Din numărul total, aproximativ 1.450 dintre aceștia au plecat din Franța, a indicat Jourova într-un interviu apărut luni în paginile ziarului francez Le Figaro, în care subliniază necesitatea încheierii de către Uniunea Europeană a unor acorduri de cooperare judiciară cu țări terțe. Există deja acorduri bilaterale între țări UE și state precum Maroc, Tunisia, Turcia și Egipt, amintește EFE, potrivit Agerpres.
Citeşte şi Assad: Gruparea Statul Islamic s-a extins de la începutul atacurilor aeriene ale SUA
Acordurile avute în prezent în vedere sunt menite să creeze la scară europeană o accelerare a schimbului de informații între procurori și magistrați, în special în privința aspiranților la jihadism în Siria.
‘Nivelul european este important pentru că sunt în creștere cazurile care afectează nu doar o singură țară, ci mai multe state membre’, subliniază ea înainte de a exemplifica: ‘Un jihadist francez poate decide să ia un avion din Spania și, la întoarcerea din Siria, să treacă prin Italia’.
Întrebată care va fi următorul pas al cooperării după mandatul european de arestare (European Arrest Warrant — EAW), pe care îl consideră ‘o poveste de succes’, comisarul european spune că va extinde schimbul de informații cu privire la antecedentele cetățenilor din țările terțe care comit delicte pe teritoriul UE.
În opinia sa, prioritare în lupta împotriva radicalizării jihadiste trebuie să fie măsurile de prevenire. În cele mai multe cazuri, radicalizarea nu are rațiuni religioase, ci are ca motive ‘căutarea aventurii, plictiseala, nemulțumirea față de statutul social sau lipsa de perspectivă’, menționează comisarul european pentru justiție.
Citeşte şi O boală silenţioasă frânează ofensiva jihadiştilor din Statul Islamic