„Adoptarea proiectului de lege de către Parlamentul României este cu atât mai surprinzătoare cu cât Guvernul României, Consiliul Național al Audiovizualului și comisiile de specialitate (sănătate și media) din cele două Camere au recomandat respingerea acestuia”, se susține în comunicat.
Potrivit UAPR, proiectul legislativ se referă la medicamentele eliberate fără prescripție medicală și limitează accesul liber la informație.
„Suntem cu toții de acord că publicitatea trebuie să respecte anumite standarde profesionale și etice și UAPR a militat întotdeauna în acest sens, în discuțiile cu membrii săi, dar și cu autoritățile. Cu toate acestea, câtă vreme un set de produse și servicii sunt distribuite legal și sunt clar reglementate, cum este cazul publicității la medicamente eliberate fără prescripție medicală și la farmacii, limitarea comunicării nu se justifică”, se explică în comunicat.
Reprezentanții UAPR adaugă că sunt disponibili pentru a fi consultați pe această temă. „Ne afirmăm în acest sens disponibilitatea de a colabora cu autoritățile pentru a clarifica eventualele confuzii dintre medicamentele eliberate fără prescripție medicală și suplimentele alimentare și pentru armonizarea cadrului legislativ ce reglementează comunicarea pentru fiecare categorie în parte”, adaugă aceștia.
Senatul a decis: RECLAMELE la medicamente, INTERZISE la TV şi radio
Potrivit UAPR, dezbaterile și luările de cuvânt din plenul Senatului „au arătat bunele intenții ale senatorilor și dorința de a proteja populația de publicitatea înșelătoare și de riscul automedicației”.
„Trebuie spus însă că legislația existentă reglementează strict publicitatea la medicamentele eliberate fără prescripție medicală, publicitatea comparativă și publicitatea înșelătoare (Legea 95/2006, Legea 148/2000, cap. II, Decizia CNA 220/2011, OMS 194/2015, Directiva 2001/83/CE), așadar supra-reglementarea și limitarea comunicării sunt măsuri disproporționate”, afirmă UAPR, care adaugă că, privitor la automedicație, „potrivit statisticilor europene, România are una dintre cele mai scăzute rate din Europa”.
„Departe de a avea un impact pozitiv asupra stării generale de sănătate a populației, propunerea senatorului Alexandru Vegh (UDMR), are ca efect negativ restrângerea accesului la informații și limitarea dreptului consumatorului de a se informa asupra produselor și serviciilor farmaceutice disponibile pe piață. Impactul negativ al acestei propuneri este unul considerabil și pe plan financiar”, se arată în comunicatul UAPR.
Veniturile la bugetul de stat „se vor diminua prin reducerea încasărilor din industria de media și comunicare și prin restrângerea activității în industria farmaceutică”, relevă sursa citată, care califică drept „ambiguu” proiectul de lege.
„UAPR solicită Președintelui României retrimiterea acestui proiect legislativ în Parlament. La nivel formal, proiectul este ambiguu și poate da naștere unor interpretări contradictorii. Însuși senatorul Vegh a recunoscut de la tribuna Parlamentului că textul este perfectibil. Privitor la conținut, intenția legiuitorului de a restrânge accesul la informație prin interzicerea comunicărilor tv și radio contravine menirii sale de a acționa în interesul cetățeanului”, se arată în același comunicat.
Uniunea Agențiilor de Publicitate din România susține că acest proiect ar fi un precedent în ceea ce privește „îngrădirea aceesului la informații”.