă care mă fascinează este Bucovina, cu mânăstirile ei vechi, pictate în întregime manual, pe care le descoperi printre dealurile verzi. Mi-au atras atenția și casele din Maramureș ascunse în spatele porților masive de lemn, sculptate manual. Ne-a impresionat și vizita la Muzeul Satului din pădurea Dumbrava, Sibiu. Cu un așa muzeu, ne-am dat seama că România, ca și Franţa, este o țara rurală. Prin acest muzeu, România da șansa oricărui expat să vadă, să înțeleagă și să descopere tradițiile autentice românești. Mi-am propus să vizitez Delta Dunării, însă sunt sigur că există multe alte destinații turistice care așteaptă să fie descoperite.

Reporter: Care a fost primele impresii despre români în primele ore după aterizarea pe Aeroportul Otopeni?

Ludovic Polya: După aterizarea pe aeroportul Otopeni, am avut nevoie să iau un taxi pentru a ajunge la hotel. Eram un pic neliniștit deoarece șoferul conducea cu viteză și schimba foarte rapid benzile. În final, am ajuns în siguranță la hotel și am uitat de această mică aventură.

Reporter: În Europa imaginea românilor nu este tocmai bună. Care este părerea dumneavoasta trăind în România?

Ludovic Polya: Pot spune că, datorită soției mele care este din România, mi-am făcut o prima impresie despre România cu mult înainte de a se ivi această oportunitate. Românii sunt ospitalieri, veseli, foarte generoși și au o foarte bună educație. Când mă aflu în Franța le povestesc prietenilor despre țara și despre locuitorii ei, despre spiritul francofon și despre legăturile strânse dintre țările noastre până în prima parte a secolului XX.

Reporter: Ce ați schimba la țara noastră pentru a o adapta cerințelor dvs?

Ludovic Polya: Sunt foarte multe lucruri care nu ar trebui să sufere modificări, în special tradițiile, ospitalitatea românilor și peisajele naturale pe care le are țara. În ceea ce privește schimbările, cred că se pot face îmbunătățiri pentru a simplifica sistemul administrativ și pentru a dezvolta infrastructura (șosele, transportul public, etc).

Reporter: Cum vi se pare mediul de business de aici față de alte țări?

Ludovic Polya: Mediul de business din România este specific unei piețe emergente, ce depinde, în continuare, de investițiile directe și de piața bancară, în defavoarea piețelor de capital, spre deosebire de Franța. Pe de altă parte, în România există segmente de piață neacoperite (într-o oarecare măsură ca efect al crizei financiare) și un cost relativ redus pentru cheltuielile cu un personal bine și foarte bine pregătit.

Reporter: Dacă într-o zi v-ați gândi să vă schimbați meseria. În ce domeniu v-ar plăcea să lucrați în țara noastră?

Ludovic Polya: Pentru că îmi place foarte mult să desenez și să pictez, cred că mi-aș dori să devin artist. România are foarte mulți artiști talentați și foarte bine pregătiți.

DailyBusiness
Pensie record în România! Un român încasează peste 108.000 de lei pe lună doar din contributivitate!
Spynews
Cum comunică Ozana Barabancea cu părinții ei decedați. Ce face jurata Te cunosc de undeva de fiecare dată când merge la mormânt: „Îi bag în ședință”
Bzi.ro
Alexandru Papadopol, acuzat că și-ar fi părăsit iubita înainte de nuntă! Ce a spus actorul în apărarea sa
Fanatik.ro
Gică Hagi, oprit şi înconjurat de Poliție în trafic chiar de ziua lui! Ce a urmat depășește orice imaginație. Video
Capital.ro
Călin Georgescu, în culmea fericirii. A primit verdictul care-l poate face președintele României
Playtech.ro
Laura Vicol, gest disperat înainte de a fi arestată. Ce a făcut de faţă cu toată lumea, nu se mai...
DailyBusiness
Angajări pe bandă rulantă la McDonald’s. Iată ce salariu se oferă și care sunt beneficiile
Adevarul
Un fost primar la Iașiului, la al doilea dosar penal pentru pornografie infantilă. A fost reținut acum trei ani după ce ar fi agresat trei copile
wowbiz.ro
Mihaela a murit alături de tatăl ei, după ce s-au scufundat cu mașina în râul Olt! Ce a apucat tânăra să facă în ultimele clipe de viață?
Spynews
De ce să nu mai arunci coaja de la fructe și legume. Cum poate fi folosită
Spynews
O influenceriță din România a izbucnit în lacrimi după ce a fost acuzată că a slăbit cu medicamente de diabet și nu mâncând sănătos / VIDEO
Evz.ro
Revenire de senzație în televiziune. Un mare personaj se întoarce acasă
Ego.ro
Motivul pentru care Bianca Censori a apărut fără haine la premiile Grammy 2025
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
kanald.ro
Ultimul mesaj al Mihaelei, înainte să se stingă alături de tatăl ei după ce au plonjat cu mașina în râul Olt: „Ai fi nemuritoare...”
Cancan.ro
Ea este Mihaela, tânăra de 23 de ani care a murit cu tatăl ei, după ce a plonjat cu mașina în apele înghețate ale râului Olt 😢
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Călin Georgescu e demolat. Verdictul la care nu se gândea niciodată: Praf ne-am făcut
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. S-a iubit cu milionari celebri, iar acum l-a părăsit pe fotbalistul prins dopat cu cocaină la Dinamo: „Mă uit la toți şi toate cum se înşală între ei”
stirilekanald.ro
VIDEO Păcălită pe Facebook, a furat seiful familiei. "M-a amăgit și m-a fraierit. Regret enorm"
substantial.ro
Liderul Mercenarilor Români, Horațiu Potra, a Încăsat Opt Milioane de Dolari pentru Protejarea Intereselor Chinezești în Africa
MediaFlux
Aproape 40% din PENSII au fost CALCULATE GREȘIT! Un expert evidențiază problemele și spune ce TREBUIE FĂCUT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Bugetul CNAS pentru 2025 acoperă doar 10 luni de medicamente compensate: sănătatea românilor în mare pericol