Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Azi aflăm cum o să fie toată iarna. Prima zi cu dezlegare la pește din Postul Crăciunului.

Astăzi, creștinii de pretutindenti au parte de o mare sărbătoare, marcată în calendarul ortodox cu cruce roșie. Este vorba despre Intrarea Maicii Domnului în Biserică, iar acest praznic este sărbătorit și în Biserica Catolică.
Alina Costache
21 nov. 2023, 08:24
Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Azi aflăm cum o să fie toată iarna. Prima zi cu dezlegare la pește din Postul Crăciunului.
Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Azi aflăm cum o să fie toată iarna. Prima zi cu dezlegare la pește din Postul Crăciunului.

Intrarea Maicii Domnului în Biserică este o sărbătoare creștină, atât în tradiția ortodoxă, cât și în cea catolică, marcând momentul în care Sfânta Maria, mama lui Iisus Hristos, a fost adusă în templul din Ierusalim. Această sărbătoare este anual sărbătorită la data de 21 noiembrie în Biserica Ortodoxă și în Biserica Catolică de Răsărit.

Citește și: Minciunele pufoase de post! Rețeta delicioaselor fundițe cu care bunicile ne-au îndulcit copilăria

În căminele credincioșilor, tradițiile legate de sărbătoarea Intrării Maicii Domnului în Biserică sunt adânc înrădăcinate și transmise cu grijă de-a lungul generațiilor. În această zi de sărbătoare, atmosfera este încărcată de simboluri și obiceiuri menite să aducă lumină și binecuvântare în locuințele și sufletele noastre.

Este considerat benefic ca lumina candelei sau focul din sobe să fie aprins pe tot parcursul nopții. De asemenea, în această zi, credincioșii își îndreaptă atenția și către previziuni. Se crede că în ziua de Vovidenie se deschid cerurile, iar credincioșii înțeleg graiul animalelor, găsind în acesta semne și îndrumări pentru viitor.

De asemenea, în această zi se fac pomeniri speciale pentru cei care au trecut în neființă fără a avea o lumânare aprinsă și pentru cei înecați. Un alt obicei tradițional constă în ungerea ușilor și ferestrelor cu usturoi, o practică menită să ofere protecție împotriva farmecelor și a pagubei.

Credincioșii consideră că starea vremii în această zi prefigurează cum va fi vremea pe tot parcursul iernii. Această credință le ghidează planurile pentru sezonul rece și activitățile gospodărești.

Se spune că respectarea cu sfințenie a acestor tradiții aduce belșug în gospodărie și hambare pline în anul următor, recompensând credincioșii pentru credința și devotamentul lor.

Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Prima zi cu dezlegare la pește din Postul Crăciunului

Postul Crăciunului a început la data de 15 noiembrie, marcând perioada de pregătire a creștinilor pentru sărbătoarea importantă a Nașterii Domnului. În această perioadă de post, tradiția impune abstinența de la consumul de carne, lapte, brânză și ouă pentru toți credincioșii. În plus, în zilele de luni, miercuri și vineri, se practică postul și mai strict, renunțându-se la alimente ce conțin ulei și vin. Acest timp de rugăciune reprezintă un mod prin care credincioșii se pregătesc spiritual și trupește pentru a sărbători cu smerenie Nașterea Domnului.

Prima dezlegare la pește va avea loc pe 21 noiembrie, la praznicul Intrării în Biserică a Maicii Domnului. Așadar, în această zi, creștinii pot consuma și preparate din pește, pe lângă cele de post. În plus, pe 21 noiembrie este sărbătoare cu cruce roșie.

Rugăciunea care trebuie rostită azi

„O, Preacurată Maică a Domnului, a puterilor de sus, împărăteasa cerului și a pământului, atotputernică apărătoare și tărie a noastră, primește această cântare de laudă și de mulțumire de la noi, nevrednicii robii tăi. Înalță rugăciunile noastre la tronul lui Dumnezeu și Fiul tău, ca să fie milostiv nedreptăților noastre. Să adauge harul Său tuturor celor ce cinstesc preacinstit numele tău și cu credință și cu dragoste se închină făcătoarei de minuni icoanei tale. Că nu suntem vrednici să fim miluiți de Dânsul și pentru aceasta năzuim la tine, că ești acoperitoarea noastră și grabnică ajutătoare.

Intrarea Maicii Domnului în Biserică Auzi-ne pe noi, cei ce ne rugăm ție; ocrotește-ne pe noi cu atotputernicul tău Acoperământ și cere de la Dumnezeu Fiul tău să dea păstoriților noștri sfințenie, ca să privegheze și să ocârmuiască sufletele noastre; ocârmuitorilor de orașe, înțelepciune și putere; judecătorilor, dreptate și necăutare la față; învățătorilor, minte și smerită înțelepciune; asupriților, răbdare; asupritorilor, frică de Dumnezeu; celor mâhniți, răbdare și bucurie duhovnicească; neînfrânaților, înfrânare; și nouă, tuturor, duhul înțelepciunii și al cucerniciei, duhul milostivirii și al blândeții, duhul curăției și al dreptății. Așa, Doamnă preasfântă, milostivește-te asupra noastră și asupra neputinciosului tău popor.

Intrarea Maicii Domnului în Biserică Pe cei rătăciți povățuiește-i pe calea cea bună, pe cei bătrâni îi sprijinește, pe prunci îi păzește și pe noi, pe toți, ne apără și ne ocrotește cu milostivirea ta. Pe toți, scoate-ne din adâncul păcatului și ne luminează ochii inimii noastre spre căutarea mântuirii. Milostivă fii nouă aici, în această viață, iar la înfricoșătoarea judecată să te rogi pentru noi către Fiul tău și Dumnezeul nostru. Că tu, Doamnă, ești slava celor cerești și nădejdea pământenilor. Tu ești, după Dumnezeu, nădejdea și apărătoarea noastră, a tuturor celor ce ne rugăm ție cu credință. Deci ne rugăm ție, Atotputernică ajutătoarea noastră, și ție ne predăm pe noi înșine, unul pe altul și toată viața noastră, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.”

Citește și: Secretul gospodinelor iscusite pentru cei mai savuroși cârnați de Crăciun! Ingredientul surpriză care schimbă tot gustul

Spynews
Știrile Antena Stars. Ce spune Ilie Năstase despre presupusa despărțire dintre el și Ioana Năstase! Mai formează sau nu un cuplu: ”E păcat că...” / VIDEO
Bzi.ro
Lovitură dată de ProTV! Gina Pistol va prezenta MasterChef!
Fanatik.ro
Cum arată gara SF din Germania. Foarte mulți români lucrează aici. Așa putea să fie și Gara de Nord din București
Capital.ro
Decizie pentru românii cu permis de conducere. Statul schimbă legea. Se întâmplă chiar a doua zi
Playtech.ro
SCANDAL! Loredana Groza s-a făcut de RÂS! Imaginile ȘOC pe care le vrea ȘTERSE urgent
DailyBusiness
Anunțul momentului despre facturile românilor! Ce se întâmplă cu prețul energiei electrice?
Adevarul
EXCLUSIV Dovezile bombei ecologice de la un depozit de deșeuri din Argeș: pârâu poluat și niveluri de amoniu depășite de peste 800 de ori
Spynews
Pedeapsă mai mare pentru tânăra care și-a ucis cea mai bună prietenă și i-a abandonat trupul într-un parc, sub o bancă. Decizia Curţii de Apel Constanţa
Spynews
Laurențiu Reghecampf ar fi deranjat că Anamaria Prodan ar locui cu Ronald Gavril în casa familiei, în care el ar fi proprietar: ”Să stea copilul” / VIDEO
Evz.ro
O altă veste a căzut ca un trăsnet. Șoferii din România se vor înfuria
Impact.ro
ȘOC! I-au ieșit sânii voluptoși din sutien! Mădălina Ghenea, poziții de INFARCT în dormitor, s-a văzut TOT
Prosport.ro
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de tras palme între femei!
wowbiz.ro
Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?
Cancan.ro
Caz rarisim! El este elevul care a luat cea mai mică notă din România, la Evaluarea Națională 2024
Playsport.ro
Aparițiile astea ale Mădălinei Ghenea trebuie INTERZISE! A pozat iar cu toate secretele la vedere și a "scăpat" imaginile pe net
kanald.ro
Când vor avea loc alegerile parlamentare și prezidențiale. Coaliția a anunțat datele
Capital.ro
Amendă de 5.000 de lei. Este interzis prin lege. Șoferii vor fi filmați
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așaa arată tânăra care primește orice dorește
stirilekanald.ro
„Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a 5 copii, s-a sinucis după ce soția a
substantial.ro
Câinele-robot chinezesc destinat persoanelor cu deficiențe de vedere ar putea intra în producția de serie
MediaFlux
JOE BIDEN, anunț privind RETRAGEREA! CUTREMUR în SUA
Shtiu.ro
În ce regiune se găsesc cei mai inteligenți români? Cei mai prosti nu sunt moldovenii!