Interzicerea circulaţiei după ora 18:00, luată în calcul de autorităţi. Ciprian Ciucu, primarul sectorului 6, a declarat după întâlnirea cu Florin Cîţu, Raed Arafat şi ceilalţi edili din Capitală că deși carantina dă rezultate în încetinirea răspândirii virusului, totuși în Bucureşti „populația a cam obosit” și astfel că „ceea ce avem de facut nu e sa luam masuri suplimentare ci ca aplicam, sa le intarim pe cele deja existente”.
În ceea ce priveşte o eventuală carantinare de weekend a Capitalei, Ciprian Ciucu a răspuns: „Eu nu-mi aduc aminte foarte clar si distinct ca cineva a zis ca vom carantina Bucurestiul in weekend si am fost foarte atent la discutii”.
Primarul sectorului 6 a precizat că s-a discutat despre limitarea numărului de persoane care pot intra in spatiile comerciale precum mall-uri, magazine, piete.
„S-a discutat ca in mall-uri oamenii se imbulzesc pentru ca a fost si frig afara, si ca sa aiba acces in centrele comerciale un numar mai mic de oameni, Nu s-a luat o decizie, au fost discutii exploratorii legat de ce am putea face sa nu intram in carantină”, a precizat Ciucu la Antena 3.
Primarul Sectorului 4, Daniel Băluță, a adăugat, că discuțiile s-au axat pe măsurile care pot fi luate pentru evitarea carantinării Capitalei.
„Limitarea circulației în București după ora 18.00 în weekend și închiderea mall-urilor la aceeași oră este altă variantă aflate în discuție, a spus Băluță.
Bucureştiul este tot mai aproape de carantină. Rata de incidență COVID a crescut, luni, în Bucureşti la 5,67 la mia de locuitori, după ce duminică era 5.33, conform datelor publicate de Direcția de Sănătate Publică Bucureşti. În ultimele 24 de ore au fost raportate 1.446 de noi infectări în Capitală.
Primarul general Nicuşor Dan a declarat, luni, că autorităţile fac tot posibilul pentru a evita carantinarea Bucureştiului. Edilul Capitalei a discutat cu premierul Florin Cîţu şi au convenit pentru a fi înăsprite controlale în zonele în care nu sunt respectate măsurile de limitare a răspândirii noului coronavirus.
„Este o oboseală a populaţiei faţă de un an de zile de restricţii. Totul e ca autorităţile şi cetățenii să fie responsabili ca să trecem cu bine. Mai avem de trecut de două luni. E o cantitate mare de vaccinuri care vor veni în aprilie şi mai. Mai avem de rezista partea de lună martie”, a explicat Nicuşor Dan.
Întrebat dacă premierul a cerut închidererea şcolilor din cauza creşterii numărului de infecţii cu COVID, edilul Nicuşor Dan a explicat că e vorba despre măsuri decise de autorităţile naţionale, iar cele locale sunt nevoite să se conformeze.
„Tot ce înseamnă măsuri de închidere a şcolilor, de închidere a activităţilor economice, cum sunt mall-urile, sunt măsuri obligatorii, care urmează nişte acte normative emise de autorităţi naţionale. Noi, autorităţi locale, nu putem decât să ne conformăm. La această discuţie între primul ministru şi primarii din Bucureşti am încercat să găsim acele măsuri efective, dincolo de partea legislativă de reglementare, care să evite carantinarea Bucureştiului. Nu s-a discutat despre carantinare zonală”, a explicat Nicuşor Dan.
Edilul Capitalei a afirmat că, în cadrul şedinţei cu premierul Florin Cîţu, a fost cerută o înăsprire a controlelor „unde nu se respectă legea”.
„Există raportări pe fiecare dintre linii, acolo unde, din partea operatorului de transport public STB, şoferii ştiu că nepurtatul măştii este mai intens. Şi acolo o să trimitem poliţia locală”, a precizat Nicuşor Dan.
„Încercăm pe cât posibil să evităm caratinarea Bucureştiului”, a mai explicat primarul general al Capitalei.