Iată cum au procedat autoritățile din alte țări în cazul activității Uber și a altor aplicații de ride-hailing.
Ungaria
Guvernul maghiar susține că șoferii Uber „încalcau regulamentele pe care alte firme de taxi trebuie să le respecte”. După ce serviciile companiei americane au fost disponibile timp de doi ani și jumătate, în Ungaria a fost aprobată o lege care permite autorităților maghiare să blocheze accesul la internet „serviciilor de dispecerat ilegale”, scrie publicația britanică Independent.
Austin, Texas
Uber și Lyft s-au retras din Austin, Texas, în 2016, după ce au fost obligate să verifice trecutul șoferilor folosind baza de date a autorităților, cu ajutorul amprentelor, scrie CNBC.
Chiar dacă autoritățile susțineau că va aparea o scădere în ceea ce privește comportamentul criminal după plecarea companiilor, datele nu au arătat același lucru.
Datele de la Departamentul de Poliție din Austin sugerează că nu a existat un impact semnificativ asupra numărului de agresiuni sexuale – ceea ce au susținut ONG-urile anti-Uber.
De asemenea, datele nu au indicat o creștere a numărului de șoferi prinși la volan sub influența alcoolului.
Danemarca
După decizia autorităților din 2016, care impunea ca toate taxiurile să aibă aparate de taxat și senzorii de ocupare a scaunelor, Uber a decis să se retragă din de pe piața daneză. Ulterior, aproximativ 1200 de foști șoferi Uber din Danemarca au fost amendați după ce autoritățile au descoperit că făceau evaziunea fiscală.
Bulgaria
Uber și-a suspendat activitatea după ce a fost acuzat de „practici comerciale neloiale”. Președintele comisiei de transport, Grozdan Karadzhov, a declarat că, dacă Uber vrea să se întoarcă pe piața bulgară, va trebui să respecte cerințele minime ale legislației și să se înregistreze ca un serviciu de taxi.