În perioada 30 iulie – 3 august, sub coordonarea Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, poliţiştii au efectuat 84 de percheziţii domiciliare şi au pus în aplicare 38 de mandate de aducere, în cadrul unor dosare penale ce vizează infracţiuni economice.
În cauzele penale instrumentate, faţă de 120 de persoane s-a dispus continuarea urmăririi penale.
De asemenea, au fost instituite măsuri asigurătorii asupra unor bunuri, în valoare totală de peste 9.000.000 de lei, dintre care peste 1.000.000 de lei în numerar sau în cont bancar şi au fost indisponibilizate bunuri în valoare totală de 1.374.935 de lei.
Totodată, au fost ridicate, în vederea confiscării, peste 425.000 de ţigarete şi 21.502 litri de alcool.
Spre exemplu, în 1 august, poliţiştii au efectuat 24 de percheziţii în judeţele Mureş, Maramureş, Satu Mare, Braşov şi Covasna. Din cercetări a rezultat faptul că, în perioada ianuarie – iulie 2018, mai multe persoane ar fi produs alcool pe raza judeţelor Maramureş şi Satu Mare, fără a fi contorizat şi evidenţiat, după care l-ar fi transportat şi distribuit pe raza judeţelor Mureş, Covasna şi Braşov, fiind ulterior comercializat. Sumele de bani astfel realizate ar fi fost reintroduse în circuitul legal prin creditarea unor societăţi comerciale, prin achiziţia de imobile şi autovehicule, încercându-se a se ascunde natura provenienţei veniturilor şi crearea aparenţei de legalitate a activităţilor economice.
În urma percheziţiilor, poliţiştii au ridicat în total 159.640 de fire de ţigarete şi 20.713,8 litri alcool, produse care se aflau în afara antrepozitului fiscal autohton, 4.000 de lei, precum şi un autoturism de teren. De asemenea, a fost identificată o instalaţie artizanală de ocolire a contorului pentru determinarea cantităţii de alcool produse. Prejudiciul cauzat bugetului de stat, estimat până la această dată, este de 700.000 de lei. Cercetările sunt continuate, în vederea stabilirii întregii activităţi infracţionale.