Cei care locuiesc la bloc știu deja că nu se pot desfășura în voie, mai ales atunci când vine vorba despre zgomotul produs. Petrecerile gălăgioase sau muzica dată tare pot aduce pentru locuitorii de la bloc amenzi considerabile dacă își deranjează vecinii.
Conform Legii 61/1991, există ore clar stabilite pentru liniște, pe care locatarii trebuie să le respecte:
În aceste intervale, orice zgomot produs de strigăte, larmă, muzică la volum ridicat sau utilizarea unor obiecte sau aparate zgomotoase este considerat o încălcare a legii.
Dacă îți place să asculți muzică la volum ridicat, asigură-te că o faci în afara orelor de liniște. Folosirea aparatelor muzicale în intervalele interzise, fie că este vorba despre boxe, chitare electrice sau alte instrumente, poate deranja vecinii și duce la sancțiuni. De asemenea, organizarea de petreceri private la bloc sau în proximitatea acestuia trebuie făcută cu atenție.
Anunţul sfârşitului de an pentru toţi locuitorii de la bloc. Românii scapă de amenzi de 1.000 de lei
Deși mulți consideră că doar noaptea este interzis zgomotul, trebuie să fii atent și la ora de liniște din timpul zilei (13:00-14:00). Fie că bați cuie, folosești un aparat electric zgomotos sau pur și simplu vorbești prea tare, toate acestea pot atrage amenzi.
Iar sancțiunile nu sunt deloc de neglijat. Persoanele care nu respectă orele de liniște pot fi sancționate cu sume cuprinse între 500 și 1.500 de lei. De asemenea, repetarea abaterii poate atrage sancțiuni mai mari sau chiar intervenția poliției.
Pentru a evita conflictele cu vecinii și eventualele sancțiuni, este recomandat să:
Românii care stau la casă riscă să primească o amendă de 2.500 de lei dacă nu respectă legea. În perioada iernii, proprietarii de case și alte imobile au obligația legală de a curăța zăpada și gheața de pe trotuarele din fața locuințelor lor.
Legea spune clar că aceste reglementări sunt esențiale pentru siguranța trecătorilor, iar cei care nu respectă prevederile legale pot primi sancțiuni dure.
Conform legii, fiecare proprietar este responsabil să îndepărteze zăpada și gheața de pe trotuar, în fața imobilului său. Mai mult decât atât, sunt obligați să se asigure că nu există țurțuri sau alte forme de gheață care ar putea reprezenta un pericol pentru pietoni. În caz contrar, riscă amenzi ce pot ajunge până la 2.500 de lei.
Hotărârile consiliilor locale stabilesc procedurile exacte de curățare a zăpezii și sancțiunile aplicabile. Aceste reglementări pot varia de la un oraș la altul.
Autoritățile locale pot aplica amenzi între 500 și 2.500 de lei pentru nerespectarea obligațiilor de curățare a trotuarului. Totuși, în unele cazuri, autoritățile pot acorda doar avertismente. Dacă situația persistă și nu sunt luate măsuri de remediere, se pot aplica sancțiuni financiare.
Citește și: Amendă de până la 25.000 de lei dacă trimiți aceste mesaje. Cine riscă sancțiuni de 5.000 de euro
Pentru a nu fi pasibili de amendă, românii care locuiesc la casă trebuie să facă următoarele lucruri: