Acest studiu, publicat în ultimul număr al revistei medicale The Lancet, a ajuns la concluzia că impactul legilor împotriva fumatului au un impact diferit în ţări diferite, dar per total, efectele asupra sănătăţii copiilor sunt pozitive în toate ţările în care au fost introduse aceste legi.
„Studiul nostru demonstrează că interdicţiile privind fumatul reprezintă o modalitate eficientă de a proteja sănătatea copiilor noştri”, susţine Jasper Been de la Centrul Ştiinţific pentru Sănătatea Populaţiei din cadrul Universităţii din Edinburgh.
El a mai adăugat că rezultatele acestui studiu vor contribui la accelerarea implementării legislaţiei antifumat în oraşele şi în ţările în care fumatul în locuri publice este încă permis.
Legile care interzic fumatul în locuri publice, aşa cum sunt barurile, restaurantele, birourile şi, în general, la locul de muncă, au deja, conform altor studii, efectul de a-i proteja pe adulţi de riscurile asociate fumatului pasiv.
Conform Organizaţiei Mondial a Sănătăţi (OMS), fumatul ucide aproximativ 6 milioane de oameni pe an, în întreaga lume. Dintre victime, aproximativ 600.000 sunt nefumători care sunt expuşi regulat fumatului pasiv. În cazul în care această tendinţă statistică se menţine, până în 2030 numărul victimelor fumatului va depăşi 8 milioane pe an.
În prezent, doar 16% din populaţia lumii este protejată de legi antifumat, iar la nivel mondial, 40% dintre copii sunt expuşi în mod regulat fumatului pasiv, conform OMS.
Studiul publicat în numărul de vineri al revistei The Lancet analizează statistic peste 2,5 milioane de naşteri şi aproximativ 250.000 de urgenţe medicale legate de atacuri de astm. În cadrul acestui metastudiu sunt comasate rezultatele a cinci studii privind rezultatele interzicerii fumatului în spaţiul public în SUA şi şase studii europene. Concluzia studiului este că numărul naşterilor premature a scăzut cu 10% în interval de 1 an după intrarea în vigoare a acestor legi. Aceaşi scădere se remarcă şi în cazul urgenţelor medicale legate de atacuri de astm la copii.
„Alături de beneficiile cunoscute asupra sănătăţii adulţilor, studiul nostru oferă dovezi clare cu privire la efectele benefice ale acestei legislaţii pentru sănătatea copiilor”, a mai precizat Jasper Been.