O importantă delegaţie de muncitori de la combinatul ArcelorMittal din Liege, afectaţi de restructurare, şi de la uzina Ford din Genk, care se va închide la sfârşitul lui 2014, a deschis cortegiul care a defilat între Gările de Nord şi de Sud.
Reunind între 30.000 şi 40.000 de manifestanţi, sindicatele şi-au depăşit obiectivul, deoarece au considerat că o prezenţă de la 10.000 până la 15.000 de persoane va fi un „succes”.
„Pensionari, şomeri, bolnavi nu dispun de un mic minimum care să le permită să îşi ajusteze un pic veniturile”, a declarat Claude Rolin, secretarul general al CSC, unul dintre sindicatele care au lansat apelul la organizarea acestei manifestaţii.
Sindicatele denunţă îngheţarea salariilor, lipsa creşterii alocaţiilor sociale sau a salariului minim.
Sindicatele nu au îndemnat la organizarea unei greve generale, însă cel puţin transporturile publice erau perturbate joi dimineaţa în capitala belgiană, în Valonia (sud) şi în Flandra (nord). În schimb, trenurile şi aeroporturile nu au fost perturbate.
Mobilizarea a avut consecinţe pentru unele întreprinderi mari, mai ales pentru Uzina Naţională de Armament din Liege (sud-est), unde greva a fost totală, sau pentru Sonaca (Societatea de construcţie aeronautică şi aerospaţială) din Charleroi (sud-vest).
Sindicatele au încercat să pună presiune asupra Guvernului condus de către socialistul Elio Di Rupo, care a impus îngheţarea salariilor pentru a reduce deficitul şi a consolida competitivitatea întreprinderilor.
„PS împiedică Guvernul să schimbe cursul în sensul rău. S-a spus „nu” celor care au vrut să crească vârsta de pensionare sau să pună în discuţie indexarea automată a salariilor”, a răspuns pentru presă preşedintele Partidului Socialist francofon, Paul Magnette.
Reprezentanţii muncitorilor s-au angajat, de asemenea, în negocieri intense cu patronatele, cu care nu reuşesc să încheie un acord privind îmbunătăţirea condiţiilor de muncă.
Joi, Federaţia Angajatorilor din Belgia (FEB), care pledează pentru moderare salarială şi reducerea taxelor, a condamnat manifestaţia. „Este timpul să încetăm să facem acţiuni şi să optăm hotărât pentru soluţii operaţionale”, a declarat directorul federaţiei, Pieter Timmermans.